XML - projektovanje informacionih sistema

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
XML - projektovanje informacionih sistema
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz informatike.

Paralelno sa širenjem WWW-a naglo se razvijaju i jezici za obeležavanje. Razvoju jezika za obeležavanje najviše je doprinela popularnost HTML-a. Jezici za obeležavanje se, pre svega, odnose na obeležavanje teksta. Podaci izraženi u tekstualnoj formi prihvatljivi su za sve računarske platforme i bez problema se mogu prenositi preko Interneta. U jezike za obeležavanje spadaju: HTML, TeX, SGML, XML ...

Jezik za obeležavanje određuje skup obeležja (tagova, markera, privezaka, labela, etiketa, ...) i skup pravila za njihovo korišćenje. Pomoću jezika za obeležavanje opisuje se dokument koji može biti smešten u jednu ili više datoteka. Ono što je interesantno jeste da jezici za obeležavanje jesu gledani kao specifikacije koje nisu standardizovane u smislu da pretediraju na tržištu. Svaka velika kompanija imala je svoje specifikacije koje je plasirala na tržište kao “najbolje i najjednostavnije” rešenje. Izmedju ostalih, SAS i Microsoft , plasirali su XML (Extensible Markup Language) .

W3C (konzorcijum koji brine o razvoju Interneta, (http://www.w3.org i http:/www.w3c.org ) 1998. godine predložio uvođenje novog jezika za obeležavanja XML (Extensible Markup Language). Cilj nije bio da XML zameni HTML, već da se napravi jedan meta-jezik za obeležavanje koji bi poslužio kao osnova za kreiranje raznih drugih jezika. XML je deskriptivan jezik za obeležavanje i omogućava čuvanje, obradu i lak prenos podataka koje opisuje.

Za manje od jedne decenije XML je stekao veliku popularnost. Razvijen je niz novih jezika za obeležavanje u skladu sa pravilima meta-jeezika XML, a koji se primenjuju u raznim oblastima. Takvi jezici su: XHTML (Extensible Hypertext Markup Language) SMIL (Synchronized Multimedia Integration Language), SVG (Scalable Vector Graphics), WML (Wireless Markup Language), CML(Chemical Markup Language), MathML (Mathematical Markup Language), …Ovim se ne iscrpljuje spisak jezika nastalih iz XML-a. Jezici za obeležavanje nastali iz XML-a često se nazivaju XML-aplikacije.

1. Šta je XML

XML je na prvom mestu tehnologija. Nakon toga dolazi definicija da je XML jezik mada je XML manje jezik a više konvencija za kodiranje. XML je i skup srodnih tehnologija i sam za sebe ne predstavlja nešto posebno već tek sa srodnim tehnologijama daje pune rezultate. Srodne tehnologije su:
• DTD
• CSS
• XLS
• DOM
• ADO
• XLink
• XFragments
• XPointer
• ... itd.

- XML kao model podataka:
XML je jezik za označavanje strukture dokumenta unutar njegovog sadržaja, čija je prvenstveno namena standardizacija strukture i sadržaja dokumenata radi njihove efektivne razmene u različitim vrstama poslovnih i drugih elektronskih komunikacija. XML je jednostavan fleksibilan jezik zasnovan na standardnom, uopštenom jeziku za označavanje (Standard Generalized Makeup Language - SGML) . Organizacija za standardizaciju web tehnologija (WWW-W3C), počela je 1996. godine razvoj proširljivog jezika za označavanje koji treba da kombinuje fleksibilnost SGML-a i jednostavnog, opšteprihvaćenog HTML-a . Februara 1998. godine, definisana je XML verzija 1.0, koji samo opisuje podatke, ali ih ne prikazuje.
XML je značajan kao tzv. “semi-strukturni model“ podataka koji se koristi u integraciji baze podataka i za povezivanje baze sa ostalim izvorima informacija, najčešće dostupnim preko interneta. XML može da posluži kao “model posrednika“ za transformaciju jednog modela podatka u drugi, jer poseduje alate i metode preko kojih je to jednostavno izvršiti.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
09:59 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Vrste operativnih sistema derrick 0 1,183 08-09-2013 12:48 AM
zadnja poruka: derrick
  Podizanje operativnih sistema na računarima u RC Maja 0 1,287 22-08-2012 02:12 PM
zadnja poruka: Maja
  Razlika izmedju operativnog sistema mac os i windows Maja 0 1,595 22-08-2012 01:54 PM
zadnja poruka: Maja
  Arhitektura računarskih sistema i mreža Maja 0 2,374 08-03-2012 01:06 PM
zadnja poruka: Maja
  Firewall-Zaštita-Računarskih-Sistema Dzemala 0 1,949 11-08-2011 07:45 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: