Vestacka Inteligencija

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Vestacka Inteligencija
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Veštačka inteligencija (VI) predstavlja mešavinu konvencionalne nauke, fiziologije i psihologije, sve u cilju da se napravi mašina koja bi se, po ljudskim merilima, mogla smatrati "inteligentnom". Mogućnost stvaranja inteligentnih mašina zaokuplja ljudsku maštu još od drevnih vremena, ali tek sada, sa brzim tempom razvoja računara i već pedesetogodišnjim iskustvom na polju istraživanja tehnika VI programiranja, san o pametnim mašinama počeo je da postaje stvarnost. Naučnici su konačno sposobni da stvore sisteme koji razumeju govor i mogu da pobede najbolje igrače šaha, dok je hardver sa elementima veštačke inteligencije već isproban u oružanim sukobima (sistemi krstarećih projektila koje je američka vojska koristila u Pustinjskoj oluji). Sa određenim programima za IBM i Apple Macintosh personalne računare, veštačka inteligencija je počela da polako, ali neumitno zadire i u svakodnevni život. Međutim i pored sveg napretka, naučnici se još uvek nisu uhvatili u koštac sa osnovnim izazovom u razvoju inteligentne mašine - pravljenjem sistema koji oponašaju ljudski mozak. Nije ni čudo, jer ljudski mozak sa više milijardi neurona predstavlja možda i najsloženiju tvorevinu u univerzumu.
Jedna od prepreka za dostizanje superiorne i sveobuhvatne svesti leži u Gedelovoj teoremi nekompletnosti da jedan formalni sistem ne može da dokaže svoju sopstvenu konzistentnost. Jedan sistem veštačke inteligencije može imati enormno veliku brzinu procesiranja informacija, ali jednostavno ne poseduje kompletnu svest o sopstvenom postojanju. Dakle, ostaje suštinsko pitanje - kako možemo da kreiramo nešto što ne razumemo? Džordž Dajson u delu Darvin među mašinama zapaža da "sve dok ne budemo razumeli svoju sopstvenu svest, ne postoji način da se saglasimo šta je to, ukoliko tako nešto postoji, što konstituiše svest kod mašina". U isto vreme, Dajson dodaje još jednu poentu "da je cilj života i inteligencije, ukoliko on uopšte postoji, veoma teško definisati". Možda Dajsonu nije palo napamet nešto što je na umu imao Džek Gud, asistent Alana Tjuringa zadužen za statistiku tokom Drugog svetskog rata, koji je okarakterisao super-inteligentnu mašinu kao onu "koja veruje da ljudi ne mogu da misle". Kakva je uopšte priroda mišljenja ili mišljenja nekog višeg reda. Po definiciji, ovo ne možemo sami da definišemo, ali možda će superinteligentne mašine biti u stanju da razumeju našu svest, ali ne i svoju sopstvenu.

SADRŽAJ

1. UVOD 1
2. HRONOLOGIJA 2
2.1. Razvoj 3
3. PRINCIP RADA 4
3.1. Mozganje 6
4. PODELA I PRAVCI 7
4.1. Sadašnji pravci u istraživanju veštačke inteligencije 8
4.1.1. Učenje 8
4.1.2. Razmišljanje 9
4.1.3. Rešavanje problema 9
4.1.4. Percepija 9
4.1.5. Korišćenje jezika 9
5. OBLASTI VEŠTAČKE INTELIGENCIJE 10
6. LITERATURA 12


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
09:39 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Vestacka inteligencija u obrazovanju Dzemala 0 2,633 17-07-2010 07:18 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: