Vrste finansijskih tržišta - tržište kapitala

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Vrste finansijskih tržišta - tržište kapitala
Maturski, Seminarski , Maturalni ,Masters i Diplomski radovi iz Ekonomije, Finansija, Ekonomike i Elektronsko poslovanje.


Kada govorimo o tržištu u globalu, možemo reći da tržište predstavlja bilo koje mesto gde se susreću ponuda i potražnja za robom, uslugama ili novčanim sredstvima.Organizovani prostor, sa svim potrebnim elementima neophodnim za njegovo funkcionisanje, kao što su tačno određeno vreme, tržišna pravila, uzanse kupoprodaje i sl. nazivamo tržištem.
Finansijsko tržište predstavlja osnovni element svakog finansijskog sistema. Reč je o mestu gde se povezuju različiti učesnici privrednog i društvenog života i predstavlja organizovani prostor na kome se traže tj. nude finansijska-novčana sredstva i na kome se u zavisnosti od ponude i tražnje organizovano formira cena tih sredstava.
Finansijsko tržište predstavljaju fizičke lokacije ili elektronski forumi koji omogućavaju tok fondova između investitora, preduzeća i vlada. Ono takođe predstavlja instituciju, kreiranu od strane društva, kako bi se na najefikasniji način alocirali ograničeni i oskudni finansijski resursi i kako bi se na najefikasniji način zadovoljila tražnja za njima. Ovo tržište objedinjuje kako organizovane institucije, kao što su efektne berze, tržišta novca, devizne berze, tako i posredničku i neposrednu trgovinu, tj. razmenu hartija od vrednosti između izdavalaca i investitora.
Na finansijskom tržištu se zaključuju kupoprodajni poslovi koji se odnose na aktivu i obnavljaju se poslovi vezani za finansijske transakcije. Na njemu se formiraju različite cene – kamatne stope, devizni kurs i cene pojedinih hartija od vrednosti, što značajno utiče na odnose ponude i tražnje, tokove finansijskih sredstava i kapitala, kao i opšta privredna kretanja.
Tržište možemo posmatrati u užem i širem smislu. Uže finansijsko tržište predstavlja tačno određeno mesto za trgovinu i vreme trgovanja, organizaciju, i način funkcionisanja trgovine sa finansijskom aktivom.
Često se uže finansijsko tržište identifikuje sa berzom i berzanskim poslovanjem, dok se šire finansijsko tržište identifikuje sa vanberzanskim poslovanjem i najčešće je organizovano preko međubankarskog tržišta i informatičkih sistema. Na ovom tržištu susreću se ponuda i tražnja za različitim oblicima finansijske aktive, pri čemu se obavljaju finansijski poslovi i zaključuju finansijske transakcije.
Finansijski instrumenti predstavljaju predmet trgovanja na finansijskom tržištu. Njihova razvijenost i diversifikovanost su najbolji pokazatelji stepena razvijenosti pojedinih finansijskih tržišta. Finansijski instrumenti za svoje vlasnike predstavljaju njihovu aktivu, odnosno novčane i finansijske instrumente sa kojima se može trgovati na različitim finansijskim tržištima, a za njihove emitente finansijsku pasivu, odnosno obaveze...

SADRŽAJ

UVOD ............................................................................... 1
POJAM, ULOGA I ZNAČAJ TRŽIŠTA KAPITALA ............... 5
FUNKCIJE I CILJEVI TRŽIŠTA KAPITALA ....................... 7
EKONOMSKO FINANSIJSKI ZNAČAJ TRŽIŠTA KAPITALA ....... 9
ULOGA TRŽIŠTA KAPITALA U UNAPREĐENJU OBIMA
TRGOVINE ............................................................. 11
REGULATIVNI OKVIR U SRBIJI ......................................... 13
UČESNICI NA TRŽIŠTU KAPITALA ................................... 14
HARTIJE OD VREDNOSTI NA TRŽIŠTU KAPITALA .......................... 17
UPRAVLJANJE DIVIDENDOM, DIVIDENDNA STOPA PRINOSA ............ 20
PRVA JAVNA PONUDA AKCIJA ZA JAVNA PREDUZEĆA ............... 22
ZAKLJUČAK .................................................................. 24
LITERATURA ................................................................ 25PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
02:48 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Cash flow analiza finansijskih izveštaja derrick 0 1,413 06-02-2014 10:53 PM
zadnja poruka: derrick
  Hendi Tel doo Analiza finansijskih izveštaja derrick 0 1,158 06-02-2014 10:38 PM
zadnja poruka: derrick
  Obračun poreza na prihod od kapitala derrick 0 927 06-02-2014 03:51 PM
zadnja poruka: derrick
  Organizacija finansijskih funkcija derrick 0 884 06-02-2014 03:49 PM
zadnja poruka: derrick
  Tržište, pojam, značaj i podela tržišta derrick 0 1,129 06-02-2014 01:06 AM
zadnja poruka: derrick

Skoči na forum: