Vreme pojave menarhe učenica i i iii godine srednjih Škola kraljeva praćenih u raspon

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Autor1 Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,299
Pridružen: Aug 2009
Poruka: #1
Vreme pojave menarhe učenica i i iii godine srednjih Škola kraljeva praćenih u raspon
Karakteristike dečijeg uzrasta su rast i razvoj. Rast u užem smislu podrazumeva porast telesne težine i telesne mase deteta. Porast tkiva i organa bi odgovarao sazrevanju i razvoju. Različiti faktori utiču na ova kretanja, koja su rezultanta genetske predispozicije stalno promenljivih faktora spoljašnje sredine.

Procena telesnog rasta i razvoja se najčešće odredjuje telesnom masom i visinom. Telesna masa je bitna za početak puberteta. Povećanje ukupne mase i s tim u vezi mišićnog i masnog tkiva su preduslovi dostizanja deklanširajuće telesne težine za pojavu prve menstruacije (menarche). U našim uslovima ta deklanširajuća telesna težina je 48 kg. (kod drugih naroda ona ima druge vrednosti: npr. u Japanu 33 kg.).


Praćenjem zakonitosti rasta i razvoja došlo se do saznanja da je u suštini najznačajniji faktor dobijanja menarche: brzina rastenja tokom puberteta. Menarcha se pojavljuje kada prodje najveća brzina rastenja i kada ona počne da opada. Faktori spoljašnje sredine (ishrana, infekcija, klima, socio ekonomsko stanje) upotpunjavaju ovu celinu i mogu bitno uticati na vreme pojavljivanja menarche.


CILJ RADA: Istraživanje vremena pojave menarhe devojaka I i III godine srednje škole (16 i 18 godina) i poredjenje sa rezultatima dobijenim 1997. godine.

MATERIJAL I METODE: Prvim radom obuvaćeno je 1411 učenica (84% tadašnje populacije), drugim radom obuhvaćeno je 960 učenica (73% ukupne populacije tog uzrasta). Podaci o vremenu pojavljivanja menarhe definisani su u toku uobičajenog sistematskog pregleda učenica I i III godine srednje škole uzimanjem što preciznijih podataka. (znatan deo ispitanica je navodio precizne podatke, za ostale uzimane su najčešće središnji periodi godišnjih doba u kome su učenice dobijale menarhu)

Za merenje telesne težine upotrebljena je decimalna vaga. Telesna visina merena visinomerom koji je ugradjen u vagu za merenje telesne težine. Pri merenju telesne visine ispitanice su stajale uspravno, dodirujući petama, plećima i potiljkom visinometar. Sve devojke su merene bez obuće i sa minimalno garderobe. Svi dobijeni podaci su obradjeni po uzrasu i mestu stalnog boravka. Prvim ispitivanjem podela je obuhvatila posebnu grupu „izbeglica“. U drugoj verziji ta kategorija ne postoji pošto je ukinuta status izbeglica. Sve komaparacije su date prema grupama: selo, grad, prigrad.


U statističkoj obradi podataka korišćen je program SPP 10. Testiranje tipa statističke raspodele podataka (N Pars Tests) je pokazalo da se podaci ne ponašaju po uobičajenom tipu raspodele podataka oko medijane. Primenjen je test Kruskal Wallis kojim se posmatra više od dva obeležja.


REZULTATI I DISKUSIJE

U grupi ispitanica rođenih 1991 godine uočena je statistički značajna razlika u starosti ispitanica u vreme pojave menarhe (χ2-test; p=0,000). Analizom učestalosti ispitanica različite starosti nađeno je da su najučestalije bile ispitanice koje su imale između 13 i 14 godine (37,8%) i ispitanice starosti između 12 i 13 godina (29,3%) u vreme pojave menarhe, zatim ispitanice starosti od 11 do 12 godina (17,3%) i ispitanice starosti od 14 do 15 godina (11,0%), dok su najmanje bile zastupljene ispitanice starosti od 10 do 11 godina (3,3%) i ispitanice starije od 15 godina (1,0%).


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
09:05 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  ZADATAK - zamena za Terenske vežbe III godina Dzemala 0 1,007 07-02-2011 06:46 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Uzorak za studente - seminarski radovi studenata druge godine Dzemala 0 1,022 09-01-2011 04:04 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Društvo i društvene pojave VS1 0 2,484 23-04-2010 08:55 PM
zadnja poruka: VS1
  Moguca transformacija MMF u vreme resavanje svetske finansijske krize Autor1 0 1,534 18-04-2010 12:25 AM
zadnja poruka: Autor1
  ZAROBLJAVANJE I STRELJANJE GENERALA DRAGOLJUBA MIHAILOVIĆA 1946. GODINE Goran 0 4,136 31-01-2010 12:56 AM
zadnja poruka: Goran

Skoči na forum: