Upravljanje rizicima u osiguranju u kriznom periodu u bih - diplomski -ij

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Maja Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 1,234
Pridružen: Nov 2011
Poruka: #1
Upravljanje rizicima u osiguranju u kriznom periodu u bih - diplomski -ij
100% Kvalitetni diplomski radovi. 65000 Gotovih radova spremnih za download. Gotovi seminarski i diplomski radovi, izrada novih unikatnih seminarskih.

UVOD

Osiguranje je privredna, uslužna djelatnost koja štiti čovjeka i njegovu imovinu od posljedica dešavanja brojnih opasnosti. Na taj način se obezbjeđuje neophodna sigurnost u privredi i društvu u cjelini. Pravna lica i pojedinci izloženi su neprekidnoj mogućnosti dešavanja opasnosti koje mogu prouzrokovati štetu. Osiguranje predstavlja jedan od najvažnijih vidova obezbeđenja od takvih događaja i predstavlja ekonomsku nužnost svakome ko vodi računa o bezbednosti u poslovanju i svakodnevnom životu. Reč osiguranje u stručnom smislu i svakodnevnom govoru ima nekoliko značenja :
• U osnovnom smislu, ono podrazumeva privrednu, uslužnu delatnost koja štiti čoveka i njegovu imovinu od posledica dešavanja brojnih opasnosti. Na taj način se stvara neophodna bezbednost u privredi i društvu u celini.
• Pod osiguranjem se podrazumeva i zaključeni ugovor o osiguranju.
• Ovaj izrazo buhvata i pojam osiguravajućeg društva kao preduzeća koje se u svom poslovanju mora pridržavati ustaljenih načela struke.
• Kada se kaže osiguranje, u nekim slučajevima se misli na vrstu osiguranja.
• Pod ovim pojmom može se takođe podrazumevati svota osiguranja koju osiguravač isplaćuje osiguraniku po nastupanju osiguranog slučaja.
• Ponekad reč osiguranje znači i tržište osiguranja.

Sama reč osiguranje označava sigurnost, poverenje u nešto, obezbeđenje i izražava svrhu osiguranja koja se uopšteno sastoji u pružanju neke sigurnosti . Osiguranje u najširem smislu predstavlja zaštitu imovinskih interesa fizičkih i pravnih lica prilikom realizacije rizika, odnosno nastupanja osiguranih slučajeva na račun fondova osiguranja formiranih naplatom premija tih lica.

Kroz različite vidove pokrića, odnosno vrste zaštite, delatnost osiguranja je prisutna u svakodnevnom životu. Pravna lica i pojedinci izloženi su neprekidnoj mogućnosti dešavanja opasnosti koje mogu prouzrokovati štetu. Osiguranje predstavlja jedan od najvažnijih vidova obezbeđenja od takvih događaja i predstavlja ekonomsku nužnost svakome ko vodi računa o bezbednosti u poslovanju i svakod-nevnom životu.

Osiguranje se može posmatrati s tri stanovišta, odnosno ono ima tri sastavna dela : ekonomski, pravni i tehnički. Ekonomski vid se iskazuje ciljem koji se želi ostvariti - tu je reč o zadacima osiguranja: posredna i neposredna zaštita osiguranika, odnosno njegove imovine kao osnovna svrha, zatim slede razvojna, socijalna uloga i drugo. Pravni vid podrazumeva uređenje izuzetno brojnih pravnih odnosa koji nastaju u osiguranju, počevši od njegovog zaključivanja pa do isplate naknade štete, dok je tehnički onaj deo koji uređuje odvijanje osiguranja posmatranog kao posebni mehanizam za procenu težine rizika, njihovo izravnavanje u prostoru i vremenu, proračun premije, sve to uz upotrebu najsavremenijih statističko-matematičkih i drugih metoda.


Sadržaj

UVOD
1 Upravljanje rizicima osiguranja 5
1.1 Uloga menadžmenta u upravljanju rizikom 5
1.1.1 Definisanje poslovnog rizika 7
1.1.2 Kako upravljati rizikom u poslovanju? 8
1.1.3 Rizici i transparentnost poslovanja 13
1.2 Upravljanju rizikom u osiguravajućim društvima 19
1.2.1 Metode postupanja sa rizikom 21
1.3 Osiguravajuća društva i njihov kapital u BiH 25
1.4 Uloga menadžmenta u ostvarivanju prihoda u osiguravajućim društvima u BiH 25
ZAKLJUČAK 25
LITERATURA 25


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
08:56 PM
Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Fluktuacija zaposlenih na tržištu rada u periodu krize - magistarski derrick 0 2,980 04-08-2013 12:30 PM
zadnja poruka: derrick
  Principi rada i performanse GPS-a - diplomski - ij derrick 0 1,840 24-07-2013 12:43 AM
zadnja poruka: derrick
  Upravljanje organizacionim promenama u dinamičnom okruženju - Diplomski VS1 0 1,830 19-06-2013 09:37 PM
zadnja poruka: VS1
  Aspekti dizajna mrežnih uređaj-uređaj komunikacija - diplomski - ij derrick 0 1,673 03-03-2013 06:11 PM
zadnja poruka: derrick
  Mala poduzeća u BiH i njhova kreditna aktivnost derrick 0 1,370 03-03-2013 12:29 PM
zadnja poruka: derrick

Skoči na forum: