Uticaj svetske ekonomske krize na nezaposlenost

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Maja Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 1,234
Pridružen: Nov 2011
Poruka: #1
Uticaj svetske ekonomske krize na nezaposlenost
100% Kvalitetni diplomski radovi. 65000 Gotovih radova spremnih za download. Gotovi seminarski i diplomski radovi, izrada novih unikatnih seminarskih.

UVOD

Svetska ekonomska kriza je nastala kao posledica ogromne gramzivosti finansijskih i kvazifinansijskih institucija, primarno u SAD-u. Sve je bazirano na velikoj i brzoj zaradi, preko kreiranja hipotekarnih kredita za sve šire slojeve stanovništva, u početku po primamljivim uslovima. Istovremeno, na bazi hipotekarnih kredita emitovane su i hartije od vrednosti koje su donosile visoke prinose, što je motivisalo i institucije van SAD-a da se upuste u takve finansijske operacije. Kada je američka privreda počela ozbiljnije da grca u budžetskom deficitu i povećanim inflacionim tenzijama usled pojačanih naprezanja na ratištima, a njihove Federalne rezerve bile primorane da povećavaju baznu kamatnu stopu, (dok primanja stanovništva nisu registrovala pozitivan iskorak), kreirao se ambijent „kule od karata“ koji je počeo da propada poput domino efekta. Nastala je kriza nepoverenja među bankarima i investitorima, što neminovno dovodi do slabljenja realnog sektora i započinjanja recesionih tenzija u pojedinim razvijenim zemljama, posebno u SAD-u, Velikoj Britaniji i Irskoj. Kako ni Srbija nije usamljeno ostrvo, negativni efekti svetske finansijske krize u svom punom obimu prikazali su se tokom 2009. godine.

Pohlepa i nezajažljiva žeđ za brzom i lakom ekstra zaradom kreirali su finansijski oblakoder od karata koji se vrlo brzo urušio sam od sebe. Finansijski sistem koji nema svoje temelje u jakom realnom sektoru, odnosno novoj dodatoj vrednosti iz tog sektora, već je unapred potpisao svoju smrtnu presudu. Tako se desilo i sa finansijskim sistemom na američkom tržištu. Međutim, kako je smrtni virus proširen i na ostala tržišta, upravo zahvaljujući gramzivosti finansijskih institucija, to je epidemija finansijske korozije poprimila planetarne razmere.

Kada se 2009. godine počelo govoriti o hipotekarnoj krizi u SAD, malo ko je pretpostavljao da će se ona vremenom toliko produbljivati da će konačno prerasti u ekonomsku krizu globalnog karaktera. Tada je u štampi objavljena vest da druga po snazi ekonomija sveta - japanska, definitivno ulazi u recesiju. A prognoze o smanjenom rastu globalne i najvećih nacionalnih ekonomija, od strane World Economic Outlook-a, u svakom narednom izveštaju postajale su sve više pesimistične. Naime MMF preko ovog glasila je već 6. novembra 2009. godine, poručio svetu da „rapidno pogoršanje izgleda” zahteva nove političke stimulanse. Pri tome je napisano da su izgledi rasta svetske privrede u 2009. svega 2,2% ili svega 3/4 projekcija koje su važila samo mesec dana ranije. Svetski rast privrede, od veoma perspektivnih 5% u 2007., već u 2008. pada na 3,75%, da je u u 2009. godini bio jedva iznad 2%. Ovakvo usporavanje globalne ekonomske aktivnosti je, pre svega, rezultat smanjivanja tempa rasta u razvijenim ekonomijama u 2008. godini.


Sadržaj


UVOD
1Uticaj svetske ekonomske krize na nezaposlenost zemalja u regionu 5
1.1Nezaposlenost u privredi BiH, Crne Gore i Republike Hrvatske 5
1.1.1 Preko pola miliona nezaposlenih u BiH 6
1.2Poređenje stope nezaposlenosti zemalja u okruženju 8
1.3Nezaposlenost u Srbiji 11
ZAKLJUČAK 15
LITERATURA 16


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
09:55 PM
Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Regionalne ekonomske integracije u Africi derrick 0 1,550 05-02-2014 11:56 PM
zadnja poruka: derrick
  Ekonomičnost kao pokazatelj ekonomske uspješnosti poslovanja derrick 0 1,509 05-02-2014 11:43 PM
zadnja poruka: derrick
  Matematičko-ekonomske funkcije derrick 0 1,283 05-02-2014 11:33 PM
zadnja poruka: derrick
  Evropske ekonomske integracije, tržište radne snage i migracije derrick 0 1,681 29-08-2013 02:30 PM
zadnja poruka: derrick
  Komparativna analiza konkurentnosti ekonomske i poslovne politike u Srbiji i Hrvatsko derrick 0 1,314 29-08-2013 02:14 PM
zadnja poruka: derrick

Skoči na forum: