Uzajamni odnosi između biljaka i životinja

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Maja Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 1,234
Pridružen: Nov 2011
Poruka: #1
Uzajamni odnosi između biljaka i životinja
100% Kvalitetni diplomski radovi. 65000 Gotovih radova spremnih za download. Gotovi seminarski i diplomski radovi, izrada novih unikatnih seminarskih.

UVOD

Biologija je, najšire rečeno, kompleks nauka o životu. Biologija obuhvata širok spektar nauka i naučnih disciplina, koje proučavaju živa bića, njihovu strukturu, životne funkcije i manifestacije, ponašanje i ekološke odnose, kao i čitavu biosferu.
Biološke nauke se međusobno razlikuju po specifičnoj metodologiji, ili po nivou organizacije i grupama organizama koje su predmet izučavanja. Biologija je nauka o životu, a to znači da proučava karakteristike i ponašanje organizama sa aspekta preživljavanja (opstanka) vrsta i individual kao i interakcije izmedju živih bića medjusobno i živih bića i spoljašnje sredine.
Biologija je sistem integrisanih proučavanja mnogobrojnih akademskih disciplina koje omogućavaju razumevanje fenomena života sa svih aspekata i kroz široku skalu veličina.
Nauka je objektivan, logičan i ponovljiv način razumevanja principa koji deluju u prirodi. Ona nije dogma već dinamični process istraživanja i potvrdjivanja. Da bi se neko bavio naukom mora poznavati “pravila igre” odnosno metode istraživanja, koja su takodje podložna promenama u vremenu (na primer razvojem noivih tehnologija).
U nekim naučnim disciplinama (taksonomija) laboratorijski eksperimenti nisu neophodni već se nakom formiranja hipoteze vrše dodatna posmatranja i sakupljanja materijala sa raznih lokacija i na osnovu njihove obrade dolazi do zaključaka.
Fenomen života se proučava od nivoa atoma i molekula (gde je u osnovi veza biologije sa fizikom i hemijom), do nivoa kosmičkih prostranstava gde je veza sa astrobiologijom (ksenobiologijom) koja spekuliše o mogućnostima nastanka i razvitka života izvan planete Zemlje.
Osim biologije kao fundamentalne nauke koja se bavi principima i mehanizmima, snažno je razvijena primenjena biologija kroz širok spektar disciplina i ljudskih delatnosti (medicina, farmacija, proizvodnja hrane, arhitektura…i gotovo sve što se može sresti u čovekovom okruženju). Poredjane po rastućoj skali veličine objekata proučavanja osnovne biološke discipline su: molekularna biologija, biohemija i molekularna genetika, na nivou molekula; citologija, na nivou ćelije; fiziologija anatomija i histologija, na multicelularnom nivou; biologija razvića, na nivou individue (organizma); genetika proučava prenošenje osobina sa roditelja na potomke; etiologija proučava ponašanje grupa organizama; sistematika grupiše organizme a njihovo razviće evoluciona biologija na multi-species nivou, dok se odnosi živih organizama na svim nivoima organizacije sa životnom sredinom proučavaju u okviru ekologije.
Za razliku od, recimo, fizike, biologija kao nauka proučava fenomene koji se često ne mogu objasniti matematičkim zakonitostima. U biologiji su zato prihvaćeni osnovni principi i koncepti koji omogućavaju razumevanje fenomena života. Ovi principi, baš kao i zakoni fizike deluju i onda kada ljudi ne znaju za njih i kada pokušavaju da živi svet prilagode svojim potrebama kao i kada je ugrožavaju svojom nepažnjom.
Osnovni principi biologije su: univerzalnost, evolucija, diverzitet (raznolikost), kontinuitet, homeostaze i interakcije. Ovi principi su osnova opštih teorija na kojima se zasniva moderna biologija:
- teorija o ćeliji,
- teorija evolucije putem prirodne selekcije,
- teorija o genima i
- teorija o homeostazama.
Predmet ovog rada biće jedna od tema kojima se biologija kao nauka bavi u svojoj teoriji i praksi. Reč je o uzajamnom odnosu između biljaka i životinja. Osnovni cilj rada jeste da utvrdi:
- odnose između biljaka i životinja,
- odnos između biljaka i životinja u procesu oprašivanja i
- odnos između biljaka i životinja u procesu rasejavanja semena i plodova.

S A D R Ž A J

UVOD
1 Uzajamni odnosi između biljaka i životinja 4
1.1 Odnosi između biljaka i životinja 4
1.2 Odnosi biljaka i životinja u procesu oprašivanja 6
1.3 Odnosi biljaka i životinja u procesu rasejavanja semena i plodova 10
ZAKLJUČAK 13
LITERATURA 14


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
11:24 AM
Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Odnosi sa medijima 2 derrick 0 2,559 11-10-2013 03:50 PM
zadnja poruka: derrick
  Poslovno pregovaranje, ugovori i odnosi derrick 0 2,069 04-08-2013 12:50 PM
zadnja poruka: derrick
  Razlike između longitudinalnih dimenzionalnosti i kožnih nabora derrick 0 1,631 04-06-2013 11:50 PM
zadnja poruka: derrick
  Relacije između osnovnih parametara saobraćajnog toka Maja 0 2,562 21-03-2012 04:14 PM
zadnja poruka: Maja
  Prijevoz živih životinja zračnim putem Maja 0 3,021 19-03-2012 10:59 PM
zadnja poruka: Maja

Skoči na forum: