Upravljanje kreditnim potencijalom banke i ocena boniteta trazioca kredita

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Upravljanje kreditnim potencijalom banke i ocena boniteta trazioca kredita
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Za noramlno funkcionisanje kreditnog tržišta svake zemlje bitan je pojam kreditnog potencijala.

To je gornji limit kredita koji jedne poslovna banka može da odobri, a da oćuva svoju sposobnost likvidnosti, tj. plaćanja svih svojih dospelih obaveza.

Zbog toga banke prilično oprezno prilaze ovom pojmu, vodeći računa da nikad ne predju dodatni maksiimum, kako i same ne bi zapale u likvidinosne problem.

Zbog toga u svakoj poslovnoj banci postoje posebno formiranja odeljenja koje kontrolišu kreditni potencijal banke, vode računa da ne pređe dozvoljenu granicu i da banka u svakom trenutkiu bude sposobna da servisira svoje ostale dugove. Ovi ljudi moraju da prate sve propise koje donosi centralna emisiona ustanova,

Naravno, osm poslovne banke za njenu kratoročnu i dugoročnu likvidnost zainteresovana je i Centralna banka svake zemlje.

Ona ima svoj set mera kojima kontroliše banke a da ne bi prešle dozvoljeno prekoračenje u smislu iznosa koji se odobrava korporativnim i individualnim klijentima. Najčešći instrument kojim se kontroliše kreditni potencijal banaka jeste stopa obavezne rezerve. Stopu obavezne rezerve Centralan banka određuje na osnovu raznih faktora: stanje u privredi jedne zemlje, monetarni sitem, značaj poslovne banke, standard građana i sl.

Pored vođenja računa o ktreditnom potencijalu, poslovne banke moraju da prilikom odobravanja kredita, vode računa o bonitetu tražioca kredita.

Pojam kredita

Za kredit se često kaze da predstavlja sredstvo usmeravanja aktivnosti i razvoja privrede. Kredit ima veoma značajnu funkciju jer omogućava likvidnost i kontinuitet proizvodnje, ubrzava i povećava proces proizvodnje i uspostavlja ravnotezu robno-novčanih odnosa na tržištu.

Kredit predstavlja dužničko-poverilački odnos u kome poverilac ustupa pravo raspolaganja novcem dužniku na izvesno vreme i pod izvesnim uslovima.

U privrednom zivotu i finansijskoj praksi najznačajnije funkcije kredita su:

• mobilizatorska funkcija
• obezbedjenje likvidnosti i stabilnosti privredjivanja
• regulacija ponude i tražnje na tržištu
• uticaj na međunarodnu ekonomsku razmenu
• kontrolna funkcija kredita u privredi.

2 Kreditni potencijal banke

Kreditni potencijal je maksimalni iznos kredita koji može odobriti banka a da pri tome bude likvidna. Zavisi sa jedne strane od visine fondova banke, prikupljenih depozita i međubankarskih kredita, odnosno drugih izvora, i, s druge strane, od visine stope minimalne likvidnosti, obavezne rezerve likvidnosti, visine blagajničkih zapisa i drugih obveznih plasmana banke koje joj određuje centralna banka.

Kreditni potencijal banke je u stvari snaga banke. Osnovu kreditnog potencijala banke čine njena sredstva, a ona mogu biti:

1. Fondovi banke (početni kapital za poslovanje),
2. Depoziti (ulozi stanovništva ili ekonomskih subjekata- oročeni ili po viđenju),
3. Međubankarski krediti (kredit uzet kod druge banke ili kod centralne banke).

Banka formira kreditni potencijal na bazi depozita po viđenju svojih deponenata i po osnovu tog kreditnog potencijala, koji je kratkoročan, daje kratkoročni kredit drugim subjektima koji postaju njeni dužnici. Pri tom banka ne plasira u vidu kratkoročnog kredita ceo depozit po viđenju, već formira svoju likvidnu rezervu, a uz to teži da dužnici, istovremeno budu i njeni deponenti i da se između svih njenih deponenata što više obavlja prodaja i kupovina roba i usluga. Ovo zbog toga što, kada deponenti jedne banke međusobno plaćaju obaveze, u banci se ne menja ukupni depozit, pošto se novac ne odliva iz banke, već se samo premešta sa depozitnog računa jednog njenog deponenta na depozitni račun drugog......

S A D R Ž A J:

UVOD 3
1 Pojam kredita 4
1.1 Vrste kredita 4
1.1.1 Kratkoročno finansiranje 4
1.1.2 Dugoročno finansiranje 5
2 Kreditni potencijal banke 6
3 Bonitet preduzeća 7
3.1 Bonitet i revizija 7
3.2 Finansijska analiza (analiza boniteta preduzeća) 8
3.2.1 Zadatak analize boniteta 9
3.2.2 Cilj finansijske analize 11
3.3 Finasijski pokazatelji poslovanja preduzeća (pokazatelji boniteta preduzeća) 11
3.3.1 Pokazatelji likvidnosti 11
3.3.2 Pokazatelji profitabilnosti i rentabilnosti 13
3.3.3 Pokazatelji dugoročne solventnosti 15
3.3.4 Tržišni pokazatelji 15
3.3.5 Ključni finansijski pokazatelji 16
ZAKLJUČAK 18
LITERATURA 19

PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
03:54 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Rashodi banke Dzemala 0 2,741 10-08-2010 07:00 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Novac kao specificna roba banke Dzemala 0 2,131 10-08-2010 06:38 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Banke, bankarski poslovi i poslovi finansijskih institucija Dzemala 0 2,154 09-08-2010 08:50 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Upravljanje zalihama Dzemala 0 1,049 08-06-2010 02:41 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Upravljanje troškovima Dzemala 0 1,798 08-06-2010 02:39 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: