WAP 2.0 i Internet Tehnologije

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
derrick Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 3,096
Pridružen: Jul 2009
Poruka: #1
WAP 2.0 i Internet Tehnologije
WAP 2.0 (Wireless Application Protocol 2.0 ) je mobilni Internet servis, tj. to je skup specifikacija/bežični aplikativnih protokola čiji je krajni cilj kreiranje web aplikacija koja će biti pogodne za prenos i izvršavanje na bežičnim mrežama. Služi za pristup servisima i informacijama sa osnovnim ciljem da dovede web na male mobilne uređaje, od mobilnih telefona do PDA/Palm uređaja.

[Slika: 16422465.png]
slika 1. Prikaz sa funcionisanja WAP 2.0 protokola

WAP servisi takođe zahtevaju registrovanje kod Internet provajdera za njihovo korišćenje , slično kao i za personalne računare. Mobtel ima sopstvenog provajdera, samim tim i operatera koji omogućavaju korisniku korišćenje WAP servisa. Unošenjem adrese željenog sajta ( npr. http://www.seminarskirad.org) korisniku se omogućava da koristi svoj mobilni telefon za surfovanje po Internetu, slično kao na Web-u.
WAP servisi služe za prijem najnovijih informacija i oni su jednostavni i laki za upotrebu, imaju menije i tekstualne linkove koji služe za navigaciju. Slično kao i za Internet na kućnom računaru mobilni operater šalje račun za vreme ili količinu prenetih podataka.
Većina interaktivnih usluga s Interneta moguće je takođe prebaciti u WAP svet. Ali isto tako pojavljuju se mnoge mogućnosti iz osobina samih uređaja (WAP klijenata) tj. njihove mobilnosti i upotrebljivosti takvih uređaja. WAP protokoli imaju poseban zadatak da veliki multimedijalni sadržaj prebace u crno-belo ili u boji sićušno izdanje koje će biti moguće prikazati na nekom mobilnom uređaju. Takvi zahtevi proizlaze iz konstrukcije tih uređaja koji su frekvencijski uskopojasni i imaju limitirani overthe- air bandwith. Također konstrukcija uređaja postavlja zahteve na WAP da bude što kompaktniji kako bi se smanjila količina podataka i tako postavili što manji zahtevi za RAM i prenos podataka. Takvi zahtevi su se odrazili na potrebi da se WML i WMLScript binarno kodiraju u WAP gatewayu.
Glavne aplikacije u ovom pristupu vezane su:
- za sadržaj
- servisi poruka,
- pretraživanje direktorijuma,
- pretraživanje dobro definisanih baza podataka,
- isporuka komercijalnih sadržaja i pregled kataloga,
- transakcione aplikacije unificirani servisi poruka,
- bankarske transakcije, nabavka karata, naručivanje i plaćanje
- zabava (vicevi, testovi znanja, horoskopi…) i
- aplikacije održavanja sistema
- definisanje korisničkog profila,
- administracija i upravljanje memorijom

2. SPECIFIKACIJA WAP 2.0

Sa objavljivanjem standarda WAP 2.0, WAP Forum je uspešno postigao nekoliko ciljeva:

1. Davanje podrške standardnom protokolu u Internet komunikaciji. WAP 2.0 donosi podršku za protokole kao što su IP, TCP i HTTP.
2. Nastavljanje rada na prethodnogm WAP 1.x dopuštajući rad i ranijih tehnologija: te razvoj postojećih kao što je GPRS (General Packet Radio Servis) Doneti bogato aplikacijsko okruženje, koje omogućava protok informacija i interaktivnih servisa do digitalnih mobilnih telefona, pagera, PDA-ova i ostalih bežičnih uređaja.
3. Određivanje specifičnih karakteristika bežičnih uređaja. Ti uređaji imaju drugačiji hardwer (manje ekrane, ograničeni vek baterije, ograničeni RAM i ROM ) i drugačije korisnički interface , kao što su navigacija jednim prstom po dugmićima.
4. Minimiziranje portošnje energije uređaja i optimiziranje kapacitete mreže u svrhu smanjenja troškova i poboljšanja performansi.
5. Omogućavanje fleksibilnosti , tj. različito uređenje interface-a, dopuštajući razlike među proizvođačima . WAP Forum je blisko sarađivao sa organizacijama kao što su World Wide Web
6. Consortium (W3C) i Internet Engineering Task Force(IETF) pri pri definisanju gore navedenih ciljeva.
WAP Forum je objavio svoju prvu specifikaciju –WAP 1.0- u 1998. godini.
WAP 2.0 je nova generacija specifikacija, koja kao i prethodna , pokazuje želju WAP Foruma da prihvati najčešće Internet standarde i protokole. WAP 2.0 takođe optimizuje upotrebu frekventnog spektra i prenos podatka u paketima.

Sledeće stavke predstavljaju glavne sastavne komponente WAP-a 2.0:

Protokolski sloj - kao dodatak WAP 1 sloju, WAP 2.0 nudi model za povezivanje koji se temelji na širem rasponu mreža i bežičnih nosilaca
WAP aplikacijsko okruženje-inicijalno zamišljen kao 'WAP Browser' , WAP 2.0
aplikacijsko okruženje se razvilo, što je dovelo do nastanka XHTML Mobile Profile
( XHTMLMP ). XHTMLMP je razvila W3C da zameni HTML.
Dodatne usluge i sposobnosti - specifikacija WAP-a ima stavke koje nisu ni deo sloja WAP-a ni deo 'WAP Browsera' ali pomažu u kreiranju okruženja. SA WAP-om 2.0 je značajno povećan broj mogućnosti i za razvojne inžinjere i za korisnike. WAP je baziran na Internet tehnologiji. Motivacija za razvoj WAP-a je bila proširiti Internet tehnologiju na na bežične mreže i uređaje. WAP 2.0 je ostvario veliki opseg novih tehnologija i naprednih sposobnosti kao što su:
Mreže i signali mreža- unapređivanje brzina prenošenja podataka . Postiže se sa GPRS-om (General packet radio service) i sa brzim prekidanjem podataka HSCSD (High-Speed circuit-Switched Data) te na širem rasponu mreža.
TCP/IP kao transportni protokol- razvijen profil TCP-a za bežične mreže.Taj profil može raditi sa standardnim TCP-om koji se danas upotrebljava za Internet.
Procesori- Proizvođači nastavljaju sa uvođenjem sve manjih uređaja sa bržim i štedljivijim procesorima . Nadalje, nove tehnologije rezultiraju manjim dimenzijama
integrisanih kola.
Tehnologije „prijateljski” orjentisane prema pokretnim uređajima- Budući da jako raste broj korisnika bežičnih uređaja, sve se više vodi računa o specifičnostima
koje su potrebne njihovim korisnicima.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
01:47 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Svako koristi Internet sa nekim razlogom Jovica 0 1,884 08-06-2009 01:24 AM
zadnja poruka: Jovica
  Internet Explorer gubi udeo na trzistu Jovica 0 1,819 23-05-2009 02:47 PM
zadnja poruka: Jovica

Skoči na forum: