Zaštita od softverskog napada

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Zaštita od softverskog napada
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz informatike.

Pojavom prvih računarskih virusa i njihovim štetnim dejstvom, pojavila se potreba za njihovim onemogućavanjem tj. brisanjem sa zaraženog kompjutera.Prvi virusi su bili programi koji su ispisivali zanimljive, propagandne ili duhovite poruke na monitoru. Virus-Kamenko je ispisivao poruku “Vaš disk je skamenjen”.

Kompjuterski virus je program, koji izvršava štetno dejstvo bez znanja korisnika i njegovog odobravanja. Postoje zloćudni virusi (malver) i dobroćudni. Razlika je u tome što dobroćudni zauzimaju sistemsku ili memoriju na hard disku i ništa ne rade, a zloćudni izvršavaju i neke radnje. Virusi nisu jedina pretnja današnjim računarima. Tu su razne vrste trojanaca, spaywarea, dailing programa i sl. A kako se najbolje zaštititi od njih?
Početci zaštite računara bili su u sprečavanju tada poznatih virusa. Radili su po principu “u tom folderu nadji taj fajl, ako ga ima izbriši ga”. Ali, posle su virusi počeli da menjaju način smeštanja na računaru i postali su raznovrsnji. Danas su neki virusi toliko razvijeni da je njihovo pronalaženje veoma teško, pa se u antiviruse ugrađuje algoritam, koji po ponašanju određenog fajla procenjuje da je to virus i prijavljuje ga korisniku.

Trojanci... Oni imaju ulogu da sa kompjutera na kome se nalaze, putem interneta ili druge veze, proslede drugom korisniku podatke prvog. Obično su to šifre, lični podaci, brojevi kreditnih kartica i sl. Najpoznatiji trojanac je Back Orifice-koga je za samo mesec dana, preuzelo i koristilo skoro 100 000 ljudi na internetu. On izgleda kao obična server aplikacija s tim što se server tj. sam trojanac instalira bez pitanja, kao virus, kada se startuje zaražena aplikacija i omogućava korisniku koji dodje do vašeg IP broja da preuzme kontrolu nad računarom.
Zatim su se pojavili spyware programi i antispyware programi. Sve su to pratili hakerski upadi u računare i sisteme, neželjena e-pošta itd. Kao i adekvatna zaštita za svaku opasnost, tako je i za potpunu zaštitu bila potrebna upotreba velikog broja zaštitnih programa. Autori istih su to uvideli i danas se prave “all in one” zaštitni programi koji objedinjuju više sistema zaštite. Da bi podigli zaštitu na viši i bolji nivo, većina antivirusa skenira sistemsku memoriju i foldere u kojima se korisnik trenutno nalazi tako da u korenu sprečavaju problem, virusi nisu pokrenuti i ne mogu zaraziti ostale fajlove.
Postoje i zaštitni programi, koji čuvaju važne korisnikove podatke od pogleda drugih lica, zabranjuju ne ovlašćen ulazak u kompjuter, pokretanje raznih aplikacija, zabranjuju pristup određenim internet stranicama i sl. Mnogi od tih sistema su danas integrisani u windows i druge operativne sisteme tako da je to postalo uobičajeno za nas i malo ko tome danas posvećuje pažnju, osim kompanija za koje su ti programi jedni od važnijih.
Postoje mnogi komercijalni programi, ali i neki besplatni koji po funkcionalnosti ne zaostaju ni malo, pa čak su i bolji.

Avast! Home 4.6

Pokretanjem antivirusa Avast! u verziji 4.6 otvara se prozor kao na slici 1 . Da bi počeli skeniranje, prvo je potrebno odrediti- šta se skenira (ceo sistem sa optičkim drajvima i disketnim jedinicama ili deo), kojom osetljivošću i onda se program pokrene. Vreme skeniranja je proporcionalno nivou skeniranja kao i veličini skeniranog područja. Kada se jednom obavi potpuno skeniranje posle će stalne komponente sistema, koje non stop rade, veoma dobro čuvati kompjuter.

Meni- Ovde su sve funkcije programa skrolujuće postavljene
Start-Služi za pokretanje skeniranja, s tim da kada je ono aktivno, ovaj taster služi za pauziranje procesa
Stop-taster kojim se zaustavlja skeniranje
Virus kovčeg-je kovčeg sa virusima, koje je korisnik tu smestio
Stalni skener- je opcija koja pruža mogućnost podešavanja nivoa pretraživanja
iAvs-ovaj taster kada je uključen automatski ažurira bazu pod ulsovom da smo već spojeni na internet
Lokalni diskovi-služi za obeležavanje svih hard diskova za skeniranje, kada se ona uključi pojavljuje se prozor “Scanner sensitivity” koji nudi opcije za temeljnost pretraživanja (quick, standard i thorough) kao i pretraživanje arhiva
Prenosivi medij-služi za obeležavanje svih spoljnih memorija za skeniranje
Izbor fascikle-obeležavanje foldera za skeniranje

Dodatne opcije se mogu izabrati iz padajućeg menija. Izborom prve opcije otvara se prozor kao na slici 2.

Instant poruke- proverava instant programe za dopisivanje ICQ, MSN, Yahoo i sl.
Internet e-mail- proverava mail bilo kog oblika (POP, SMTP, IMAP ...)
Mrežna zaštita- pokazuje upozoravajuće poruke
Outlook/Exchange- proverava outlook i njegove komponente
P2P zaštita- proverava pee2peer protok podataka i programe
Standardna zaštita- skenira svaki fajl ili arhivu koju korisnik treba da otvori, čime se mogućnost upada virusa svela na minimum
Web zaštita- kontroliše podatake koji dolaze sa interneta dok korisnik „surfuje“
Svaki proces se može zasebno pokrenuti ili zaustaviti, podesiti osetljivost skeniranja do najsitnijih detalja, koji tip programa je dozvljen i sl. Svakom procesu se meri „radno vreme“ kao i njegovi postupci.
Drugi alat proverava aktivnosti programa, sajtova i dr. Ako se neki program sumnjivo ponaša i ako se ne dozvoljene radnje ponove više od tri puta, njihove podatke smešta u glavnu bazu avasta!. To kreiranje i dopuna databaze (baza podataka) se obavlja kada kompjuter ne obavlja nikakvu drugu radnju ili kada je pokrenut screen saver (nije bitno da li je avast! screen saver), tako da ne opterećuje sistem. Ova databaza kada se kreira, unapređuje se svake 2-3 sedmice (vrednost se može promeniti pomoću editing avast4.ini). Ako se tamo nađe više verzija tog fajla, korisnik može da izabere koju će da preuzme.
Avast postoji i u komercijalnoj verziji Pro, koja ima zakazivanje redovnog skeniranja prisustva virusa, napredniji korisnički interfejs i razne dodatne mogućnosti, kao što je blokiranje skriptova (java) i skeniranje sa komandne linije.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
10:29 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Virusi i zaštita od niv (makedonski) derrick 0 1,353 08-02-2014 12:36 AM
zadnja poruka: derrick
  Zaštita na internetu Dzemala 0 1,846 12-08-2011 03:49 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Firewall-Zaštita-Računarskih-Sistema Dzemala 0 1,949 11-08-2011 07:45 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Seminarski rad - Zaštita RM(Firewalls) erik_bananamen 0 1,458 26-05-2011 12:23 AM
zadnja poruka: erik_bananamen
  Zaštita personalnih računara Dzemala 0 1,793 18-02-2011 12:15 AM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: