Upravljanje zalihama 2

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
derrick Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 3,096
Pridružen: Jul 2009
Poruka: #1
Upravljanje zalihama 2
UVOD

Jedna od važnijih funkcija upravljanja proizvodnjom je upravljanje zalihama iz razloga što zalihe zahtevaju veliki kapital i utiču na isporuku robe korisnicima. Upravljanje zalihama imaju uticaj na sve poslovne funkcije, posebno proizvodnju, marketing i finansije. Zalihe osiguravaju uslugu potrošačima, što je od životnog interesa za marketing. Proizvodnji su potrebne zalihe zalihe kako bi se osiguralo odvijanje proizvodnje - njena efikasnost. Međutim, unutar preduzeća postoje i konfliktni ciljevi zaliha. Naime, finansijska funkcija preferira nizak nivo zaliha, kako bi sačuvala kapital kako bi ga mogla koristit u druge svrhe kako bi se povećala prodaja, dok proizvodnja teži adekvatnim zalihama za efikasnu proizvodnju i lagano održavanje nivoa zaposlenosti.

Upravljanje zalihama mora da uravnoteži navedene konfliktne ciljeve i upravlja nivom zaliha u najboljem interesu preduzeća kao celine. Zalihe su uskladišteni materijali koji se koriste da bi olakšali proizvodnju ili zadovoljili potražnju potrošača. Kod posmatranja proizvodnog procesa, odnosno procesa toka materijala, imamo zalihe sirovina koje čekaju da uđu u proces proizvodnje, zalihe nedovršene proizvodnje ili zalihe u toku procesa i zalihe gotovih proizvoda koje su transformisane kroz proizvodni sistem. Zalihe su alocirane na različitim mestima procesa proizvodnje čiji tokovi povezuju jedno mesto skladištenja s drugim. Nivo do kojeg se zalihe mogu (ponovo) popuniti zavisi od kapaciteta nabavke, a nivo njihovog pražnjenja zavisi od potražnje. One deluju kao „ odbojnik“ između različitih nivoa potražnje s jedne, i nabavke s druge strane. Osnovna svrha im je da odvajaju različite faze proizvodnje.

Sadržaj

UVOD 3
1 Upravljanja zalihama 5
1.1 Vrste zaliha 5
1.1.1 Modeli menadžmenta zalihama 6
1.2 Kontrola zaliha 9
1.3 Optimalne zalihe 10
1.4 Revizija ciklusa zaliha 13
1.5 Sigurnosne zalihe 14
ZAKLJUČAK 17
LITERATURA 18


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
02:15 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Upravljanje biznis projektima derrick 0 1,505 24-02-2014 04:03 PM
zadnja poruka: derrick
  Upravljanje kvalitetom projekta derrick 0 1,555 24-02-2014 04:01 PM
zadnja poruka: derrick
  Upravljanje rizikom - neizvesnost, rizik i verovatnoća derrick 0 1,534 14-09-2013 03:13 PM
zadnja poruka: derrick
  Upravljanje promenama tehnologije i organizacije derrick 0 1,540 18-01-2013 02:18 PM
zadnja poruka: derrick
  Upravljanje ljudskim resursima 2 Maja 0 1,735 22-03-2012 03:37 PM
zadnja poruka: Maja

Skoči na forum: