Vrste beseda

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Vrste beseda
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Aristotel je utvrdio tri vrste beseda. Ova podela se zadržala do danas kao osnova za sve druge podele, mada se danas često dodaju i druge vrste, koje u antici nisu bile zastupljene.
• Politička
• Sudska
• Pohvalna

Osnovno u ovoj podeli čini cilj besede kao i mesto gde se besedi. Cilj i mesto su najčešće u vrlo tesnoj vezi, jer, npr. sudska beseda odvija se na mestu određenom za odvijanje sudskog procesa; prigodne besede (posmrtni govor, zdravica, vojnički govor, itd.) takođe osim cilja imaju i prigodno mesto za njihovo odvijanje dok jedino političke besede nisu striktno određene mestom, već jedino ciljem ...


Vrste besedništva

Aristotel je utvrdio tri vrste beseda. Ova podela se zadržala do danas kao osnova za sve druge podele, mada se danas često dodaju i druge vrste, koje u antici nisu bile zastupljene.
-POLITIČKA, savetodavna ili deliberativna beseda ima zadatak da podstakne auditorijum na nešto ili da ga od nečega odvrati. Ovakva beseda se uvek odnosi na budućnost, mada se njena argumentacija najčešće zasniva na navođenju primera iz prošlosti. Cilj ovakvog govora je da ukaže na korisne (ili štetne) posledice odluke za (ili protiv) koje se zalaže. Demostenove “Filipike” predstavljaju primer političke besede.
-SUDSKA beseda uvek ili nekoga optužuje ili nekoga brani od optužbe. Zato se ona uvek bavi prošlim događajima. Akcenat u ovakvoj besedi stavlja se na iznošenje dokaza. Ciceronova “Beseda za Milona” je odličan primer sudske besede.
-POHVALNA, svečana ili epideiktička beseda najčešće hvali nekoga ili nešto, mada se može desiti i da kudi. Ona uvek polazi od sadašnjeg stanja. Može da se dotakne budućnosti ukoliko govornik želi da nešto predvidi, ali i prošlosti, ukoliko hoće da podseti na neke minule događaje. Kada hvali, svrha epideiktičke besede je da predmetu pohvale donese ili očuva čast. Kada kudi, besednik želi da njome osramoti onoga o kome govori. Gorgijina “Pohvala Heleni” je primer epideiktičke besede. . .


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
09:05 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Vrste opere 19-og veka Dzemala 0 3,585 13-08-2011 01:52 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: