Umjetna oplodnja - bioetika i stav katoličke crkve

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Maja Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 1,234
Pridružen: Nov 2011
Poruka: #1
Umjetna oplodnja - bioetika i stav katoličke crkve
100% Kvalitetni diplomski radovi. 65000 Gotovih radova spremnih za download. Gotovi seminarski i diplomski radovi, izrada novih unikatnih seminarskih.

UVOD

Sama riječ "etika" potiče od grčkih riječi ethos-običaj, i ethikos-moralan. Etika je, dakle, znanost o moralu, a pod pojmom moral najčešće podrazumijevamo skup usvojenih običaja, navika, normi ili pravila ponašanja kojima se rukovodimo u svojim postupcima.

Hipokrat je, izvan svake sumnje, osnivač medicinske etike, prvi je u pisanoj formi ostavio dokument o obvezama i dužnostima onih koji se posvećuju liječničkoj praksi. Hipokratova zakletva je preživjela sve civilizacijske promjene i preokrete, smjenu epoha i unatoč svemu ostala jasna, bistra i sadržajna, moralno jaka i konzistentna tako da je do danas sačuvala svoju vrijednost. U njoj se, između ostalog, vide začeci svetog principa "primum non nocere" - najvažnije je ne naškoditi bolesniku.

Imajući u vidu da je od pamtivjeka volja većine ta koja određuje tanku liniju koja odvaja dobro i zlo, u medicini ta je linija ispisana mnogim etičkim kodeksima, koje možemo smatrati pravilima igre u kojoj najčešće, nema pobjednika. No, kao što je povijest pokazala, uvjeti su često tu da bi bila prekršena ili zanemarena. Liječnici su se, međutim, osobnim opredjeljenjem za svoj poziv najvećim dijelom predstavili kao vrhunski zastupnici humanizma i etičnosti, kao etalon ponašanja čovječanstvu. Medicina je, zahvaljujući napretku tehnike, posljednjih desetljeća doživjela silan napredak, što je s društvenim promjenama u cijelome svijetu, bez sumnje, utjecalo na drukčije stavove na planu opće etičke filozofije iu sveukupnoj medicini.

Sadržaj

UVOD 3
1.1 Etičke dileme umjetne oplodnje 4
1.2 Stav Katoličke crkve prema umjetnoj oplodnji 7
1.3 Nauk KKC-a o umjetnoj oplodnji 11
1.4 A praksa? Erlanska beba 12
ZAKLJUČAK 14
LITERATURA 15


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
11:57 PM
Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Veštačka oplodnja derrick 0 934 20-02-2014 12:15 AM
zadnja poruka: derrick
  Etički stav zdravstvenog radnika prema bolesniku Dzemala 0 2,188 10-04-2011 08:00 AM
zadnja poruka: Dzemala
  Eticki stav zdravstvenog radnika prema bolesniku Vesnica 0 6,353 20-05-2010 02:57 PM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: