Zaštita podataka na mreži

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Zaštita podataka na mreži
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz informatike.

Odavno je već izvesno da elektronske transakcije u svetu, a i kod nas postaju sve dominantniji način poslovanja. Promet ostvaren velikoprodajom i maloprodajom ovim putem, svake godine sve više raste. Svrha prelaska na elektronski način poslovanja (e-business) je, između ostalog, optimizacija poslovnih procesa (proizvodnje, marketinga, distribucije, prodaje, naplate), unapređenje odnosa i poslovnih servisa kompanije sa poslovnim partnerima (klijentima, dobavljačima, distributerima, bankama, vladinim agencijama i dr.).

Nažalost, podatke o razvoju elektronskog poslovanja prate i podaci o porastu kriminala u elektronskom poslovanju. Na osnovu procena o širenju Interneta u narednim godinama predviđa se i ogroman porast elektronskog kriminala (cyber crime). Razlog tako velikog porasta leži kako u neadekvatnoj primeni zakona koji tu oblast regulišu, tako i u razvoju novih tehnologija koje sadrže i nove mogućnosti za kriminalne aktivnosti. Znanje kriminalaca, o tome kako da eksploatišu ove mogućnosti, svakodnevno se uvećava, a softverski i hardverski alati su postali široko dostupni putem Interneta. Ovakvo stanje stvari zahteva implementaciju najstrožih mogućih mera zaštite elektronskog poslovanja od kriminala novg doba.
Pojavom Interneta i njegovom sve masovnijom primenom dolazi do pojave novih oblika B2B poslovanja. Koristeći B2B u svakodnevnom poslovanju kompaije ostvaruju: bržu obavljanje novčanih transakcija, značajne uštede u vremenu potrebnom za obradu dokumentacije, povećanje produktivnosti i efikasnosti, smanjenje obima grešaka u obradi podataka.
Međutim, aplikacije za elektronsko poslovaje su podložne skupu novih rizika i ranjivosti sistema. Zaštiti informacija B2B sistema je posvećena posebna pažnja. Imajući u vidu osetljivost i poverljivost informacija, kao i njihov kritičan uticaj na samo poslovanje kompanije, treba implementirati zaštitu B2B sistema na više nivoa: zaštita na nivou aplikativnog i transakcionog softvera, zaštita na nivou operativnog sistema, hardverska kontrola, antivirusna zaštita, zaštita na nivou mrežne infrastrukture, proceduralna i operaciona zaštita, kao i fizička zaštita.
Ipak, ostaje notorna čijenica da obezbeđenje informacija nije produkt koji se implementira i zaboravi, već je to kontinuiran proces; kao i to da je sistem bezbedan sve dotle dok neko svojim upadom ne uspe da ugrozi njegovu sigurnost.

1 Kompjuterski kriminal

1.1 Pojam (kompjuterskog) računarskog kriminaliteta


Iako je u svetu uobičajeno da se krivična dela protiv bezbednosti podataka u savremenim informatičkim sistemima nazivaju kompjuterska krivična dela (kompjuterski kriminalitet) naš je zakondavac za ova dela upotrebio termin računarski kriminalitet. Inače radi se o dva sinonimna pojma koja ukazuju na osnovne teorijske definicije pojma kompjuterskog kriminaliteta.
Kompjuter (računar) u svakom slučaju predstavlja jednu od najznačajnijih i najrevolucionarnijih tekovina razvoja tehničko - tehnološke civilizacije. Ipak, pored svih prednosti koje sobom nosi i ogromne koristi čovečanstvu, kompjuter je brzo postao i sredstvo zloupotrebe nesvesnih pojedinaca, grupa čak i organizacija. Tako nastaje kompjuterski kriminalitet kao poseban i specifičan oblik savremenog kriminaliteta po strukturi, obimu i osobenostima. Sve to zaslužuje pažnju države i njenih organa pa i cele međunarodne zajednice.
Zahvaljujući ogromnoj moći kompjutera u memorisanju i brzoj obradi velikog broja podataka, automatizovani informacioni sistemi postaju sve brojniji i gotovo nezamenjivi deo celokupnog društvenog života svih subjekata (fizičkih, ali i pravnih lica) na svim nivoima. Tako kompjuter postaje svakodnevni i nezaobilazni deo, segment svih sfera društvenog života od proizvodnje, prometa, vršenja usluga pa do nacionalne odbrane i bezbednosti u najširem smislu.
Ipak sve ove raznolike forme neposredne primene kompjutera u svim oblastima života nisu ostale nezapažene od strane nesavesnih i neodgovornih pojedinaca i grupa koji ne birajući sredstva i način protivpravnim ponašanjem pokušavaju da sebi ili drugom pribave protivpravnu imovinsku korist. Tako kompjuter postaje sredstvo vršenja različitih oblika nedozvoljenih, protivpravnih i društveno opasnih delatnosti. Naravno, kompjuterski kriminalitet pod čijim zbirnim nazivom su obuhvaćeni svi ovi raznoliki oblici i forme ponašanja vezani za zloupotrebu kompjutera i informacionih sistema uopšte iako štetna i opasna negativna društvena pojava modernog doba nema opšte usvojenu definiciju. Tako se u krivičnopravnoj literaturi za ove raznolike oblike kompjuterskog kriminaliteta upotrebljavaju različiti termini kao što su :
• zloupotreba kompjutera (computer abuse),
• kompjuterska prevara (computer fraud),
• delikti uz pomoć kompjutera (crime by computer),
• informatički kriminalitet,
• računarski kriminaliteti i
• tehno kriminalitet.

Ovaj vid kriminaliteta za razliku od drugih ne predstavlja još uvek zaokruženu fenomenološu kategoriju te ga je nemoguće definisati jedinstvenim i precizno pojmovnim određenjem. Kompjuterski kriminalitet je samo opšta forma kroz koju se ispoljavaju različiti oblici kriminalne delatnosti. Naime, to je kriminalitet koji je upravljen protiv bezbednosti informacionih (kompjuterskih, računarskih) sistema u celini ili u njenom pojedinim delu na različite načine i različitim sredstvima u nameri da se sebi ili drugom pribavi kakva korist ili da se drugome nanese kakva šteta.
U teoriji krivičnog prava se mogu naći različita pojamna određenja kompjuterskog kriminaliteta. Tako Don Parker određuje kompjuterski kriminalitet kao zloupotrebu kompjutera u smislu svakog događaja koji je u vezi sa upotrebom kompjuterske tehnologije u kome žrtva trpi ili bi mogla da trpi gubitak, a učinilac deluje u nameri da sebi pribavi ili bi mogao da pribavi. August Bequai definiše

Zaštita podataka na mreži 3
1 Kompjuterski kriminal 4
1.1 Pojam (kompjuterskog) računarskog kriminaliteta 4
1.2 Definisanje IT kriminaliteta 5
1.3 Karakteristike kompjuterskog (računarskog) kriminaliteta 6
2 Zaštita podataka u računarskim mrežama kod elektronskog poslovanja 7
2.1 Sigurnost na Internetu 7
2.2 SSL Protokol 8
2.2.1 Opšti prikaz SSL protokola 8
2.3 Promenljive stanja 10
2.3.1 Promenljive SSL razgovora 10
2.3.2 SSL ChangeCipherSpec protokol 15
2.3.3 SSL Record protokol 15
2.3.4 SSL Alert protokol 16
2.3.5 Slabosti i ranjivosti SSL protokola 17
2.3.6 Aplikacije za SSL 21
2.3.7 Zaštita na nivou aplikativnog i transakcionog softvera 23
2.3.8 Digitalni potpis 26
2.3.9 Metode provere identiteta 28
2.3.10 Zaštita na nivou firewall-a 30
2.4 Firewall-sigurnosni element zastite informacionog sistema 31
2.5 Zaštita rutera u informacionom sistemu podataka 32
2.5.1 Slanje podataka preko SSI u informacionom sistemu 32
Zaključak 34
Literatura 35


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
02:21 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Virusi i zaštita od niv (makedonski) derrick 0 1,459 08-02-2014 12:36 AM
zadnja poruka: derrick
  Tipovi podataka u C++ derrick 0 2,338 08-09-2013 01:21 AM
zadnja poruka: derrick
  Tipovi podataka derrick 0 1,902 08-09-2013 01:19 AM
zadnja poruka: derrick
  Bežični prenos podataka Maja 0 1,831 22-08-2012 03:54 PM
zadnja poruka: Maja
  Delphi- rad sa bazama podataka - aplikacija sa bazom Maja 0 2,129 22-08-2012 03:49 PM
zadnja poruka: Maja

Skoči na forum: