Zaštita potrošača u BiH i susjednim zemljama

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Zaštita potrošača u BiH i susjednim zemljama
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadžment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetništvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


od procesa koji obuhvaćaju kupnju, odnosno, ponašanje kupca, korisnika i potrošača proizvoda i usluga. Kupac je osoba koja vrši (obavlja) stvarnu kupnju. To je osoba koja bira proizvode i usluge i kupuje u odredenoj trgovini ili od konkretnog poduzeća. Sinonimi za kupca su klijent i mušterija. Termin klijent pretežno je u upotrebi kada se radi o industrijskom kupcu, dok se termin mušterija koristi da označi gra-dane kao kupce proizvoda i usluga na tržištu.

Kupac se može definirati kao "bilo koja osoba koja na shvatljiv način kupuje ponuđeni proizvod" . To podrazumijeva nekog ko ima latentni interes za određenim proizvodom i namjeru da isti nabavi (kupi). Kupac je, po pravilu, anonimna osoba koja je potencijalno voljna i sposobna da kupuje. U trgovinskom poslovanju kupac je "osoba koja aktom kupoprodaje preuzima ili stječe pravo preuzeti robu (uslugu), a obvezuje se da za nju plati kupoprodajnu cijenu" . Pri tome, nije neophodno da kupac u isto vrijeme bude osoba koja donosi odluku o kupnji. Kupac može biti i finalni potrošač ili proizvodno ili trgovačko predzeče ili neka institucija koja proizvode i usluge nabavlja i koristi u poslovne svrhe.

Razlikuju se stvarni i potencijalni kupci. Stvarni kupci su oni koji zaista i kupuju (stalno, povremeno ili slučajno) odredene proizvode i usluge. Potencijalni kupci su oni koji bi mogli kupovati određene proizvode i usluge, ali to ne čine iz raznih razloga, ili bar ne još. Zadatak marketinga je zadržati postojeće, a da potencijalne "prevede" u stvarne kupce proizvoda i usluga poduzeća.

Takode, razlikuju se racionalni i emocionalni kupci ". Racionalan kupac odlučuje se na kupovinu proizvoda i usluga na temelju vlastitog razmišljanja, pri čemu se u zadovoljavanju svojih potreba i želja ponaša sukladno raspoloživom kupovnom moći. Za razliku od racionalnog, emocionalni kupac odlučuje se na kupnju proizvoda i usluga pod utjecajem okoline (prodavači, prijatelji, ambijent i sl.).. Ponašanje obje vrste kupaca moguće objasniti istraživanjem motiva kupnje, koji su različiti, jer su uzrokovani različitim potrebama i faktorima...

Sadržaj:


UVOD 3
1.1 Zaštita potrošača u EU 5
1.1.1 Proces harmonizacije zakonodavstva BiH sa EU 6
1.2 Zaštita potrošača u Srbiji 7
1.3 Zaštita potrošača u Hrvatskoj 9
1.4 Zaštita potrošača u BiH 10
1.5 Zakon o zaštiti potrošača u Bosni i Hercegovini 14
ZAKLJUČAK 15
LITERATURA 16PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
06:00 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Mogućnosti primjene indikatora održivosti na praksu u BiH derrick 0 1,171 05-02-2014 11:30 PM
zadnja poruka: derrick
  Veza tržišta i potrošača derrick 0 1,527 05-02-2014 12:18 AM
zadnja poruka: derrick
  Ponašanje potrošača u Svetskoj ekonomskoj krizi derrick 0 1,231 29-08-2013 01:55 PM
zadnja poruka: derrick
  Svjetska finansijska kriza – uzroci, posljedice i način prevazilaženja u zemljama derrick 0 1,549 26-08-2013 11:47 PM
zadnja poruka: derrick
  Dbp (društveni bruto proizvod) osvrt na BIH -ij Maja 0 1,963 27-07-2012 04:24 PM
zadnja poruka: Maja

Skoči na forum: