Upravljanje rizikom projekta-diplomski rad

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Upravljanje rizikom projekta-diplomski rad
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.

U savremenom poslovnom svetu skoro svakodnevno se nalazimo pred izazovima različitih problema, zadataka i poduhvata. Ti izazovi u jednom slučaju mogu da budu vezani za izgradnju nove fabrike ili dislokacija postojećeg pogona, razvoj novog prizvoda ili usluge i osvajanje novog tržišta, promenu i/ili unapređenje organizacije poslovanja i dr., ako se radi o aktivnostima u privredi. Dalje to može da bude izgradnja obdaništa, uvođenje klimatizacije u školu, uvođenje nove opreme u bolnicu itd., ako su u pitanju poduhvati u neprivredi. Takođe to mogu da budu i lični problemi pred kojima se može naći pojedinac kao što su izgradnja kuće, otvaranje prodavnice, firme itd.

Sve su to zadaci sa kojima se svakodnevno susrećemo i koje moramo efikasno dovesti do završetka. Moderna metodologija menadžmenta tretira sve ove probleme, zadatke, poduhvate kao projekte i omogućava da se određenim upravljačkim konceptom koji se zove projektni menadžment, upravlja ovim projektima da bi se efikasno doveli do cilja.

Projekat se definiše kao jedinstven i neponovljiv poduhvat koji ima definisane ciljeve, konzumira resurse i funkcioniše pod vremenskim, troškovnim i kvalitativnim ograničenjima. Projekti se analiziraju i pripremaju u sadašnjosti, odluke o njihovoj realizaciji se takođe donose danas, ali se konkretna realizacija obavlja u budućnosti, u kojoj se i očekuju rezultati od projekta. S obzirom da je realizacija projekta bazirana na ex ante analizama i da je svaki projekat okrenut ka budućnosti, koja po prirodi stvari donosi neizvesnost, skoro sa sigurnošću se može tvrditi da je rizik imanentan svakom poslovnom poduhvatu tj. projektu. Upravo zbog činjenice da je rizik neminovan pratioc svakog projekta, njime se mora upravljati.

Oblast upravljanja rizikom projekta, kao jedna od oblasti znanja savremenog upravljanja projektima, je važna zbog toga što svaki projekat sadrži elemente neizvesnosti (troškovi, finansiranje, kašnjenje, promene specifikacija, količina, obima posla itd.). Ukoliko se ovim elementima ne upravlja kako treba, mogu pre ili kasnije da dovedu do slabih rezultata projekta i do gubitka sredstava uloženih u projekat.

Upravljanje rizicima ima za cilj sprečavanje nastanka događaja koji sa sobom nose rizike i, konačno, minimiziranje posledica neplaniranih događaja, ako se već dogode. Ukratko: upravljanje rizikom daje odgovor na pitanje gde su zamke i kako ih izbeći.

Upravljanje rizikom nije jednokratan poduhvat. Ono mora da se primenjuje tokom celog projekta, pri čemu menadžer projekta mora imati stalnu svest o riziku. Menadžeri provode veliki deo vremena na donošenju odluka o projektu, koje uključuju izbor između vremena, troškova i kvaliteta rezultata. Ali sve ove odluke podrazumevaju i dimenziju rizika. Posao projektnog menadžera je uglavnom opisivan kao posao uravnotežavanja dimenzija troškova, vremena i performansi. Međutim projekti imaju četiri, a ne tri dimenzije. Rizik je ta četvrta dimenzija i moguće ga je staviti u odnos sa svakom drugom dimenzijom. Na primer ubrzavanje projekta za manje novca i s boljim rezultatima može biti moguće, ali obavezno uključuje veći rizik i samim tim prihvatanje manje verovatnoće uspeha.
Zbog svega navedenog, tokom poslednjih godina je porasla pažnja koja se posvećuje upravljanju rizika koji se pojavljuju kod projekata...

SADRŽAJ

UVOD 1

1. ZNAČAJ UPRAVLJANJA RIZIKOM PROJEKTA I OSNOVNI PROCESI UPRAVLJANJA RIZIKOM 3
1.1 Definicija rizika i neizvesnosti 3
1.2 Rizik i neizvesnost u okviru projekta 3
1.3 Pristup upravljanju rizikom projekta 5
1.4 Značaj i koristi upravljanja rizikom 6
1.5 Osnovni procesi upravljanja rizikom 8

2. PLANIRANJE UPRAVLJANJA RIZIKOM 9
2.1 Obim planiranja upravljanja rizikom 9
2.1.1 Elementi obima planiranja upravljanja rizikom 9
2.2 Sastanci za planiranje 11
2.3 Plan upravljanja rizikom 12

3. IDENTIFIKACIJA I PROCENA RIZIKA 15
3.1 Identifikacija rizika 15
3.1.1 Alati i tehnike za identifikaciju rizika 17
3.1.2 Registar rizika 18
3.2 Kvalitativna analiza rizika 20
3.2.1 Kvalitativne metode za ocenu rizika 21
3.2.2 Rezultati kvalitativne analize rizika 23
3.3 Kvantitativna analiza rizika 24
3.3.1 Tehnike za prikupljanje i prikazivanje podataka 25
3.3.2 Kvantitativna analiza rizika i tehnike modeliranja 26
3.3.3 Rezultati kvantitativne analize rizika 28

4. PLANIRANJE ODGOVORA NA RIZIK 30
4.1 Strategije za odgovor na rizik 31
4.1.1 Strategije za negativne rizike ili pretnje 31
4.1.2 Strategija za pozitivne rizike ili šanse 32
4.1.3 Strategija koja se koristi i za pretnje i za šanse 32
4.1.4 Kontigentne strategije 32
4.2 Rezultati planiranja odgovora na rizik 33

5. NADGLEDANJE I KONTROLA 34
5.1 Alati i tehnike za nadgledanje i kontrolu rizika 35
5.2 Outputi procesa nadgledanja i kontrole 36

ZAKLJUČAK 37

LITERATURA 38PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
12:17 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Upravljanje performansama ugostiteljskog preduzeća - master rad derrick 0 1,330 03-08-2013 06:14 PM
zadnja poruka: derrick
  Primjena web servisa u integraciji poslovnog sistema - diplomski rad derrick 0 1,529 24-07-2013 12:45 AM
zadnja poruka: derrick
  Zelene partije-diplomski rad derrick 0 1,614 23-07-2013 01:44 PM
zadnja poruka: derrick
  Upravljanje organizacionim promenama u dinamičnom okruženju - Diplomski VS1 0 1,475 19-06-2013 09:37 PM
zadnja poruka: VS1
  Integralni transportni sistem - diplomski rad derrick 0 2,219 03-03-2013 12:45 PM
zadnja poruka: derrick

Skoči na forum: