Upravno pravo

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,277
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Upravno pravo
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


1. Pravni sistem je jedna cjelina, sastavljena iz mnogobrojnih dijelova, sređenih tako da ne budu protivriječni i da su lako upotrebljivi. Razumije se da je osnovni element opšta pravna norma.
Tom prilikom se vrši sređivanje prvanih normi po stepenu njihove opštosti, tako da se u osnov sistema prava stavljaju najopštije pravne norme, tzv. pravna načela, pa ispod njih sve manje i manje opšte.
Grupisanje normi s obzirom na njihvu sadržinu u osnovi znači da se one sjedinjuju u jednu cjelinu, zato što jedan isti predmet regulišu na isti način. Ovo grupisanje se vrši višestrukim procesom naučnog obrađivanja prava.


2. Upravno pravo čini dio jednistvenog pravnog sistema i u tom smislu predstavlja posebnu granu prava koja ima manje ili više dodirnih tačaka sa ostalim granama prava.
Specifičnost upravnog prava manifestuje se u mnoštvu pravnih normi, kojima se regulišu najrazličitiji društveni odnosi, predstavlja dodatne teškoće u razgraničavanju upravnog prava od ostalih grana prava

OPŠTA RAZMATRANJA PODJELE PRAVNOG SISTEMA


Prva podjela na javno i privatno pravo izvršena je po tzv. mjerilu interesa, koji se štiti dotičnim pravnim normama.
U javno pravo su računate sve norme, koje štite državne, odnosno opšte interese, a u privatno norme koje štite interese privatnih lica.
Tu podjelu je prvi izveo rimski pravnik Domicije Ulpijan, koji je rekao:
"Javno pravo je ono koje se odnosi na položaj rimske države, a privatno je ono koje se odnosi na interes pojedinaca, jer su neke stvari korisne za zajednicu, a neke za pojednice."
Istorijski gledano, razvoj ideje od diobi prava na javno i privatno, tekao je uz manje ili veće variranje sve do 19. vijeka, kada pičinju ozbiljnija osporavanja, pa čak i potpuna poricanja ove tradicionalne podjele .
Posebno se osporava valjanost teorije interesa s obzirom da su buržoaska zakonodavstva nužno morala unositi u javnu vlast i poslove kojima se štiti i privatni interes, ali ne na štetu javnog interesa, čime se narušava podjela prava na dvije podcjeline javno i privatno.
Kao primjer za to navodi se eksproprijacija kojom država u javnom interesu zahvata privatno vlasništvo, npr. država uzima zemljište namijenjeno za izgradnju bolnica, škola i dr, a raniji titular svojine dobija naknadu kojom može slobodno raspolagati....


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
10:51 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Materijalni nedostaci stvari - pravo - seminarski derrick 0 2,018 31-05-2018 11:09 PM
zadnja poruka: derrick
  Pravo posjeda - hr derrick 0 2,497 06-03-2014 01:42 AM
zadnja poruka: derrick
  Radno pravo u procesu globalizacije derrick 0 2,212 06-03-2014 01:38 AM
zadnja poruka: derrick
  Roditeljsko pravo derrick 0 2,561 06-03-2014 01:22 AM
zadnja poruka: derrick
  Upravno pravo Evropske unije derrick 0 2,151 06-03-2014 01:04 AM
zadnja poruka: derrick

Skoči na forum: