Verbalna komunikacija

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Verbalna komunikacija
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz kulture ponasanja.

Комуницирање је реч латинског порекла, тако да израз «цомуницатио» означава у суштини успостављање веза међу људима у процесу њиховог споразумевања.
Комуникација је основа човековог повезивања,споразумевања и координираног деловања у свим сферама живота. Као таква она ствара услове за настанак, функционисање и развој материјалних, духовних и осталих вредности које карактеришу одређене цивилизације, њихове друштвене, развојне и куртулошке и остале тековине.

Независно од тога дали се комуницирање обавља вербалним начином споразумевања или путем разних симбола, оно се одвија само између живих бића. Комуницирање има своју персоналну и друштвену димензију. То је вишеструко регулисан лични и друштвени однос и социјално-психолошка спрега, која се у актуелном мисаоном изразу успоставља између два или више лица. Комуницирање такође подразумева успостављање међуљудских односа ради размене порука у циљу персоналног споразумевања, успостављања пословних веза и вршења друштвених послова, што треба да резултира бољим разумевањем и развојем међуљудских односа. Комуникација је заправо свесни међуперсонални однос, који се одвија уз коришћење вербалних и не вербалних метода међусобног споразумевања са циљем разумевања порука, стимулисања и усмеравања акција, ради развоја идеје и решавања проблема на користан начин. Због тога је комуницирање важан аспект друштвене активности људи у процесу остваривања веза између две или више особа, која директно доприноси сталном цивилизацијском напретку. Уз то ниједну организацију, њено функционисање и односе људи унутар ње, није могуће замислити без одговарајуће комуникације. Такође, без адекватне комуникације није могуће успешно едуковати, усмеравати, мотивисати и руководити са запосленима у било којој организацији. Зато је комуницирање основни инструмент усмеравања и контролисања деловања и понашања запослених у организацији.
Ефикасан систем комуницирања најважнији је механизам у рукама менаџмента, који доприноси обезбеђењу интегративне функције и синергије у активности запослених. Пословна комуникација се не може схватити само као комуницирање запослених унутар организације, већ подразумева и њихове контакте са странкама и односе са јавношћу.

1. ВЕРБАЛНА КОМУНИКАЦИЈА


Још у античкој Грчкој и старом Риму настала су филозофска и књижевна дела која говоре о вештини говорења и уметности беседништва (Аристотел: О песничкој уметности и Реторика; Квинтлијан,Рим:Образовање говорника). Размишљање и велчање језика и вештине говора.
Преточили су се у лингвистичку науку, а разне теорије дају своја објашњења за опонашање и узвике преко наука о фонологији и фонетици као специфичним лингвистичким дисциплинама значајних за сазнања о говорној способности. Савремена лингвистика сматра да је говор посредник између мисли и звука, који је објашњава. За основну комуникацију глас је основни чинилац говорног процеса.
Гласом могу да се изразе многе емоције као што су: крик,смех, плач, дозивање, упозорење,певање и сл. Међутим када говоримо о реторици и беседништву онда се не можемо ослонити на гласове изазване емоцијама, те вештину вербалног изражавања морамо посматрати као практични део говорног процеса, односно као сврсиходан језички израз. Вербална комуникација је заснована на употреби речи које се повезују у реченичке изразе. Како би се мисао изразила речима, речи се прилагођавају граматичким правилима, а делови говора постављају у логичке реченичке секвенце. Након тога, порука се преноси у усменој или писменој форми са намером да се неком саопшти (пренесе).
Стратегија и тактика преношења порука или информација зависи и прилагођава се одређеним професијама. Тако различите стилове и стратегије имају пословни људи

УВОД
1. ВЕРБАЛНА КОМУНИКАЦИЈА
ОБЛИКОВАЊЕ СТИЛА ИЗРАЖАВАЊА
ОБЛИЦИ ВЕРБАЛНОГ САОПШТАВАЊА
КРЕИРАЊЕ ГОВОРНОГ ПРОЦЕСА
ГОВОРНА КРЕАТИВНОСТ
САДРЖАЈ ГОВОРА
ГОВОРНА ИНТЕРПРЕТАЦИЈА
2. НЕВЕРБАЛНА КОМУНИКАЦИЈА
КОНТАКТ ПОГЛЕДОМ
МИМИЧКА ЕКСПРЕСИЈА - ИЗРАЗ ЛИЦА
ПОКРЕТИ ГЛАВОМ
ПОКРЕТИ РУКАМА
НЕВЕРБАЛНИ АСПЕКТИ ГОВОРА
3. ВЕШТИНА КОМУНИЦИРАЊА
ЗАКЉУЧАК
ЛИТЕРАТУРА


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
09:37 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Verbalna i neverbalna komunikacija (diplomski) Dzemala 2 7,252 18-01-2011 07:32 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Zakon o slobodi pristupa informacijama - komunikacija zekan 0 1,769 09-09-2010 11:26 AM
zadnja poruka: zekan
  Pisana poslovna komunikacija 1 zekan 0 2,702 09-09-2010 11:20 AM
zadnja poruka: zekan
  Pisana poslovna komunikacija Vesnica 0 3,708 25-06-2010 08:33 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Neverbalna komunikacija - komunikologija Vesnica 0 5,344 24-06-2010 09:38 PM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: