Umetnost drevne Mesopotamije

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,277
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Umetnost drevne Mesopotamije
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Раније је било уобичајено да се култура и уметност Египта изучавају пре Месопотамске обзиром на раније податке по којима је египатска култура и уметност била нешто старија. Међутим, новија истраживања и дају више података у корист примата месопотамске културе и уметности. Огроман значај ове културе и уметности произилази из чињенице да она траје без прекида око 3000 година и да је захваљујући свом географском положају (слика 1.) вршила кроз читав тај дуги период утицаја на своје савременике, на културе и уметност народа Египта, Елама, Касита, Феникије, Канана, Хетита, народа егејског културног круга, Медеје и Грчке.
Месопотамија је истовремено била један од два велика центра цивилизације у старом веку.
Невероватна дужина трајања уметности древне Месопотамије, утицај ове уметности на окружење као и податак да је Месопотамија била колевка цивилизације јесу основни али и довољни разлози за обраду једне овакве теме.
Циљ рада јесте да испита и прикаже све карактеристике, особености и специфности уметности древне Месопотамије, због којих она с поносом носи титулу колевка цивилизације. У раду су обрађене следеће тезе:
- карактеристике уметности древне Месопотамије и
- подела односно правци у уметности древне Месопотамије (Сумерска и Асирска уметност).

Уметност древне Месопотамије

Карактеристике уметности древне Месопотамије


Месопотамска уметност развија се паралелно са развојем Египта, и не зна се која је култура старија, друга историјска цивилизација се рађала на Блиском истоку, постепено напуштајући неолитско друштво. Између 3500. и 3000. гoдие п. н. е. у долини Тигра и Еуфрата, на територији данашњег Ирака источне Сирије и Ирана настала је Месопотамија.
За разлику од Египта, овде је дошло до дуготрајнијег уједињавања племена, те је њена историја обележена сталним сукобима. Ипак, постоје основе на којима почива читава месопотамска цивилизација, а то заједничко наслеђе успоставили су Сумери.
Почетак апстрактне стилизације у Месопотамији сеже у предисторијски обеидски период у коме је геометријска декорација настала под утицајем природних форми из животињског и биљног царства, које су слободно третиране и често губиле непосредну везу са својим природним узорима...

С А Д Р Ж А Ј:

Увод 3
1 Уметност древне Месопотамије 4
1.1 Карактеристике уметности древне Месопотамије 4
1.2 Подела у месопотамској уметности 7
1.2.1 Сумерска уметност 7
1.2.2 Асирска уметност 12
ЗАКЉУЧАК 15
ЛИТЕРАТУРА 16


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
11:23 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Savremena umetnost Dzemala 0 3,632 13-08-2011 01:58 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Salvador dali - likovna umetnost zekan 0 4,310 09-09-2010 11:43 AM
zadnja poruka: zekan
  Umetnost fotografije i Reneke Dijkstra Vesnica 0 3,093 21-05-2010 02:18 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Senegalska umetnost nekada i sada Vesnica 0 2,283 20-05-2010 08:36 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Praistorijska umetnost na tlu Srbije Vesnica 0 4,053 20-05-2010 08:15 PM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: