Vakcine

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Vakcine
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz biologije i ekologije.

Vakcinisanje je posebno preporučljivo za starije osobe kod kojih posledice oboljevanja mogu biti puno teže nego kod drugih dobnih grupa. Nakon što se primi vakcina, potrebno je dve do tri nedelje da bi se razvio imunitet. Zaštita nakon vakcinisanja traje oko šest meseci pa vakcinisanje treba ponoviti svake godine.
Začepljenost nosa najlakše ćete ublažiti udisanjem vodene pare, stoga si priuštite jedno dugo tuširanje ili udišite paru iznad posude s uzavrelom vodom, glave prekrivene peškirom. Upaljenim sinusima pomoći će vrući ili hladni oblozi. U zavisnosti od toga šta vam je draže, stavite vlažne peškire u mikrotalasnu pećnicu ili frižider. Poznato je i da beli luk uništava viruse koji se javljaju s običnom prehladom - najbolje je pojesti jedan režanj, ali ako vam je to previše neukusno, uzmite ga u obliku kapsula.

Usprkos uvreženom ponašanju, kada se javi bol u grlu, u zatvorenom i zagrejanom prostoru nije dobro nositi šalove i džempere s visokim okovratnikom. Mnogi veruju da se na taj način štite od bolesti grla, no ako se prekomjerno zagrijava, taj dio tela postaje još osetljiviji. Utopliti se treba tek na niskim temperaturama.

Danas se veliki broj dece rutinski vakciniše. Postoje i specijalne vakcine za ljude u visoko rizičnom okruženju – kao što su putnici koji kreću u rizičnu zemlju.

Pošto ima puno pitanja u vezi vakcina, i pošto postoji snažan pokret koji zahteva da svako dete u zemlji primi čitav komplet vakcina – pripremljen je kratki pregled problema sa vakcinama. Međutim, odluka da li primiti vakcinu ili ne ostaje lična. Vakcine se prvenstveno sastoje od mrtvih ili oslabljenih (“ublaženih”) klica koje izazivaju odgovarajuću bolest i koje se ubrizgavaju u telo u nadi da će to stimulisati organizam da proizvede proteinska antitela za zaštitu od bolesti.

Vrši se sve veći pritisak, koji vrše specijalne interesne grupe, zahtevajući opšte vakcinisanje dece u celoj zemlji. Imajući u vidu tu činjenicu, hitno je potrebno pregledati dostupne informacije o ovom pitanju. “Sve je više bojazni da vakcinisanje protiv relativno bezopasnih dečjih bolesti može da bude odgovorno za dramatičan porast autoimunih oboljenja do koga je došlo nakon uvođenja masovne vakcinacije.

To su zastrašujuće bolesti kao što su rak, leukemija, reumatoidni artritis, multipla skleroza, Lu Gerigova bolest, i Gilen – Bare sindrom. Autoimuno oboljenje se može jednostavno objasniti kao oboljenje pri kome odbrambeni mehanizmi tela ne mogu da naprave razliku između stranih napadača i običnih telesnih tkiva, uz posledicu da telo počinje da uništava samo sebe.

VAKCINE

Vakcina ili cepivo su oslabljene specifične antigene supstance koje sadrže žive oslabljene-atenuisane, mrtve-inaktivisane uzročnike bolesti i njihove toksine. Njima se postiže veštački aktivan imunitet.

Podela vakcina

Prema broju antigena koje sadrže vakcine se dele na:

-Monovakcine-koje sadrže jedan antigen (npr. vakcina protiv tuberkuloze-BCG)
-Kombinovane-koje sadrže više antigena (npr. DTP vakcina protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja).

Prema biološkoj formi dele se na:
-Žive bakterijske (npr. BCG vakcina protiv tuberkuloze)
-Mrtve bakterijske (vakcine protiv trbušnog tifusa, kolere, velikog kašlja, paratifusa)
-Žive virusne (MMR vakcina protiv morbile, mumps i rubeole, zatim Sejbinova vakcina protiv dečije paralize, vakcina protiv gripa)
-Mrtve virusne (vakcina protiv gripa, poliomijelitisa, Salko vakcina)
-Vakcine na bazi anatoksina – vakcine gde je izmenjen toksin (izgubio toksično dejstvo, a zadržao antigeno svojstvo) npr DT vakcina protiv difterije i tetanusa
-Vakcine dobijene genetičkim inženjeringom (vakcina protiv hepatitisa B)

Registrovane vakcine


-Vakcine protiv Haemophilus influenzae tip B – ACT-HIB (Sanofi Pasteur Francuska), HIBERIX (Glaxosmithkline Biological Belgija),
-Vakcina protiv meningitisa (tip A i C) – MENINGOCOCCAL A+C (Sanofi Pasteur Francuska),
-Vakcina protiv pneumokoka – PNEUMO 23 (Sanofi Pasteur Francuska),
-Vakcine protiv difterije i tetanusa – VAKCINA PROTIV DIFTERIJE I TETANUSA ADSORBOVANA (Institut za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" Srbija), VAKCINA PROTIV DIFTERIJE I TETANUSA ADSORBOVANA ZA ODRASLE (Institut za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" Srbija),


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
02:10 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Skoči na forum: