Upravljacka struktura preduzeca

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Upravljacka struktura preduzeca
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Upravljanje je hijerarhijski najviša i najznačajnija funkcija u preduzeću. Upravljanjem se određuju ciljevi, strategija i politika preduzeća. U okviru upravljanja projektuju se veze preduzeća sa okruženjem, formira sistem unutrašnjih međuodnosa i određuje globalna raspodela ostvarenih rezultata preduzeća. Upravljačka funkcija je vlasnička funkcija preduzeća. Ona određuje poslovnu filozofiju i politiku preduzeća, kao skup ponašanja i odnosa u preduzeću kao celini i njegovim poslovnim podsistemima.
Upravljanje reguliše i sve druge funkcije preduzeća. Ono postavlja okvire rukovođenja i izvršavanja i predstavlja vođenje preduzeća ka postavljenim ciljevima. Funkcija upravljanja treba da bude tako organizaciono postavljena i ustrojena da obezbedi efikasnost izvršavanja donetih upravljačkih odluka.
Sadržaj upravljačke funkcije čine predviđanje, planiranje, usmeravanje i kontrola.
Struktura funkcije upravljanja zavisi od delatnosti, veličine i složenosti konkretnog preduzeća. Složenost odnosa u funkciji upravljanja ogleda se ne samo u većem broju upravljačkih nivoa, već i u složenosti i raznovrsnosti njihovih međuodnosa. Ti međuodnosi su uslovljeni ukupnim zadacima i ciljevima preduzeća, kao i stepenom povezanosti organizacionih delova u okviru preduzeća.

Vlasnička komponenta upravljanja

Privredno preduzeće ima titulara svojine, odnosno vlasnika. Kapital, kao uslov i jedna od komponenata neophodna za rad i funkcionisanje preduzeća, takođe je vlasništvo pravnih i fizičkih lica. Preduzeće, kao oblik organizovanja posla i delatnosti i oblik ulaganja i upotrebe kapitala, podrazumeva i određene obaveze prema vlasniku kapitala. Upravljanje kapitalom i imovinom preduzeća podrazumeva proces odlučivanja o njegovom plasmanu i upotrebi. Vlasnik kapitala u tržišnim uslovima je u situaciji da bira mesto i preduzeće gde će plasirati svoj kapital. Ukoliko mu on ne donosi odgovarajuću ili željenu stopu profita, odnosno dividendu on će ga povlačiti iz jednog preduzeća i ulagati u druge poslove ili druga preduzeća, putem odgovarajućeg tržišnog i finansijskog mehanizma (berze)...

Sadržaj:

Upravljačka struktura preduzeća 2
1. Uvod 2
2. Vlasnička komponenta upravljanja 2
3. Sadržaj upravljanja 3
4. Rukovođenje 6
5. Zaključak 11
6. Literatura 12PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
12:27 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Reafirmacija preduzeća i preduzetništva Dzemala 0 2,616 17-04-2011 10:58 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Struktura malih preduzeca u Vojvodini Dzemala 0 1,968 25-08-2010 03:00 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: