Vožd Karađorđe

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
derrick Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 3,097
Pridružen: Jul 2009
Poruka: #1
Vožd Karađorđe
UVOD
Đorđe Petrović Karađorđe, rođen je najverovatnije 3/16. novembra 1752 ili 1762. godine u Viševcu od oca Petra i majke Marice. Karađorđe je osnivač srpske kraljevske loze Karađorđevića. Karađorđevi preci potiču iz Vasojevića. Po Radošu Ljušiću u jednoj od poznatijih seoba srpskog naroda, pod patrijarhom Šakabentom 1737. – 1739. godine, doselili su se Karađorđevi preci, najverovatnije, sa hercegovačko - crnogorskih brda u Šumadiju. Ova seoba, kao što je i dotad bivalo, usledila je kao posledica austrijsko-turskog rata 1737-1739. godine u kojem su učestvovali Srbi.

Karađorđe je svoje prezime mu je po ocu Petru. Ime je dobio po svetitelju koje kao da je nagoveštavalo da će Đorđev život biti mučenički. To je, nesumnjivo, uticalo, još tokom ustanka, a pogotovu posle ubistva, da nastane nekoliko legendi sa nebeskim i ljudskim znamenjima pri njegovom rođenju. Zabeleženo je, tako, da se neobična svetlost pojavila na nebu u trenutku njegovog rođenja, da je imao krilca pod pazuhom i da je majka ugledala na njegovim grudima mesec. Pomenuto islamsko znamenjei prisustvo Turčina seoskog spahije, njegovom dolasku na svet, što beleže svi memoaristi,trebalo je da nagovesti buduće znamenite događaje.

Sadržaj

UVOD 1
1.1 Rođenje i poreklo 2
1.2 Porodica i porodični život 2
1.3 Srbija pred ustanak 5
1.4 Karađorđe kao vožd 9
1.1 Povod za ustanak 11
1.2 Početak bune protiv dahija i prerastanje bune u ustanak 12
1.3 Slom ustanka 19
1.4 Odlazak iz Srbije i život u izgnanstvu 21
1.5 Povratak u Srbiju i smrt 21
ZAKLJUČAK 23
LITERATURA 24


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
11:41 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Vozd Karadjordje Vesnica 0 3,247 18-05-2010 10:15 PM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: