vremenske serije sa trendom i brojem indeksa

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
derrick Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 3,085
Pridružen: Jul 2009
Poruka: #1
vremenske serije sa trendom i brojem indeksa
Trend komponenta

Od svih statističkih metoda dinamičke analize masovnih pojava metod trenda je najkompleksniji, pa se može reći i da je to najznačajniji metod analize vremenskih serija. Naziv trend potiče iz engleskog jezika i u nešto pojednostavljenom prevodu znači ¨nešto što se kreće¨ U statističkoj teoriji i dinamičkoj analizi trend označava karakterističnu zakonomernu liniju kretanja neke pojave u vremenu kao niz prosečnih teorijskih tačaka i vrednosti kroz koje bi posmatrana pojava prolazila po svojoj prirodi, da nije bilo slučajnih i regularnih varijacija u njenom toku.To je linija ili putanja centralne tendencije u toku i razvoju pojava u vremenu ili razultanta opštih i posebnih uticaja koji su dejstvovali na posmatranu pojavu usmeravajući vrstu i oblik njenog kretanja.

Za trend se može reći da nam izražava prosečno srednje stanje u svakom od posmatranih perioda, pa je zbog te osobine trend u stvari dinamička srednja vrednost. U brojčanom smislu to je jedna nova serija ispravljenih teorijskih podataka o posmatranoj pojavi. Kada te nove teorijske podatke unesemo između originalnih podataka serije, vršimo operaciju interpolaciju trenda. Za razliku od ovoga,kad na bazi tih novih, ispravljenih podataka i matematičke funkcije pomoću kojih smo te podatke izračunali vršimo izračunavanje budućih kretanja posmatrane pojave izvan vremenskog raspona u kome je data serija originalnih podataka, kažemo da je to ekstrapolacija trenda. Prema tome, pod pojmom ekstraolacija podrazumevamo svako procenjivane nivoa posmatrane pojave izvan vremenskog raspona u kome je data serija osnovnih podataka,bilo da je to procenjivanje za buduće ili prošlo vreme.
Na osnovu operacije ekstrapolacije trenda vršimo, procenjivanje, predviđanje prognozu kretanja pojave za one periode za koje najčešće nemamo originalnih podataka. To se vrši najčešće za neki budući period, pa se odatle i najznačajnija karakteristika trenda kao metoda za procenu budućih kretanja. Međutim, takvu procenu budućih kretanja doneli smo na baziposmatranja i analize kretanja pojave u jednom određenom vremenskom rasponu u kme su na to kretanje delovali mnogi posredni i neposredni faktori. Naša procena i prognoza budućih kretanja zasniva s na pretpostavci da će svi relevantni faktori koji su uslovljavali kretanje do danas, delovali i daljeu istom smeru i približnom intezitetu. Ak se među tim uslovima i faktorima budu desile značajne promene njihovog dejstva po smeru i intezitetu,kretanje i razvoj posmatrane pojave imaće drugačiji oblik od onoga koga smo predvideli. Ova napomena značajna je naročitou onim slučajevima kada metodom trenda donosimo dugoročne prognoze kretanja i razvoja pojava.
Kada govorimo o trendu kao naučnom metodu dinamičke analize ipredviđanja budućih kretanja i razvoja pojava, potrebno je da obratimo pažnju na nekoliko osnovnih principa a to su:
1. Kada se metod trenda može primenjivati
2. Koliko nam je podataka (perioda)potrebno da bi se mogao primeniti metod trenda.
3. Kako ćemo se opredeliti za izbor matematičke funkcije koja će nam predstavljati trend.
4. Za koji raspon vremena u budućnosti možemo vršiti ekstrapolaciju trenda.

1. Primena metoda trenda, može se teorijski koristiti u svakom slučaju kada nam je data ma kakva vremenska serija podataka, bez obzira u kojim su vremenskim jedinicama snimani ti vremenski podaci. Međutim, praksa je pokazala da je metod trenda najpodesniji za dinamićku analizu onih vremenskih serija koje su date u jednogodišnjim vremenskim periodima. Metod trenda će imati realnog značaja, isto tako, ako se posmatrana pojava kratala i razvijala prvenstveno kao dugoročna često beskonačana, pokazujući pri tome svoja karakteristična kretanja koja je moguće prostim posmatranjem približnije definisati. Najzad, primena metoda trenda ima smisla ako je njegova ekstrapolacija, dakle prognoza zasnovana na realnoj pretpostavci i saznanju da će posmatrana pojava materijalmog i duhovnog sveta, tj. da se njeno postojanje neće bitno menjati u pozitivnom ili negativnom smislu.

2. Broj podataka, ili perioda koji su nam neophodni da bi se primenio metod trenda je onoliko podataka koliko je dovoljno da bi se moglo zaključiti o vrsti ili obliku kratanja koje pojava ispoljava tokom dužeg perioda posmatranja.

3. Izbor funkcije trenda koju ćemo vrstu trenda primeniti zavisiće od posmatrane pojave, pa će to biti linearna ili krivolinijska funkcija, ili će se raditi o takvoj pojavi za koju se ne može izvršiti procena vrste i oblika u njenom kretanju i razvoju. Ta ocena vrste i oblika kretanja posmatrane pojave izvodi se pomoću dijagrama rasturanja. To je u stvari, grafički prikaz date vremenske serije i koja bi, prema tome,bila najprikladnija matematička funkcija za izražavanje ispoljenog oblika kretanja. Ta funkcija, prava ili kriva, treba da bude tako odabrana da se najbolje prilagođava rasporedu podataka na grafikonu; kako bi se realno izražavala centralnu tendenciju toga kretanja i razvoja i kako bi se što realnije mogla vršiti kao najverovatnije buduće kratanje i razvoj posmatrane pojave.

4. Dužina perioda predviđanja, budućih kretanja posmatrane pojave zavisi uglavnom od pravilnosti vrste i oblika kretanja koje je pojavi ispoljavala u dosadašnjem toku. Što je duži period u kome se pojava kretala istim ili sličnim tokom to je duži period za koji možemo vršiti predviđanje. Ono može biti najviše za dvostruko kraći od perioda posmatranja obuhvaćenog u vremenskoj seriji.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
23-03-2010 02:52 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Skoči na forum: