Velike sile u 19. i početkom 20. veka

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
VS1 Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 5,344
Pridružen: Aug 2009
Poruka: #1
Velike sile u 19. i početkom 20. veka
Beleške za srednjoškolce i sve koji žele da znaju više. Lektire i referati za sve godine. MaturskiRadovi.Net (beleške, referati, lekcije, lektira, pisci, zadaci, sastav, pismeni, forum, druženje, puškice)

Velike sile su: Velika Britanija, Francuska, Italija, Nemačka i SAD.
Velika britanija i Franckuska

Ove dve zemlje veoma su slične, povezuje ih činjenica da su dve vodeće zapadno evropske dežave. Razdvaja ih samo uzak kanal, Lamanš. Vodeće dve kolonijalne sile, pre svega Velika Britanija. Britansko kolonijalno carstvo iznosilo je oko 30.000.000km2 na vrhuncu moći. Britanske kolonije nalazile su se u Africi, Severnoj Americi. Indija, cela Australija i Novi Zeland bile su Britanske kolonije. Francuska takodje ima kolonije, severna Afrika, sem Egipta, južna Azija. U 19. Veku obe države doživljavaju veliki i brz ekonomski razvoj. Jeftina radna snaga i sirovine iz kolonija, kao i veliko dodatno tržište. Obe imaju parlamentarni državni sistem, ali ipak postoji razlika, Britanija je monarhija, a Francuska republika.

Italija i Nemačka

One ne postoje do 1870. Kao samostalne države. Nisu ostvarile nacionalno ujedinjenje. Današnji prostor Italije bio je podeljen na četiri dela:

Kraljevina dve Sicilije ili Napoljska kraljevina. Vlada francuska porodica Burboni.
Sa sedištem u Rimu, Papska država
Lombardija i Venecija pod Austrijskom vlašću
Sardinijska kraljevina (pijemont) oni su ujedinili Italiju. Dve kljućne ličnosti ujedinjenja, Sardinijski kralj Vitorio Emanuel i Garibaldi.
1866. Pijemont oslobadja Lombardiju i Veneciju od Austrijanaca.

1870. Garibaldijeve trupe prodiru u Rim, uništavaju papsku državu i tada je Italija prvi put jedinstvena, nastaje Kraljevina Italija. Prvi kralj je Vitorio Emanulel I. Kada je umro sahranjen je u Partenonu.

Nemača je bila podeljena na desetine malih država. Izdvojila se Pruska, iz svih tih malih država. Pruska je bila jaka država u Evropi u to doba. Uujedinjenju Nemačke Pruska ima glavnu ulogu, njen vladar kralj Viljem, kancelar Bizmark. Bizmark je smislio i sproveo tj. Ostvario ujedinjenje. Rekli su da se ujedinjenje mora ostvariti, „gvoždjem i krvlju“, planirali su da ostvare najmoćniju državu. Imali su dva neprijatelja tj protivnika, Austriju i Francusku i morali su da ih poraze.

1866. Austrijsko – Pruski rat. Rat je završen pobedom pruske. Austrija slabi, a Francuska, ključni protivnik, potučena je u Francusko – Pruskom ratu 1870. Potučeni su za 2 meseca. Zaključen mir u Januaru 1970. U Versaju, Francuzi su morali da prihvate ponižavajući mir, velika ratna odšteta, ustupili su Nemačkoj Alzas Loren (strazbur). Tad je stvoreno veliko nemačko carstvo. Drugi rajh – ovaj period. Prvi vladar je kralj Viljem. Nemačka i Italija su se ujedinile i postale jake, ali nemaju kolonije. To ih vodi u rat sa Velikom Britanijom i Francuskom.

Rusija

Rusija je bila i ostala najveća zemlja po teritoriji. Evroazijska zemlja, prostire se na dva kontinenta, većim delom u Aziji, u 19. Veku na tri kontinenta, ali su Aljasku prodali za 3.000.000$. Najduže je čuvala feudalni poredak, sve do 1917. Feudalci, glavni, upravljaju državom. Bilo je promena, nije srednjovekovni feudalizam. Polovinom 19. Veka ukinuti su kmetovski odnosi, seljaci postaju slobodni ljudi. Rusija je bila monarhija, carevina. Car iz porodice Romanov. U 19. Veku dolazi do odredjenog razvoja kapitalističke privrede. Industrija, banke ... Stvara se mala ruska buržoazija, koja postepeno jača i uništava feudalizam.


Sjedinjene Američke Države

Nastale krajem 18. Veka, oslobodjena od Britanske kolonijalne vlasti, u ratu za nezavisnost, pod vodjstvom Džordža Vašingtona, pobedio britance i napravio svoju državu. Od početka do sada je federacija. Doživljavaju veliki ekonomski razvoj tokom 19. Veka, idnustrijski razvoj zahvata severne delove, jug je živeo od poljoprivrede. Na velikim južnjačkim posedima radili su crni robovi. Iako su bili kapitalistički organizovani, zadržali su robovlasničke odnose, na rasnoj osnovi. Najznačajniji dogadjaj, gradjanski rat, severa i juga, traje od 1861 – 1865, veliki broj žrtava, obogaljeni, stradala je privreda. Može se još zvati i rat izmedju Unije(sever) i konfederacije(jug). Zastava severa je današnja, a juga andrijin krst sa trinaest zvezdica. Ovo je bio sukob dve elite. Jedna je sever, krupna buržoazija, bankari, industrija, a druga je jug, bogati zemljoposednici i robovlasnici. Došlo je do borbe za vlast. Na severu tokom 19. Veka jedna po jedna država ukida ropstvo. Na seljačkim gazdinstvima robovi opstaju i donose ogromnu zaradu tako da nema ukidanja. Povod za rat bio je biranje Abrahama Linkolna za predsednika SAD. On lično je biio protiv ropstva. I generalno je bio naklonjen severu. Jugu to nije odgovaralo, ali nisu mogli to da spreče zbog manjka stanovništva. Jug ne želi da se podvrgne Linkolnu, a ne mogu da ga spreče. Ostaje samo da se ocepe, i počinju jedna po jedna fa se ocepljuju. I tako odvojene medjusobno udružuju u konfederaciju. Linkoln i sever, ne dozvoljavaju stvaranje konfederacije i žele da vrate jug, tu dolazi do sukoba i gradjanskog rata. Sever je imao prednost. Razvijena industrija, vojna industrija. Začudo južnjaci zbog veće motivacije prve tri godine pobedjuju. 1863. Dobrovoljci od države dobijaju komad zemlje. Sever pobedjuje i jug kapitulira. Očuvan je teritorijalni integritet, Linkoln je pobedio, ali je izvršen atentat dva, tri meseca kasnije. Tajna organizacija Kju Kluks Klan, niče na jugu pošto nisu mogli otvoreno da se suprotstave. Oni nastavljaju borbu protiv crnaca ali više protiv severa.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
06:14 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Međunarodna trgovina u periodu 19-20 vijeka derrick 0 1,437 09-02-2014 12:50 AM
zadnja poruka: derrick
  Velike revolucije i nastanak ustava i ustavnosti derrick 0 1,113 08-02-2014 03:01 PM
zadnja poruka: derrick
  Vrste opere 19-og veka Dzemala 0 3,477 13-08-2011 01:52 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Prikaz poznate vile ili objekta 20.veka Dzemala 0 1,554 13-08-2011 10:39 AM
zadnja poruka: Dzemala
  Uzroci velike francuske revolucije Dzemala 0 3,218 18-10-2010 08:43 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: