Uticaj sociokulturalnog konteksta na Frojdovo shvatanje o ljudskoj prirodi

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Uticaj sociokulturalnog konteksta na Frojdovo shvatanje o ljudskoj prirodi
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadžment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetništvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Ljudi se oduvek bave poreklom individualnih razlika koje svakog pojedinca čine jedinstvenim i različitim od drugih. Koji činioci stoje iza toga, ili još bliže, koje determinante utiču na tok razvoja pojedinca, naročito psihičkog razvoja? U svim pokušajima tumačenja (laičkim, religijskim, naučnim) susrećemo dileme o urođenim i/ili stečenim razlikama, o razvoju kao kvantitativnim i/ili kvalitativnim promenama, o pasivnoj i/ili aktivnoj i kreativnoj ulozi pojedinca u svom razvoju. Međutim, sa razvojem teorija sve je uočljivije da se pored filogenetskih i ontogenetskih pojavljuje i društveno-istorijski faktor; javlja se uvažavanje društvene prirode čoveka, uviđa da su razvoj i vaspitanje međusobno zavisni.

Socijalizacija je proces učenja tokom kojeg usvajamo norme i pravila svoje kulture i postajemo sposobni da učestvujemo u društvenim odnosima. Doslovno taj pojam znači „učiniti društvenim“. Socijalizacijom se društvene vrednosti, norme i obrasci ponašanja prenose s jedne generacije na drugu i usvajaju, da bi postale sastavni deo ličnosti. U socijalnoj psihologiji, to je složen i slojevit fenomen formiranja ljudske jedinke pod uticajem socijalne sredine, gde se biološki nemoćna i nezrela jedinka ( ali sa ogromnim razvojnim potencijalom) transformiše u ličnost odraslog pripadnika društvene zajednice (socijalno, humano, kulturno i moralno biće). Prema N.Rotu, izvori socijalizacije (društvo i kultura) određuju ciljeve i postavljaju standarde socijalizacije, a neposredni vršioci ili agensi socijalizacije (npr. porodica, škola, vršnjaci itd.) su njihovi prenosioci pomoću kojih se ostvaruju propisane norme i ciljevi. Psihološki problemi objašnjenja socijalizacije neodvojivi su od proučavanja karaktera, temperamenta, intelekta, fizičkih svojstava, emocija, bioloških i socijalnih motiva i njihovog uticaja na međuljudske odnose. . .

Sadržaj :

UVOD 3
1 Psihoanaliza i vaspitanje 4
2 Frojd i kultura 5
ZAKLJUČAK 6
LITERATURA 7PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
09:13 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Naučno tehnološka revolucija i uticaj naučno tehnološke revolucije na promene derrick 0 3,458 19-09-2013 03:52 PM
zadnja poruka: derrick
  Poremećaj ponašanja u predškolskom dobu i uticaj na ponašanje u školskom dobu derrick 0 2,704 22-01-2013 10:17 PM
zadnja poruka: derrick
  Uticaj vaspitača na dete tokom boravka u predškolskoj ustanovi derrick 0 2,271 22-01-2013 06:24 PM
zadnja poruka: derrick
  Uticaj kompjutera i televizije na decu predškoskog uzrasta Maja 0 2,810 23-02-2012 03:32 PM
zadnja poruka: Maja
  Savremeno shvatanje permanentnog obrazovanja Dzemala 0 3,688 25-03-2011 01:42 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: