Vodic kroz Evropsku uniju danas

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Vodic kroz Evropsku uniju danas
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz medjunarodnih odnosa.

Izlaganje o EU treba početi od samog uvoda u pojam Evropske unije i njenih institucija,preko poitičkih i ekonomskih svojstava i prednosti doći i do akata koji su je obilježili i stvorili ovakvom kakva jeste. Pokušaću odgovoriti na pojedina pitanja koja sa sobom nosi EU.
Evropska unija je međuvladina i nadnacionalna unija 27* evropskih demokratskih država, koja se zasniva na poštivanju zakona i demokratije. Po svom uređenju nije ni država,a nije ni međunarodna organizacija,njena struktura je posebna,sui generis.
“Ukupna površina tih 27 zemalja je 4,325,675 km². Da je jedinstvena zemlja, bila bi sedma po redu država u svijetu po površini. Broj građana EU je otprilike 496 miliona (januar 2007). Bila bi dakle treća po redu poslije Kine i Indije, da se radi o pravoj državi”**.
Trenutno je najmoćnija regionalna organizacija koja postoji u svijetu. Neki teoretičari smatraju da se može reći da je EU federacija ili konfederacija, jer se države članice odriču dijela suvereniteta radi zajedničkih interesa koje štite kroz zajedničke institucije. Međutim, Unija nema pravo da premjesti dodatna ovlašćenja drugih članica na sebe bez dopuštenja članice. Isto tako, određeni broj članica rukovodi samostalno svojim politikama od nacionalnog interesa, kao što su vanjski poslovi, odbrana, valuta. Zahvaljujući ovakvom organizovanju, Evropska unija se ne može definisati ni kao internacionalna organizacija,ni kao konfederacija ili federacija.
Evropska unija, nastala pod sadašnjim imenom, osnovana je Ugovorom o Evropskoj uniji (tzv.Mastrihtski sporazum) 1992. godine. Mnogi aspekti EU su postojali i prije potpisivanja ovog ugovora, preko raznih organizacija koje su se osnivale 50-ih godina dvadesetog vijeka.Zelja da se Evropa obnovi i spriječi mogućnost da se katastrofe nakon Prvog svjetskog rata, a zatim i Drugog svjetskog rata, ponove, bila je pokretačka snaga za osnivanje Evropske unije.
Godine 1951. oformljena je Evropska zajednica za ugalj i čelik,a predstavljala je početak daljeg ujedinjenja Evrope. Šest godina poslije,1957.g.,osnovana je Rimskim ugovorom Prva carinska unija, koja se izvorno zvala Evropska ekonomska zajednica, a implementirana 1. januara 1958. Kasnije se promjenila u Evropsku zajednicu, koja je sada „prvi stub “ Evropske unije.
Na prvi pogled EU djelujuje i zvuci komplikovano, zbunjujuće, ali upoznavanje sa njenom strukturom i dokumentima to zamršeno klupko razmotava i pojednostavljuje.

INSTITUCIJE EU

Kao što sam napomenula,za razumjevanje EU,treba razumjeti njenu institucinalnu strukturu i funkcionisanje. Treba shvatiti da ovdje klasična podjela vlasti ne važi u potpunosti.
Evropska unija ima nekoliko institucija:
Evropsko vijeće nije bila institucija,vec pojam sastajanja na vrhu od 1974.g. šefova država ili vlada država članica.Razvio se iz povremenih samita državnih čelnika održavanih dva puta godišnje.Stupanjem Ugovora na snagu EV postaje institucijom EU,a ulogu rotirajućeg predsjedništva preuzeće predsjednik EV.
Evropski parlament čini 732 predstavnika,direktno izabranih na izborima u zemljama članicama Unije. Predstavlja građane EU,a od 1979.g. zastupnici se biraju neposrednim glasanjem.Ova institucija daje Uniji demokratski legitimitet.Predstavnici se biraju na petogodišnji mandat, a zastupaju nezavisne predstavnike i predstavnike stotinjak političkih stranaka, koji su uglavnom okupljeni u osam političkih grupacija.
Savjet Evropske unije ili Savjet EU ili Savjet ministara ili skraceno Savjet, najvažnije je zakonodavno tijelo Unije. Okuplja ministre spoljnih poslova zemalja članica ili resorne ministre, a učestalost okupljanja zavisi od problematike o kojoj se raspravlja. Savjetom predsjedava svaka zemlja članica u vremenskom periodu od šest mjeseci.
Evropska komisija čuva osnovne tekovine EU i stara se o primjeni i zaštiti konstitutivnih ugovora EU. Članovi Komisije su ugledni političari iz država članica. Svaka ima po jednog člana u Komisiji, a Francuska, Italija, Njemačka, Španija i Velika Britanija po dva.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
29-06-2010 10:10 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Proces proširenja Španije i Portugalije u Evropsku Uniju derrick 0 673 27-02-2014 03:31 PM
zadnja poruka: derrick

Skoči na forum: