Vrste nauka o moralu

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Vrste nauka o moralu
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.VRSTE NAUKA O MORALUMoral u značenju u kojem se ovde uzima, tj. kao sistem normi o ljudskom ponašanju, veoma je složena pojava koja ima razne elemente , vidove, strane. Po svojoj suštini ovi elementi su toliko različiti da ih moraju proučavati i različite nauke.

Moral je pre svega sistem iskaza, koji su u ovom slučaju ideje o ponašanju ljudi, što znači da je on duhovna (kulturna) pojava. Kao takvu pojavu moral proučavaju duhovne (kulturološke) nauke. Postoje dve takve nauke o moralu: jedna, koja se može nazvati moralna dogmatika i druga koja se naziva moralna analitika (teorija).

Moral kao duhovna pojava ima smisaonu sadržinu, jer je to relativno čvrst sistem ideja, odnosno normi. Moralna dogmatika pruučava tu sadržinu. Njen zadatak je da tačno utvrdi šta moral sadrži, tj. šta naredjuje da čovek čini. Dogmatika se služi dogmatičkim metodom, kojim se utvrdjuje smisao odredjenih izraza i njihova smisaona povezanost. Ali duhovna sadržina morala mora se izučavati i sa gledišta njene strukture, tj. moze se proučavati iz kojih se pojmovnih (misaonih) elemenata moral sastoji i u kakvom su odnosu. Takvi su elementi, npr. moralna norma, moralna dužnost itd. Sve je to zadatak moralne teorije. . .


PREDMET SOCIOLOGIJE MORALA

Da bi sociologija morala našla svoje tačno odredjeno mesto medju svim brojnim discplinama, naučnim i filozofskim, koje predstavljaju moral, mora da ima svoj sopstveni predmet i metod. Odredjivanje predmeta sociologije morala zavisi od shvatanja predmeta same sociologije uopšte, odnosno opšte sociologije.


Predmet opšte sociologije morala


Moral je društvena pojava ali ima i mnoge druge strane i vidove. Ako se prouče društvene strane ili vidovi morala, onda nam se čini da sociologija morala ima tri osnovna zadatka, tj. deli se na tri glavna dela. . .


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
04:08 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Porodica (pojam, vrste i funkcije) derrick 0 2,336 09-03-2014 01:37 AM
zadnja poruka: derrick
  Vrste društvenih pojava derrick 0 1,294 08-03-2014 02:14 AM
zadnja poruka: derrick
  Pojam i vrste socijalnih mreža derrick 0 1,482 03-02-2013 03:45 PM
zadnja poruka: derrick
  Struktura, nosioci i vrste moći u organizaciji (na primeru) Maja 0 1,461 30-03-2012 03:53 PM
zadnja poruka: Maja
  Religija i Nauka Dzemala 0 1,774 01-09-2010 07:50 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: