Wolfram Alpha-novi pretraživač

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Vlado Nije na vezi
Webmaster
**

Poruka: 9
Pridružen: May 2009
Poruka: #1
Wolfram Alpha-novi pretraživač
Citat:Posle višemesečnog iščekivanja „Wolfram Alpha“ je napokon pokrenut. Pretraživač Stivena Volframa, koji je počeo sa radom 18. maja, podigao je puno buke, mnogi su ga nazivali najvažnijim događajem u istoriji interneta koji će imati veću važnost čak i od „Googlea“.

[Slika: alfa-x.jpg]

Šta je „Wolfram Alpha“

Citat:Ali prvo da se upoznamo, „Wolfram Alpha“ je vrlo posebna vrsta pretraživača. Ideja je da se u njemu sakupi sve ljudsko znanje, ali za razliku od „Googlea“ koji koristi upisane ključne reči da bi korisniku ponudio smernicu prema znanju koje traži, „Wolfram Alpha“ razume postavljena pitanja. Ovaj novi pretraživač (koja to zapravo i nije) ništa ne pretražuje - ona računa. „Wolfram Alpha“ razume normalan jezik svakodnevne ljudske komunikacije i daje odgovore na pitanja na koja zasad zna da odgovori.
Praktično
„Wolfram Alpha“ će davati odgovore na pitanja iz svih područja života, recimo iz kuvanja, putovanja, meteorologije, tehnologije...
Ovaj pretraživač koristi već pročišćene informacije pa ćete, recimo, na pitanje koliko je visok Mont Everest odmah da dobijete tačan odgovor, a nećete morati da prelistavate hiljadu stranica.
U svakom trenutku moći ćete da znate tačnu poziciju svemirskih stanica, ali i kada se iznad Čikaga odvija solarna eklipsa.
Ako, recimo, neko pita kakvo je vreme bilo u nekom gradu, na dan kada je ubijen Kenedi odgovor će dobiti vrlo brzo, i to sa temperaturom i kratkim opisom. To je velika razlika u odnosu na već postojeće pretraživače.
Delo naučnika
Do sada su s novim pretraživačem radili isključivo naučnici, tako da u bazi podataka trenutno ima najviše odgovora na pitanja iz nauke, ali uskoro se očekuje da će biti pokrivana i sva pitanja iz tehnologije, geografije, gastronomije, putovanja, biznisa, pop kulture, muzike....

Google dobio konkurenciju

Citat:Ovo je prvi složen pretraživač koji je već naterao „Google“ na brzu nadogradnju. Tako od pred neki dan na „Google“ pretraživaču možete da koristite novi dodatak pod nazivom „Show options...“ koji nudi nove mogućnosti pretraživanja interneta. Funkcija „Show Options“ se zasad ne prikazuje ako vam je pretraživač podešen za srpski jezik, ali možete da je vidite ako je postavljen za engleski jezik. Rezultati pretraživanja mogu da se filtriraju tako da dobijete rezultate samo sa foruma, samo video-snimke, samo recenzije... Takođe, možete da zadate vremenski okvir pretrage, kao i neke druge opcije.

//////////////////////

Adresa pretraživača:

Kod:
http://www.wolframalpha.com/

///////////////////
09:39 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Poruke u ovoj temi
Wolfram Alpha-novi pretraživač - Vlado - 20-05-2009 09:39 PM

Skoči na forum: