Zaštita potrošača

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Zaštita potrošača
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadžment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetništvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


... Важну улогу за питање заштите потрошача играју прописи којима се регулише квалитет производа намењених здрављу људи (храна, лекови, козметички препарати), али и они којима се забрањује рекламирање производа који могу штетно да утичу на људско здравље, као и прописи према којима упозорење о штетности одређеног производа (нпр. цигарете) мора да се прилепи на омоту производа.

Велики је број земаља које, у погледу правне заштите потрошача, имају развијено законодавство и низ институција које се брину о спровођењу тих закона („потрошачки омбудсман”, тржишни суд, суд за багателне ствари и сл.).


ИСТОРИЈАТ ЗАШТИТЕ ПОТРОШАЧА У НАШОЈ ЗЕМЉИ

У различитим фазама развоја нашег друштва заштита потрошача је уживала и различиту правну заштиту. Најчешће то није био јединствен правни акт – закон, већ низ правних правила и прописа који су неким својим одредбама штити и потрошаче.Тако нпр. у доба социјалистичког самоуправљања, заштита потрошача је, као уставно начело, била прописана одредбом члана 43. Устава СФРЈ. Међутим, сама заштита потрошача била је регулисана низом појединачних правних норми садржаних у низу законских и подзаконских аката. Тако је било могуће, да решење једног правног односа који се тиче заштите потрошача, зависи од примене и правилне примене Закона о удруженом раду, Закона о облигационим односима, Закона о сузбијању нелојалне утакмице и монополистичких споразума, Закона о стандардизацији, Закона о основама пословања организација удруженог рада у области промета роба и услуга и о систему мера којима се спречава нарушавање јединственог југословенског тржишта у тој области, као и од посебних узанси Привредне коморе Југославије о понашању у промету роба и услуга. Уз све то, било је могуће и да ни један од наведених или других прописа није примењив на неки конкретан случај повреде, односно, заштите права потрошача...

Садржај:

1.УВОД......................... 2
1.1 ИСТОРИЈАТ ЗАШТИТЕ ПОТРОШАЧА У НАШОЈ ЗЕМЉИ...2
1.2 ЗАШТИТА ПОТРОШАЧА У РС ДАНАС............3
2. ПРЕГЛЕД РЕШЕЊА НОВОГ ЗАКОНА О ЗАШТИТИ ПОТРОШАЧА..4
2.1 ОСНОВНЕ ОДРЕДБЕ.................4
2.2 ДУЖНОСТ ОБАВЕШТАВАЊА................4
2.3 УГОВОРИ НА ДАЉИНУ И УГОВОРИ ЗАКЉУЧЕВИ ВАН
ПОСЛОВНИХ ПРОСТОРИЈА.................5
2.4 ПРАВА ПОТРОШАЧА У ПОГЛЕДУ НЕПРАВИЧНИХ УГОВОРНИХ ОДРЕДАБА.......... ..............6
2.5 СТРАТЕГИЈА ЗАШТИТЕ ПОТРОШАЧА И ДРЖАВНЕ ИНСТИТУЦИЈЕ.....................8
2.6 САВЕТ ЗА ЗАШТИТУ ПОТРОШАЧА..............9
2.7 ЦЕНТАР ЗА РЕШАВАЊЕ ПОТРОШАЧКИХ СПОРОВА......9
2.8 ОРГАНИЗАЦИЈЕ ЗА ЗАШТИТУ ПОТРОШАЧА.......10
3. ЗАКЉУЧАК.......................11
ЛИТЕРАТУРА


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
09:14 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Skoči na forum: