Vizija i misija poslovno proizvodnog sistema

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Vizija i misija poslovno proizvodnog sistema
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz menadžmenta.

Menadžmentom se poslovna aktivnost navodi ka ostvarenju određenog cilja. Da bi se to postiglo, menadžeri moraju da koriste različite pristupe, principe i metode. Njihovo korišćenje zavisi od dinamizma i složenosti savremenog okruženja. Aktivnosti menadžera su sve složeniji, na značaju dobija anticipiranje uticaja promena iz okruženja na poslovanje preduzeća i neophodnost postojanja plana reagovanja na te promene. Zbog ubrzanja tempa promena u okruženju, dužina vremenskog zaostajanjau prilagođavanju pstaje kritičan faktor uspeha. Greške u tim uslovima imaju sve teže posledice po opstanak preduzeća.
Promene u okruženju su dakle, izvor velikih mogućnosti, ali su istovremeno i izvor velikih opasnosti.Stoga se u međusobnoj zavisnosti nalazi vrednovanje internih snaga i slavosti i šansi i opasnosti iz eksternog okruženja.Poređenje danasnih tržišnih lidera sa onima od pre dvadeset ili čak od pre deset ili pet godina pokazuje koliko je nekada velikih imena izgubilo značaj ili je nestalo sa poslovne scene. Sama filozofija menadžmenta treba da omogući uspešno suočavanje preduzeća sa dinamičnim i složenim okruženjem. Postaje neophodnost da se na promene gleda kao na mogućnost, a ne kao na opasnost. Strategijski menadžment, kao relativno nov koncept u teoriji menadžmenta, pretpostavlja spremnost i sposobnost preduzeća da reaguje adekvatno na zbivanja u preduzeću.
Izlaganje u ovom predmetu započinjemo neophodnim objašnjenjima u vezi sa definisanjem, značajem i razvojem koncepcije strategijskog menadžmenta. Sledi razmatranje misije, kojom se utvrđuje bazična svrha poslovanja i razlog postojanja preduzeća, i njenog odnosa sa strategijom i vizijom. Potom, vizija se definiše kao bazičan orijentir (sistem vrednosti) u upravljanju poslovanjem preduzeća. Elementima i karakteristikama određujemo misiju i viziju kao osnovu strategijske akcije. Izlaganje se završava analizom karakterističnih faza u procesu strategijskog menadžmenta.

Pojam, značaj i razvoj koncepcije strategijskog menadžmenta

Pojam strategijskog menadžmenta je u vezi sa problemima sa kojima počinje da se suočava menadžment velikog broja preduzeća 70-tih godina prošlog veka. Za mnoga preduzeća kritičan faktor uspeha postaje sposobnost uočavanja i prilagođavanja brizim promenama u okruženju. Od preduzeća se zahteva fleksibilnost, blagovremeno i pravilno reagovanje. Planska komponenta upravljanja dobija sve veći značaj, kao i sama primena donetih planskih odluka. Proces planiranja je bitniji od plana koji je rezultat tog procesa. U takvim uslovima strategijski menadžment postaje paradigma upravljanaj preduzećem. Kao svojevrstan odgovor na kompleksnost okruženja, ovaj koncept upravljanja brzo stiče popularnost u velikom broju preduzeća.

Definisanje i značaj strategijskog menadžmenta

Strategijski menadzment je relativno nova naučna disciplina, koja se javlja kao potreba usled povećanja turbulentnosti i kompleksnosti sredine. Pod njime se podrazumeva kontinualan proces stalnog prilagođavanja preduzeća promenljivoj okolini,u kome okolina vrši permanentan uticaj na preduzeće, a samo preduzeće, takođe,vrši određen uticaj na okolinu u kojoj egzistira i kojoj se prilagođava.
Strategijski menadžment je izazov,jer je to mnogo više od jednostavnog postavljanja ciljeva i od zahteva zaposlenima da ih dostignu. Misija i ciljevi se određuju u skladu s spoljnim okruženjem,tj. šansama i pretnjama, i sa unutrašnjim snagama i slabostima. Ciljevi predstavljaju ono što se želi postići, ali ne prikazuju način “kako”. Na ovo pitanje odgovor daje strategija.
Jednom isplanirana i primenjena strategija često zahteva modifikaciju, u skladu sa promenama u okruženju ili u samoj organizaciji. Ove promene je teško ili gotovo nemoguće predvideti.
Svrha strategijskog menadžmenta je da omogući organizaciji da uspešno posluje u dinamičnom okruženju, tj.strateški menadžeri moraju identifikovati i analizirati nacionalne i globalne uticaje makrookruzenja.PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
27-05-2010 08:23 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Značaj informacionih sistema za strategijski menadžment preduzeća derrick 0 976 14-09-2013 03:06 PM
zadnja poruka: derrick
  Razvoj maloprodajnih sistema u Srbiji derrick 0 1,020 18-01-2013 03:11 PM
zadnja poruka: derrick
  Unapređenje prodaje primenom procedura sistema menadžmenta kvalitetom derrick 0 1,101 18-01-2013 02:23 PM
zadnja poruka: derrick
  Osnovi menadžmenta informacionih sistema - Skripta Dzemala 0 2,275 02-09-2011 09:23 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Razvoj informacionih sistema Dzemala 0 1,287 14-08-2011 10:26 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: