Urbano stanovanje, kvartovski život i urbana segregacija

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Maja Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 1,234
Pridružen: Nov 2011
Poruka: #1
Urbano stanovanje, kvartovski život i urbana segregacija
Gotovi seminarski radovi na sajtu
http://www.maturskiradovi.net
Kontakt na e-mail: maturskiradovi.net@gmail.com


UVOD

Globalizacijom se direktno pojačava i ubrzava urbanizacija i njenom ekspanzijom stanovništvo grada, odnosno broj korisnika ovog prostora nastaviće da raste. Iz ovih razloga, fenomen nove globalne ekonomije kao neodvojiv od prekomerne urbanizacije postaje tipično mesto u urbanosociološkim analizama, posebno u kontekstu zemalja u razvoju, i on ima direktne reperkusije na fenomen urbanog stanovanja, što je tema ovog rada.

Kretanja modernog društva veoma dobro se ogledaju u urbanosociološkom fenomenu stambenih politika, jer se iz uporedne analize jasno vidi koliko se globalne promene u usmerenju ekonomije poklapaju sa promenama u stambenoj politici. Naime, u kontekstu neoliberalnih promena ekonomske politike u zapadnim kapitalističkim zemljama, može se jasno uočiti radikalna podeljenost “onih koji imaju” i “onih koji nemaju”, što se više nego jasno vidi i u sledećem urbanosociološkom fenomenu: socijalnoj segregaciji i prostornoj diferencijaciji. U kontekstu društva narastajuće povezanosti, ali i prenaseljenosti, razumno je očekivati kako će kontrola nad prostorom biti izvor i merilo borbe za moć i resurse. Upravo iz ovih razloga, moguće je pretpostaviti orijentaciju buduće konfliktne sociologije kao sociologije vezane za prostor i prostornu nejednakost, kao što se u diskursima o socioprostornim nejednakostima (i pokretljivosti) može anticipirati mogućnost obnove urbane sociologije. Sociološki je značajno imati na umu kako su pozornice globalne nejednakosti gradske pozornice i kako je nova dinamika nejednakosti posebno evidentna u gradovima.

Sadržaj

UVOD 3
1 Socijalni aspekti urbanog susedstva 3
2 Stambena politika i socijalna segregacija 6
ZAKLJUČAK 8
LITERATURA 10


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
03:59 PM
Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Maks Veber, Zivot i delo - Sociologija Dzemala 0 2,378 17-04-2011 06:57 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Dirkem, život i delo - seminarski rad Dzemala 0 1,651 17-04-2011 06:19 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Muhamedov zivot i ucenje Dzemala 0 1,054 17-06-2010 09:29 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Karl Marks-život i dela Dzemala 0 2,318 17-06-2010 07:20 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: