Vitamin C - hemijska i mikrobioloska sinteza

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Vitamin C - hemijska i mikrobioloska sinteza
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz hemije.

Vitamini su organska jedinjenja , raznovrsne strukture, neophodna za pravilno funkcionisanje organizma.Naziv vitamin potiče iz 1910.godine.Naime, tada je poljski biohemičar K.Funk iz ljusaka pirinča izolovao jedinjenje aminske strukture, koje može da leči i spreči pojavu bolesti poznate pod imenom «beri beri».Prema tome , reč vitamin u prevodu znači «neophodan za život»(lat. vita- život).Kasnije su , međutim, pronađeni i drugi vitamini koji se ne mogu svrstati u amine, ali je naziv zadržan.Vitamini su supstance koje se u hrani nalaze u malim količinama (hiljaditi i desetohiljaditi delovi grama, pa i manje), ali ne gledajući na to, njihova uloga po zdravlje, za dobar osećaj, za spoljni izgled čoveka je nesaglediva.
Vitamini se ne sintetizuju u ljudskom organizmu, već u organizam dospevaju putem hrane. Glavni izvor vitamina su biljke. Čovek i životinje dobijaju vitamine ili neposredno sa biljnom hranom ili preko proizvoda životinjskog porekla. Neki vitamini se sintetizuju u crevnom traktu, kao rezultat životne aktivnosti mikroorganizama, a neki se grade iz tzv. provitamina (preteča vitamina). Važna uloga vitamina u ishrani čoveka dovela je do industrijskog dobijanja vitamina.
Vitamini se nalaze u živim ćelijama u različlitim oblicima. Mogu biti u slobodnom stanju, fosforilisani i vezani s proteinima. Mnogi od vitamina služe kao gradivni materijal za biosintezu koenzima i prostetičnih grupa, ili kao početni materijal za sintezu hormona. Specifičnost vitamina je njihova velika biološka aktivnost.
U zavisnosti od intenziteta metabolizma, potreba za vitaminima može biti manja ili veća. Tako je u dečjem uzrastu potreba za vitaminima veća. Količina vitamina se znatno povećava pri jačem fizičkom radu, u ekstremnim uslovima, gde je velika hladnoća ili visoka temperatura, za vreme gravidnosti žena. Unošenje vitamina zavisi od fiziološkog stanja celokupnog organizma. Pri starenju organizma potreba za vitaminima je veća. Bitan uticaj ima način ishrane, kao i klimatski uslovi. Bez vitamina, život bi stao. Pri nedovoljnom, kao i prekomernom unošenju vitamina, u organizmu dolazi do specifičnih poremećaja, koji prouzrokuju razna i veoma teška oboljenja.Smanjene količine vitamina izazivaju poremećaje u organizmu, koje se nazivaju hipovitaminoze.Potpuni nedostatak vitamina se naziva avitaminoza .Povećane količine vitamina izaziva hipervitaminozu.
Do sada je izolovan i okarakterisan veći broj vitamina . Kako je koji vitamin otkriven , obeležavan je velikim slovom, po redosledu abecede
( A,B,C,D, itd.).Kasnijm proučavanjem uočene su razlike u strukturama unutar svake grupe vitamina, pa su označavani brojevima (npr. vitamini A1, A2 ,B1 , itd.)
Pošto su vitamini strukturno raznorodna jedinjenja, nije ih moguće klasifikovati po strukturi, već se, prema rastvorljivosti, dele u dve osnovne grupe:

•Liposolubilne –vitamine rastvorljive u mastima i uljima(A,D,E,K)
•Hidrosolubilne –vitamine rastvorljive u vodi(B1,B2 ,B3 ,B5 ,B6,
•B12 ,C,F,H)

Vitamin A

Otkriven pre svih vitamina rastvorqivih u mastima .Wegova najvažnija funkcija je obezbeđenje normalnog vida, posebno u sumraku.
Vitamin A se nalazi u namirnicama životinjskog porekla (buter, mastan sir, žumance,džigerica,sardine…)Provitamin vitamina A,, koji se naziva karotin, nalazi se u ovim namirnicama , ali i umnogim namirnicama biljnog porekla
( paprika, šargarepa,zelena salata,paradajz, spanać…)

Vitamin D

Otporan je pri zagrevanju i izlaganju vazduhu. Zbog toga se količina ovog vitamina ne smanjuje pri kuvanju ili stajanju namirnica.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
10:51 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Hemijska priprema vode Dzemala 0 3,568 11-08-2011 03:56 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Aluminijum - neorganska hemijska tehnologija Dzemala 0 4,469 11-08-2011 03:53 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Vitamin c- hemijska i mikrobiloška zekan 0 2,872 08-09-2010 10:23 PM
zadnja poruka: zekan

Skoči na forum: