Upravljanje rizikom projekta

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Upravljanje rizikom projekta
Maturski. seminarski i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima.

U savremenom poslovnom svetu skoro svakodnevno se nalazimo pred izazovima različitih problema, zadataka i poduhvata. Ti izazovi u jednom slučaju mogu da budu vezani za izgradnju nove fabrike ili dislokacija postojećeg pogona, razvoj novog prizvoda ili usluge i osvajanje novog tržišta, promenu i/ili unapređenje organizacije poslovanja i dr., ako se radi o aktivnostima u privredi. Dalje to može da bude izgradnja obdaništa, uvođenje klimatizacije u školu, uvođenje nove opreme u bolnicu itd., ako su u pitanju poduhvati u neprivredi. Takođe to mogu da budu i lični problemi pred kojima se može naći pojedinac kao što su izgradnja kuće, otvaranje prodavnice, firme itd.

Sve su to zadaci sa kojima se svakodnevno susrećemo i koje moramo efikasno dovesti do završetka. Moderna metodologija menadžmenta tretira sve ove probleme, zadatke, poduhvate kao projekte i omogućava da se određenim upravljačkim konceptom koji se zove projektni menadžment, upravlja ovim projektima da bi se efikasno doveli do cilja.

Projekat se definiše kao jedinstven i neponovljiv poduhvat koji ima definisane ciljeve, konzumira resurse i funkcioniše pod vremenskim, troškovnim i kvalitativnim ograničenjima. Projekti se analiziraju i pripremaju u sadašnjosti, odluke o njihovoj realizaciji se takođe donose danas, ali se konkretna realizacija obavlja u budućnosti, u kojoj se i očekuju rezultati od projekta. S obzirom da je realizacija projekta bazirana na ex ante analizama i da je svaki projekat okrenut ka budućnosti, koja po prirodi stvari donosi neizvesnost, skoro sa sigurnošću se može tvrditi da je rizik imanentan svakom poslovnom poduhvatu tj. projektu. Upravo zbog činjenice da je rizik neminovan pratioc svakog projekta, njime se mora upravljati.

Oblast upravljanja rizikom projekta, kao jedna od oblasti znanja savremenog upravljanja projektima, je važna zbog toga što svaki projekat sadrži elemente neizvesnosti (troškovi, finansiranje, kašnjenje, promene specifikacija, količina, obima posla itd.). Ukoliko se ovim elementima ne upravlja kako treba, mogu pre ili kasnije da dovedu do slabih rezultata projekta i do gubitka sredstava uloženih u projekat.

Upravljanje rizicima ima za cilj sprečavanje nastanka događaja koji sa sobom nose rizike i, konačno, minimiziranje posledica neplaniranih događaja, ako se već dogode. Ukratko: upravljanje rizikom daje odgovor na pitanje gde su zamke i kako ih izbeći.

Upravljanje rizikom nije jednokratan poduhvat. Ono mora da se primenjuje tokom celog projekta, pri čemu menadžer projekta mora imati stalnu svest o riziku. Menadžeri provode veliki deo vremena na donošenju odluka o projektu, koje uključuju izbor između vremena, troškova i kvaliteta rezultata. Ali sve ove odluke podrazumevaju i dimenziju rizika. Posao projektnog menadžera je uglavnom opisivan kao posao uravnotežavanja dimenzija troškova, vremena i performansi. Međutim projekti imaju četiri, a ne tri dimenzije. Rizik je ta četvrta dimenzija i moguće ga je staviti u odnos sa svakom drugom dimenzijom. Na primer ubrzavanje projekta za manje novca i s boljim rezultatima može biti moguće, ali obavezno uključuje veći rizik i samim tim prihvatanje manje verovatnoće uspeha.
Zbog svega navedenog, tokom poslednjih godina je porasla pažnja koja se posvećuje upravljanju rizika koji se pojavljuju kod projekata.

ZNAČAJ UPRAVLJANJA RIZIKOM PROJEKTA I OSNOVNI PROCESI UPRAVLJANJA RIZIKOM

Definicija rizika i neizvesnosti


U teoriji postoje različite gradacije i definicije neizvesnosti i rizika. Jedna od poznatih definicija koja se koristi u poslovnom odlučivanju razlikuje sledeće tipove:
1.Izvesnost,
2.Rizik,
3.Neizvesnost.

Pod izvesnošću se podrazumeva situacija kod koje možemo tačno da odredimo sve potrebne veličine i sva moguća rešenja. U uslovima izvesnosti poznat je ishod odluke u budućnosti. Odluka se u uslovima izvesnosti donosi na bazi ekstremne vrednosti (maksimalan profit ili mininalan trošak, na primer.).

Pod rizikom se podrazumeva takva situacija u budućnosti kod koje postoji više alternativnih rešenja sa poznatom verovatnoćom pojavljiivanja, tj poznata je verovatnoća pojave odredjenog ishoda. Odluka se u uslovima rizika donosi na bazi matematičkog očekivanja (ishod * verovatnoća).

Pod neizvesnošću se podrazumeva takva situacija u budućnosti kod koje postoji više alternativnih rešenja i mi ne znamo koje će se ostvariti. U uslovima neizvesnosti odluka se donosi na bazi kriterijuma odlučivanja, tj koriste se određeni kriterijumi u smislu da se pretpostavlja da je svaka odluka podjednako verovatna ili da će se desiti najgora situacija (pesimistički kriterijumi minimaks ili maksimin). Donosilac odluke uvek bira onaj kurs akcije koji donosi najveću ukupnu vrednost.

Pored ove, postoji još jedna podela koja se pripisuje A.Kaufmanu i koja razlikuje 4 stepena neizvesnosti. To su:

1.Nestruktuirana neizvesnost (predstavlja onu situaciju kod koje su stanja sistema nepoznata u bilo kom vremenu t > t0)
2.Struktuirana neizvesnost (predstavlja onu situaciju kod koje su stanja sistema poznata, ali ne znamo kakvo će biti stanje sistema u bilo kom vremenu t > t0)
3.Rizik (predstavlja takvu situaciju kod koje su stanja sistema poznata, kao i zakoni verovatnoće pojavljivanja u bilo kom vremenu t > t0)
4.Izvesnost (predstavlja takvu situaciju kod koje su stanja sistema poznata i mi možemo opisati stanje u kome će se sistem naći u bilo kom vremenu t > t0)

Rizik i neizvesnost u okviru projekta

Projektni rizik je kriza koja se još nije dogodila . Iskusni projektni menadžeri znaju da upravljanje rizicima treba staviti ispred upravljanja krizom, tj. rizici moraju da budu


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
10:57 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Poruke u ovoj temi
Upravljanje rizikom projekta - Vesnica - 09-05-2010 10:57 PM

Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Besplatna škola košarke - prijava projekta derrick 0 1,470 11-10-2013 03:42 PM
zadnja poruka: derrick
  Plan projekta derrick 0 1,800 07-08-2013 10:16 PM
zadnja poruka: derrick
  Upravljanje kritičnom infrastrukturom u transportu derrick 0 1,545 04-06-2013 03:26 PM
zadnja poruka: derrick
  Upravljanje događajima - seminarski derrick 0 1,736 07-02-2013 08:55 PM
zadnja poruka: derrick
  Pitanja za upravljanje transportom Maja 0 1,580 19-03-2012 10:46 PM
zadnja poruka: Maja

Skoči na forum: