Uloga MMF nakon ukidanja valutnih kurseva 1970 godine

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Maja Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 1,233
Pridružen: Nov 2011
Poruka: #1
Uloga MMF nakon ukidanja valutnih kurseva 1970 godine
100% Kvalitetni diplomski radovi. 65000 Gotovih radova spremnih za download. Gotovi seminarski i diplomski radovi, izrada novih unikatnih seminarskih.

UVOD


U 2009. godini izbila je aktuelna svetska finansijska kriza za koju se već sada može slobodno reći da je u velikoj meri povratila poljuljani ugled MMF-a. Mnoge zemlje su se našle u problemima koje je praktično nemoguće bilo rešiti samostalno i zakucale su pred vrata MMF-a kao tradicionalnog zajmodavca u poslednjoj instanci (lender of last resort). Pri tome, u klasičnom stand- by aranžmanu kao delu politike uslovljavanja, zemlja u normalnoj situaciji može da povuče 300% od svoje kvote u MMF-u koja je određena prema potencijalu njene privrede. Ipak, svetska ekonomska kriza je u potpunosti revidirala pomenuto pravilo, pa su tako zemlje koje su po svojoj izloženosti eksternim šokovima u velikoj meri bile pogođene krizom povukle značajno veći deo sredstava. Mađarska je, na primer, povukla 1000% od svoje kvote, slično se desilo i u Letoniji, Islandu, a po najavi i u Rumuniji.

Kada su počeli da se primećuju prvi osetniji znaci svetske finansijske krize u Srbiji, krenuli su tradicionalni pregovori sa MMF-om. U tom trenutku, Srbija nije imala nikakav potpisan aranžman sa MMF-om, a iz prethodnog aranžmana je izašla prevremeno vraćajući pozajmljena sredstva. Pri tome, Srbija je bila u velikoj grupi zemalja koje su napustile aranžman sa MMF-om. Može se slobodno reći da su pre godinu dana u MMF-u počeli ozbiljno da se brinu oko dalje strategije ove međunarodne finansijske institucije uzimajući u obzir osnovnu svrhu postojanja, a to je pomoć zemljama koje imaju problem u održavanju makroekonomske stabilnosti, pogotovo u sferi platnog bilansa i na polju deviznog kursa. U cilju vraćanja značaja MMF-a i prilagođavanju novim okolnostima angažovani su mnogi čuveni eksperti. Dovoljno je pomenuti Alena Grinspena koji je 20 godina bio guverner FED-a u Americi ili Džozefa Štiglica, nekad velikog kritičara MMF-a. Trebalo je reafirmisati ulogu Međunarodnog monetarnog fonda u novim okolnostima.


Sadržaj

UVOD
1 Model politike uslovljavanja 4
2 Analiza pregovora 2008 – 2009. 6
ZAKLJUCAK 10
LITERATURA 12


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
04:46 PM
Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Politicka i društvena uloga radija od njegovih početaka do danas derrick 0 1,999 04-08-2013 01:02 PM
zadnja poruka: derrick
  Uloga turističke organizacije u promociji Nikšića derrick 0 1,931 04-06-2013 03:30 PM
zadnja poruka: derrick
  Uloga banke na finansijskom tržištu Maja 0 2,466 02-02-2012 04:43 PM
zadnja poruka: Maja
  Uloga strategijske kontrole u preduzeću Maja 0 2,717 02-02-2012 01:41 PM
zadnja poruka: Maja
  Uloga NATO-a u kolektivnoj bezbednosti Dzemala 0 2,869 01-03-2011 12:27 AM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: