Uloga umetnosti u nacističkoj Nemačkoj

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Maja Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 1,234
Pridružen: Nov 2011
Poruka: #1
Uloga umetnosti u nacističkoj Nemačkoj
UVOD - Umetnost Vajmara

Svaki pokušaj da se povede iole ozbiljna rasprava na temu umetnosti u nacizmu vraća nas u treću deceniju prošloga veka, u literaturi o istoriji umetnosti poznatu i kao „burne dvadesete“. Ovaj termin, kada razmišljamo o umetnosti Vajmarske republike, u prvi mah navodi na pomisao da je reč o razdoblju tokom kojeg se desilo svojevrsno razdruživanje kulture i umetnosti od neprijatne realnosti društva pocepanog ekonomskim i političkim krizama. Iskustvo Prvog svetskog rata i revolucija koja će uslediti neposredno po njegovom završetku bili su prilika da se u kulturi i umetnosti Nemačke načini raskid sa carskim periodom tokom kojeg nije bilo sluha za novine na ovim poljima. Berlin i ostatak republike doživeli su, kako piše T. Palmer, svojevrstan „kulturni šok“, ali kulturni život i misao u širem smislu karakterisali su „osećanje nesigurnosti i intelektualne volatilnosti“. Drugim rečima, politička pozornica nije bila jedina na kojoj su se proleterske i revolucionarne ideje sukobile sa ideologijom nacionalizma.

“Umetnost Vajmara“, to jest „klasični modernizam“ sa E. M. Remarkom, F. Langom, P. Hindemithom, G. Groszom i drugima, čija dela su činila suštinski umetnički momentum Republike, stajala je nasuprot umetničkom i širem kulturnom konzervativizmu i pesimizmu oličenom u kritičkim radovima O. Špenglera, G. Benna i drugih. Ovi i njima bliski kritičari napadali su tadašnju umetnost Zapada nazivajući je pored „amerikanizma“ i „kulturnim boljševizmom“. Ovakav oštar kritički ton išao je ruku pod ruku sa izraženim antisemitizmom, to jest sa nastojanjem da se stane na put navodnoj jevrejskoj dominaciji u umetnosti. Upravo će ova tendencija vrlo brzo postati najpreči cilj nacističke kulturne politike i Ministarstva za propagandu i narodno prosvećenje uspostavljenog 1933. godine. Uklanjanje Jevreja iz kulturnog života postao je prioritet nacista, sledeći tvrdnju da ne samo da se nalaze na čelu značajnih javnih glasila, izdavačkih kuća i pozorišta nego i potkopavaju nemački kulturu kroz modernističke kreacije poput atonalne muzike i apstraktnog slikarstva.

Sadržaj

UVOD - Umetnost Vajmara 3
1 Nacistička umetnost 4
1.1 Slikarstvo i skulptura 5
1.2 Arhitektura 9
1.3 Muzika 11
1.4 Film 12
ZAKLJUČAK 13
LITERATURA 15


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
04:15 PM
Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Pojam umetnosti i razlike tumačenja pojma umetnosti kroz istoriju Maja 0 3,703 29-08-2012 04:23 PM
zadnja poruka: Maja
  Psihološke teorije umetnosti Maja 0 2,345 29-08-2012 04:22 PM
zadnja poruka: Maja
  Likovne umetnosti 19, 20. i 21. veka Dzemala 0 2,374 13-08-2011 01:55 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Problem umetnosti i lepote, s posebnim osvrtom na jaspersovo shvatanje - filozofija zekan 0 2,607 09-09-2010 11:41 AM
zadnja poruka: zekan
  Mikelandjelo - istorija umetnosti zekan 0 4,212 09-09-2010 11:36 AM
zadnja poruka: zekan

Skoči na forum: