Upravljanje znanjem - Uloga i značaj znanja u ekonomiji znanja

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Maja Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 1,234
Pridružen: Nov 2011
Poruka: #1
Upravljanje znanjem - Uloga i značaj znanja u ekonomiji znanja
100% Kvalitetni diplomski radovi. 65000 Gotovih radova spremnih za download. Gotovi seminarski i diplomski radovi, izrada novih unikatnih seminarskih.

UVOD

Usvajanje znanja (sistem obuke) obično se razmatra kroz prizmu sistema upravljanja znanjima, koji može biti različite složenosti, u zavisnosti od razvojnog nivoa biznisa. Preduzeće malog biznisa uglavnom rješava i/ili izvršava konkretne zadatke, tako da je riječ o upravljanju zadacima i prostom sistemu obuke. Srednje preduzeće (npr. tipa akcionarskog društva) rješava više (grupu) zadataka, koji čine određeni biznis proces (ili više njih), tako da se radi o drugom nivou, tj. upravljanju biznis procesima sa složenijim sistemom obuke. Na trećem nivou biznisa rade se investicioni i inovacioni projekti, a odgovarajući sistem obuke je upravljanje po ciljevima i projektima. Imajući u vidu činjenicu da upravljanje znanjem zahteva ljude koji će biti nosioci čitavog koncepta, pred menadžere su postavljeni novi zahtevi. Oni se ogledaju u povećanju individualnih kompetencija svakog menadžera lično, a zatim i ukupnih menadžerskih kompetencija organizacije na način koji omogućava uspešno upravljanje različitim tipovima znanja. Zapravo proces upravljanja znanjem u okviru organizacije i proces razvoja menadžerskih kompetencija su komplementarni i odvijaju se simultano.

Po nekim procenama, danas ima 80 miliona ljudi širom sveta koji se bave pisanjem blogova što može da se podvede pod pojam kolektivne inteligencije. Autori su različiti, u rasponu od direktora velikih kompanija do domaćica, dece i omladine. Kada se svi sagledaju zajedno, oblak računarske infrastrukture koje koriste blogeri izgleda kao velika društvena mreža za pružanje neke vrste "kolektivne inteligencije". Mreža prividno izgleda sveprisutna, sveznajuća, nalik ogromnoj infrastrukturi koja može predstavljati novi oblik upravljanja znanjem. Ljudski kapital (eng. Human Capital – HC) je uvek bio centar efikasnosti bilo koje organizacije a sada predstavlja i osnovni oblik prenošenja i primene znanja. Primarni izvor proizvodnje u savremenoj ekonomiji pomerio se od proizvodnje materijalnog do proizvodnje intelektualnog kapitala (eng. Intellectual Capital – IC).

Neprestani razvoj tržišta vrši pritisak na poslovni sektor da se stalno razvija i usavršava. Jedna od najčešće korišćenih poslovnih paradigmi je upravljanje znanjem (eng. Knowledge Management - KM), što predstavlja sredstvo za beleženje i izražavanje skrivenih ljudskih znanja i prebacivanje takvog znanja u eksplicitni oblik koji se kasnije može ponovo koristiti.

Sadržaj

UVOD
1.1 Modeli i oblici upravljanja znanjem 2
1.2 Osposobljavanje ljudskih resursa 5
1.2.1 Obrazovanje zaposlenih 6
1.2.2 Razvijanje poslovne inteligencije 7
1.3 Upravljanje znanjem u preduzeću 8
1.4 Znanje – vrste i podela 9
1.5 Knowledge management 12
1.6 Važnost znanja u ekonomiji 13
1.7 Prenos znanja 13
1.7.1 Prepreke pri transveru znanja 15
ZAKLJUČAK 18
LITERATURA 19


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
10:01 PM
Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Opšti metodološki principi sredstva analize u ekonomiji derrick 0 1,280 05-02-2014 11:21 PM
zadnja poruka: derrick
  Uloga sredstava za rad u poslovanju preduzeća derrick 0 1,234 05-02-2014 12:26 AM
zadnja poruka: derrick
  Značaj organizacionog ponašanja u savremenoj kompaniji – primer OMW derrick 0 1,145 05-02-2014 12:17 AM
zadnja poruka: derrick
  Ekonomska uloga države derrick 0 2,195 29-08-2013 02:38 PM
zadnja poruka: derrick
  Privredni značaj osiguranja i uticaj stranih ulaganja u ovu delatnost derrick 0 1,643 26-08-2013 11:56 PM
zadnja poruka: derrick

Skoči na forum: