Uticaj centralizacije i decentralizacije na organizovanje

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Maja Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 1,234
Pridružen: Nov 2011
Poruka: #1
Uticaj centralizacije i decentralizacije na organizovanje
100% Kvalitetni diplomski radovi. 65000 Gotovih radova spremnih za download. Gotovi seminarski i diplomski radovi, izrada novih unikatnih seminarskih.

UVOD
Organizovanje je bitan element menadžmenta.Strategije razvoja vode promenama u OS u konkurentskoj situaciji, jer je tada najuočljivije da nesklad između njih ima za posledicu neefikasnost u poslovanju. Postoji mišljenje da od funkcionalne OS preduzeće može da ide u svome razvoju na tri posebna tipa organizovanja. Ako preduzeće sledi strategiju vođstva u troškovima i nastoji da obezbedi ekonomiju veličine putem vertikalne integracije ono će zadržati nešto modifikovanu funkcionalnu strukturu sa određenom centralizacijom odlučivanja o strategijama razvoja. Ako preduzeće ide na strategiju horizontalne (koncentrične) diversifikacije i to internim metodom rasta onda se ide na multidivizionu formu organizacije.

Ukoliko preduzeće ide na eksterni metod rasta i pripaja dotle samostalna preduzeća ide se na tip organizacije korišćen kod holdinga preduzeća. Svako integrisano preduzeće ima značajan stepen samostalnosti u odlučivanju, a koordinacija i kontrola se obezbeđuju putem finansijskih pokazatelja. U centralizovanom načinu organizovanja kompanije strateške odluke se donose na najvišem nivou - top menadžmentu .

Menadžerima je sužen kvantum vlasti, vlast se koncentriše na jednom mestu ili se nalazi u jednoj ličnosti. Decentralizovano organizovanje poslovanja ima sledeće karakteristike, a to su visok stepen univerzalnosti, visok nivo unifikacije odluka, kompanije uglavnom pružaju standardizovane i uobicajne usluge sa malim razlikama u asortimanu, cenama i kvalitetu. Praksa uspešnog organizovanja podrazumeva primenu odgovarajuće strukture.To su strategija vođstva u troškovima, kao prva generička strategija, za svoje sprovođenje preferira jednostavnu organizacionu strukturu. U velikom broju slučajeva to je funkcionalna struktura. To može biti i organizacija po proizvodima. Obe ove strukture omogućavaju da se proizvodnoj aktivnosti da prioritet što doprinosi ekonomiji troškova, zatim strategija diferenciranja, kao druga generička strategija, zahteva kompleksniju strukturu sa više diferenciranja i integracije nego preduzeća koja prate strategiju vođstva u troškovima.

Tehnološka kompetentnost je osnova za stvaranje konkurentske prednosti. Istraživanje i razvoj su kritična poslovna funkcija. Primena matrične strukture doprinosi razvoju tehnoloških inovacija jer omogućava da se ideje o novim proizvodima šire preko granica pojedinih sektora u preduzeću. Integracioni mehanizmi, kao timovi i projektne grupe, pomažu transfer znanja među poslovnim funkcijama i strategija usredsređenosti, kao treću generičku strategiju, koriste uglavnom preduzeća skromnih dimenzija. U najvećem broju slučajeva koristi se funkcionalna OS. Proizvodni program je uži, a preduzeće je usmereno na jedan ili par tržišnih segmenata i potreba za integracijom poslovnih aktivnosti nije posebno naglašena.

S A D R Ž A J

UVOD
1 Uticaj centralizacije i decentralizacije na organizovanje 4
1.1 Koncept organizovanja 4
1.2 Pravila uspešnog organizovanja 4
2 Uloga centralizacije i decentralizacije u organizovanju 7
2.1 Razlika između centralizacije i decentralizacije 7
2.2 Prednosti i nedostaci centralizacije i decentralizacije 10
3 Primer decentralizacije u lokalnoj samoupravi 12
ZAKLJUČAK 14
LITERATURA 15


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
09:58 PM
Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Poruke u ovoj temi
Uticaj centralizacije i decentralizacije na organizovanje - Maja - 17-02-2012 09:58 PM

Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Međunarodni uticaj transnacionalnih kompanija derrick 0 1,226 29-08-2013 02:11 PM
zadnja poruka: derrick
  Privredni značaj osiguranja i uticaj stranih ulaganja u ovu delatnost derrick 0 1,638 26-08-2013 11:56 PM
zadnja poruka: derrick
  Uticaj društveno-ekonomske tranzicije na delatnost osiguranja derrick 0 1,355 26-08-2013 10:33 PM
zadnja poruka: derrick
  Uticaj organizacione kulture na imidž organizacije na tržištu derrick 0 1,324 26-08-2013 10:31 PM
zadnja poruka: derrick
  Uticaj ekonomskih faktora na ponašanje potrošača Maja 0 1,744 26-07-2012 03:06 PM
zadnja poruka: Maja

Skoči na forum: