Upis u zemljišne knjige i katastar nepokretnosti

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
derrick Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 3,096
Pridružen: Jul 2009
Poruka: #1
Upis u zemljišne knjige i katastar nepokretnosti
UVOD

Katastar nepokretnosti u smislu jedinstvene (faktičke i pravne) evidencije o nepokretnostima i pravima na njima, kao pozitivnopravno rešenje postoji u Srbiji više od dve decenije. Sada važeća regulativa sadržana je u Zakonu o državnom premeru i katastru iz 2009. godine. Jedinstvena evidencija nepokretnosti predstavlјa objedinjenu bazu podataka o nepokretnostima i pravima na njima u nadležnosti Republičkog geodetskog zavoda. Nastala je kao pokušaj prevazilaženja nezadovolјavajućeg stanja postojećih evidencija u Republici Srbiji. Nјeno suštinsko pojmovno obeležje koje je razlikuje u odnosu na druge sisteme evidencije nepokretnosti je objedinjavanje faktičkog i pravnog stanja nepokretnosti na jednom mestu u nadležnosti jedne institucije i to upravne vlasti.

Posmatrano u odnosu na stanje koje je kod nas postojalo pre njenog uvođenja, jedinstvena evidencija nepokretnosti zamišlјena je i sprovedena kao koncept koji podrazumeva da katastar zemlјišta preuzme dotadašnju funkciju zemlјišnih knjiga. U austrijsko-nemačkom sistemu zemlјišnih knjiga zasnovanih na katastru zemlјišta egzistiraju dva javna registra: zemlјišna knjiga i katastar zemlјišta. U sistemu jedinstvene evidencije nepokretnosti postoji jedan javni registar koji se zove katastar nepokretnosti. Takva objedinjena evidencija podataka o nepokretnostima i pravima na njima u skoroj budućnosti treba da postane i jedina evidencija o nepokretnostima u Republici Srbiji, budući da počev od osnivanja i primene katastra nepokretnosti za datu katastarsku opštinu, prestaju da važe do tada postojeće evidencije (katastar zemlјišta, zemlјišna knjiga, knjiga tapija, intabulaciona knjiga i knjiga prodatih društvenih stanova sa hipotekama).

Sadržaj

UVOD 3
1 Sastav katastra i zemljišnih knjiga 4
2 Uknjižba, predbeležba, zabeležba 8
ZAKLJUČAK 11
LITERATURA 13


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
12:28 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Knjige evidencije u organima uprave derrick 0 1,297 08-03-2014 12:59 AM
zadnja poruka: derrick

Skoči na forum: