Ustav Crne Gore

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Ustav Crne Gore
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Ustav se određuje u materijalnom i u formalnom smislu. To je normativni pojam ustava, koji polazi od toga da je ustav skup normi.
Pod ustavom u materijalnom smislu (u širem smislu) podrazumeva se skup normi (pravila) kojima se uređuju osnovi društvene organizacije u jednoj političkoj zajednici, način vršenja državne vlasti u njoj, kao i granice državne vlasti. Ustav obuhvata norme kojima se uređuju odnosi između pojedinca i države i između državnih vlasti međusobno.
Pod ustavom u formalnom smislu (u užem smislu) podrazumeva se formalni, pisani opšti pravni akt najjače pravne snage.
Kao širi pojam, ustav u materijalnom smislu obuhvata ustav u formalnom smislu. Pored pisanog ustava, ustavna materija se uređuje i zakonima i nekim običajnim pravilima koji omogućavaju prilagođavanje ustava promenljivim društvenim uslovima. Koristi se i politički pojam ustava. U političkom smislu ustav postoji kad je onemogućena subjektivnost, samovolja i zloupotreba nosilaca državne vlasti.
Sociološki pojam ustava - najpoznatiji predstavnik takvog shvatanja ustava je Ferdinand Lasal. On razlikuje stvarni od pisanog ustava. Stvarni ustavi su realni, faktički odnosi sila koji postoje u jednom društvu. Lasal pisani ustav naziva listom hartije.
Ustav se odnosi na dve vrste pitanja. Prva grupa pitanja vezuje se za državnu vlast, a druga za društvo i njegove pripadnike građane. Obe grupe pitanja čine ustavnu materiju, sadržinu ustava.
Pitanja vezana za državnu vlast obuhvata različite načine formiranja vlasti (izbor, postavljenje), podelu vlasti na različite državne organe, odnose između državnih organa, akte koje oni donose.
Pitanja vezana za društvo obuhvataju načela i ustanove putem kojih se odvija ekonomski i politički život u društvu, kao i povelju građanskih sloboda i prava. Ako se ustav posmatra u formalnom smislu ta povelja može biti u obliku posebnog pisanog teksta koji ima pravnu snagu ustava, ili prethoditi ustavu u pravom smislu reči, ili može biti obuhvaćena normativnim tekstom ustava...

S A D R Ž A J

UVOD 3
1 Ustav Crne Gore 4
1.1.1 Osnovne odredbe Ustava Crne Gore 7
1.1.2 Uređenje vlasti 7
1.1.3 Nacija, jezik i crkva 9
1.1.4 Građanski koncept države 9
1.1.5 Jezik 10
1.1.6 Verske zajednice 10
1.1.7 Nacionalni simboli 10
1.1.8 Manjinska prava i slobode 11
ZAKLJUČAK 14
LITERATURA 15PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
02:44 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Izborni sistem Crne Gore derrick 0 1,419 08-03-2014 01:04 AM
zadnja poruka: derrick
  Ustav BiH u okviru Dejtonskog sporazuma - ij Dzemala 0 2,193 10-09-2010 03:29 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Ustav SFRJ iz 1974 godine -ij Dzemala 0 2,578 13-08-2010 01:10 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Ustav SAD-a -ij Dzemala 0 2,187 13-08-2010 01:08 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Ustav SAD -ij Dzemala 0 2,860 13-08-2010 01:06 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: