Utjecaj metode interviju u izradi naucnog djela

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Utjecaj metode interviju u izradi naucnog djela
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Metoda intervjua je druga značajna metoda istraživanja u oblasti ljudskih mišljenja, osjećanja i stavova. Ova metoda se razvila iz medicinske i psihijatrijske prakse, kao i iz prakse policijskih i sudskih istraga (inkvizicija i njene istrage o vjerovanjima ljudi su isto veoma bitne za nastanak ove metode), u kojima se primjenjuje, ali se u nauci primjenjuje kao potrebna metoda, lišena svake posebne intencije i ciljeva izuzev saznanja o ljudskim stavovima vrijednim i interesantnim za nauku.
Intervju je, također, tip ankete. On ustvari, kao i anketa, koristi pitanja da bi se došlo do odgovora pri nekom istraživanju. Ali, u usporedbi s anketom, razlikuje se u najmanje dvije značajke.
Prvo, u intervjuu se pitanja postavljaju usmeno, u razgovoru s ispitanikom. Ta značajka intervju čini pogodnim sredstvom samo za manje skupine ispitanika. Drugo, za razliku od ankete koja u većini slučajeva predviđa veoma kratke odgovore ili odgovore sa "da" ili "ne", intervju u načelu podrazumijeva odgovor koji se sastoji od najmanje jedne rečenice, a obično i od nekoliko njih. To otežava obradu podataka, bez obzira na tip intervjua koji se primjenjuje. Istina, tako dobiveni podaci mnogo više i bolje odslikavaju pravi odnos ispitanika prema predmetu znanstvenog istraživanja.

Da bismo obrazložili važnije značajnosti metode intervjuiranja, moramo posebno obratiti pažnju na ove teme:

• pojam i važnost intervjuiranja,
• vrste, prednosti i nedostaci intervjua,
• izrada upitnika intervjua,
• motivi intervjuiranja,
• kvalitete ispitivača (intervjuera) i
• provođenje intervjua (intervjuiranje)

Naravno, svih ovih šest tema ću obrazložiti i što je moguće bolje objasniti u daljem seminarskom radu. Intrevju nije ništa drugo nego samo razgovor sa čovjekom o nekom krugu pitanja, a cilj mu je da nam dadne informacije o onome što neki čovjek zna a što nam je bitno za nauku. Intervju je svugdje individualan i zaštićen istraživačkom tajnom i anonimnošću intervjuiranog, naravno ukoliko se drugačije ne dogovore istraživač i onaj koji dobrovoljno daje intervju.
Ono što je veoma bitno za svaki intervju je da je on dat pod uvjetima da intervjuirani zna o čemu će biti pitan, da slobodno pristaje na razgovor, da je zaštićen tajnom i da se o sadržaju intervjua vodi tačan zapisnik.

POJAM I VAŽNOST INTERVJUIRANJA


Intervju je usmena anketa. To je ustvari specijalni oblik razgovora, samo što svaki razgovor nije intervju, ali je zato svaki intervju razgovor. Intrvju se općenito, sadržajno i psihološki razlikuje od "običnog" razgovora. Te se razlike ogledaju u sljedećem:
• intervju se vodi s tačno određenom svrhom i ciljevima i prema una¬prijed pripremljenom planu, a što nije slučaj kod "običnog" razgovora,
• osobe su u "običnom" razgovoru psihološki ravnopravne, a što nije slučaj kod intervjua, gdje se točno i uvijek zna tko je ispitivač (tj.voditelj razgovora), a tko ispitanik i
• psihološko se raspoloženje intervjua razlikuje od ugođaja običnog razgovora, jer intervju karakterizira rezerviranost, napetost, sumnja i bojaznost.
Prema Miliću intervju je znanstveni razgovor. On pod znanstvenim razgovorom ili intervjuom podrazumijeva svako prikupljanje podataka i informacija razgvorom, ali sa ciljem da se dobiveni podatci upotrijebe u naučne svrhe. S tim se ciljem znanstveni razgovor razlikuje od drugih oblika govornog komuniciranja u svakodnevnom društvenom životu.
Naučni razgovor se temelji na načelu dobrovoljne suradnje ispitivača i ispitanika i ne vodi se radi poduzimanja bilo kakvih društvenih sankcija ili drugih praktičnih mjera ( npr. odgojnih, savjetodavnih, administrativnih, terapijskih i sl.) prema ispitaniku ili drugim osobama. Jedini je cilj naučnih (znanstvenih) razgovora dobivanje znanstveno (naučno) korisnih i upotrebljivih podataka i informacija....


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
07:08 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Metode detekcije i indetifikacije eksploziva derrick 0 1,435 08-02-2013 12:06 PM
zadnja poruka: derrick
  Pojam naučnog rada derrick 0 2,128 08-02-2013 11:35 AM
zadnja poruka: derrick
  Osnovne karakteristike vode, baterija i njihov utjecaj u vodi - hr Maja 0 2,223 08-02-2012 10:49 AM
zadnja poruka: Maja
  Metode i tehnike strategijskog poslovnog planiranja Maja 0 1,683 30-01-2012 06:14 PM
zadnja poruka: Maja
  Metode utvrđivanja kvaliteta materijala Dzemala 0 3,057 14-04-2011 05:25 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: