Uloga MMF i Svjetske banke (VB) u toku prevazilazenja svjetske finansijke i ekonomske

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Autor1 Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,299
Pridružen: Aug 2009
Poruka: #1
Uloga MMF i Svjetske banke (VB) u toku prevazilazenja svjetske finansijke i ekonomske
SADRŽAJ

1 Misija MMF-a 3
2 Kreiranje kriznog odbrambenog zida MMF resursima, 4
2.1 Preporuke FATF-a 5
3 Uloga Svjetske banke (VB) u toku prevazilazenja svjetske finansijke i ekonomske krize 6
4 Bolje odrzavanje svetske privrede 8
4.1 Stratesko planiranje 10
4.2 Džozef Štiglic 10
4.3 Udeo bankarskog sektora u bilansnoj sumi finansijskog sektora 12
5 Zakljucna razmatranja 13
6 Literatura 15
1 Misija MMF-a


Kada misija MMF-a dodje u neku zemlju i zahteva ukidanje drustvenih i ekonomskih institucija kao preduslov za dodeljivanje zajmova, ovo je veoma slicno fizickom razaranju koje je prouzrokovalo NATO bombardovanje. MMF ce da naredi zatvaranje bolnica, skola i fabrika. To je, dakako mnogo efikasnije nego bombardovanje tih istih skola, bolnica i fabrika – kao sto je uradnjeno u Jugoslaviji – ali rezultat je u svakom slucaju isti: unistenje zemlje.
MMF je napisao nesto sto se zove Multilateralni Dogovor o Investicijama [MAI] – to je najsveobuhvatniji ugovor o investicijama, Potpisivanje vodi provrednoj propasti zemlje. U stvari, rat je jednostavno MAI kada nista drugo vise ne preostaje.
Mnogo ljudi se okupilo u Vasingtonu da protestuje protiv sistema iz Breton Vudsa, MMF-a i Svetske Banke. Pitanje nije, protiv cega se bore, vec za sta? Utisak je da preovladavajuci stav medju nevladinim organizacijama da je ovim institucijama potrebna reforma i ljudsko lice, da moraju da se preorijentisu na pomoc siromasnima, itd.Ovaj pristup, koji je proizasao iz kampanje «50 godina je dosta» protiv ekonomskog sistema iz Breton Vudsa, jedna velika greska. I zaista, narod sada dovodi u pitanje i sam legitimitet ovih institucija.
Ali jos uvek vlada zabuna. Neki misle da MMF i Svetska Banka igraju oprecne uloge, sto nije slucaj. Takodje, postoji tendencija da se ove institucije posmatraju odvojeno, dok su u stvari one samo dva orudja zapadne elite da drzave pretvori u teritorije.
Postoji verovanje da Svetska Banka ima human pristup situaciji, da pokusava da resi problem siromastva, dok ga MMF stvara. Cak se misli da izmedju dve institucije postoji sukob. To je neistina.Svetska Banka i MMF u sustini rade iste stvari; samo su im zone odgovornosti u Trecem Svetu razlicite. Na odredjeni nacin, to predstavlja jos vecu opasnost bas zato sto navodni mandat za pomoc siromasnima razoruzava protivnike. Cinjenice su jednostavne: iza obe institucije stoji Vol Strit. Njima rukovode bankari, a ne sociolozi.
Sto je jos vaznije: mnogi ne vide vezu ove dve institucije i NATO. Veoma mali broj organizacija koje kritikuju sistem iz Breton Vudsa se protivio napadu na Jugoslaviju. Taj napad nije spomenut ni u Sijetlu, ni sada u Vasingtonu. Vodi se kampanja protiv slobodne trgovine i MMF-a, za ukidanje inostranih dugova zemalja treceg sveta, ali ne protiv rata. Ali rat i slobodna trgovina idu ruku pod ruku. To je bio slucaj sa Britancima u XIX veku, kada su naterali Kineze da «slobodno» kupuju opijum, a ista lokiga vazi i sada.2 Kreiranje kriznog odbrambenog zida MMF resursima


Brojni stručnjaci i analitičari detaljno su obrađivali uzroke krize i mehanizme njenog nastanka. O načinima prevazilaženja recesije piše se tek sporadično, ali se intenzivno radi na iznalaženju rešenja.Prvi korak koji je preduzet da bi se usporilo strmoglavo spuštanje je državni intervencionizam - u SAD i EU u finansijski sektor, a u Rusiji u rudarstvo i industriju. Zatim je usledilo nekoliko vladinih mera, pre svega kroz garancije za štedne uloge, promene kamatnih stopa i odbranu kursa i inflacije.
Treći stepen odbrane od krize predstavlja skup mera koje preduzimaju kompanije u cilju zaštite od poremećaja. Ove mere nisu usmerene na rast i uvećanje profita, većpre svega su vođene sloganom - izaći iz krize sa što manjim ozledama. Privrednici su se tako odlučili na restriktivne budžete za investicije, smanjenje broja zaposlenih, manje troškove reprezentacije, odlaganje svake vrste potrošnje i snižavanje svih drugih troškova.
Sve je počelo pre oko dve godine rastom cena, akcija i drugih hartija od vrednosti. Zatim su profiti prešli na nekretnine, pa je usledilo ulaganje u razne vrste berzanskih roba i nafte, i spirala uspona je krenula. Cene svega navedenog su napumpane do teško zamislivih granica. Nafta je samo jedan primer, a analitičari su predviđali još neverovatnije granice i time uduvali vazduh u, ionako većprepumpan, balon. A onda je balon pukao, spirala je dobila negativan tok i sve je strmoglavo krenulo naniže. Ako je eksplozija prepumpanog balona bila inicijator promene kretanja spirale, onda će ona krenuti u pozitivnom smeru jedino snažnim udarom o dno i dobijanjem povratnog impulsa.
Aktuelne mere imaju za cilj usporavanje negativnih kretanja, postepenu stabilizaciju i promenu smera spirale. One predstavljaju kompromise između stezanja kaiša i razvoja investicija. Ukoliko se bude vrlo pažljiv i odmeren u izboru investicija, dugoročno možemo očekivati pozitivne efekte. Ulaganja treba da budu usmerena na stabilizaciju privrednih sistema, uštede i racionalizaciju poslovanja, istraživanje i razvoj i na najprofitabilnije projekte. Mere koje se najbolje uklapaju u ovakav scenario razvoja, jesu svakako mere energetske efikasnosti. Svaki oblik racionalnog gazdovanja energijom donosi velike uštede preduzećima i na taj način utiče na poboljšanje ukupnih poslovnih performansi. Investicije u energetskoj efikasnosti i nove jeftine izvore energije, kao što su biomasa, otpad i hidro potencijal, postaće najbrže isplative investicije koje mogu doprineti ozdravljenju velikog broja proizvodnih kompanija. Zbog toga je krajnje vreme za uspostavljanje jasnih energetskih politika na kompanijskim nivoima potpomognutim efikasnom državnom politikom.
Drugi scenario uključuje revoluciju. Ako pogledamo malo unazad, kada je pre oko dva veka društvo zahvatila recesija, prvi pokretačnapretka bila je agrarna revolucija, koja je, uz pronalazak i primenu parne mašine, otvorila put za početak industrijske revolucije. Novac je počeo da se oplođuje kroz industriju primenom novih poslovnih modela. Ova faza je dugo trajala, usavršavala se, prekidala ratovima i dobijala novi zamah u Americi posle Drugog svetskog rata, što se raširilo i na ostatak sveta. Početkom osamdesetih godina ponovo je došlo do velike recesije i ekonomske krize, a izlaz je došao kroz investicije u potpuno novi biznis, sada nazvan IT (informaciona tehnologija). Velika ulaganja dovela su do otvaranja novih preduzeća i velikog broja novih radnih mesta, za koja su bila potrebna vrlo specifična znanja. Ovo je poguralo i reformu obrazovanja, početak stvaranja stručnjaka za programiranje, prenos i obradu signala i računarsku tehniku. Stvoren je Internet, a milioni ličnih računara su bili povezani u globalnu mrežu i njihov broj se svakodnevno strahovito širio. Ovo je iz korena unapredilo industriju, usluge i druge oblasti i preokrenulo svet ponovo u pozitivnom pravcu.
Sinteza preporuka za obuhvatanjem svih relevantnih aspekata borbe protiv pranja novca odražava se u četrdeset Preporuka FATF-e, odnosno mjera sa čijom se implementacijom FATF-a složila, i preporučuje se da ih sve zemlje usvoje.
Radna grupa za finansijsko delovanje FATF – Financial Action Task Force on Money Laundering (osnovana 1989. godine), ima 31 člana uključujući i Evropsku komisiju i sve zemlje članice EU.

2.1 Preporuke FATF-a

● Opšte preporuke, ulogu državnih pravnih sistema u borbi protiv pranja novca (obim KD pranja novca, privremene mere i konfiskacija),
● logu finansijskog sistema u borbi protiv pranja novca (identifikacija klijenata i pravila za vođenje evidencija,
● mere za rešavanje problema u zemljama u kojima ne postoje mjere za borbu protiv pranja novca ili su te mjere nedovoljne,
● veća nastojanja finansijskih institucija, druge mjere u cilju eliminisanja pojava pranja novca,
● implementacija, uloga regulatornih i drugih administrativnih organa i jačanje međunarodne saradnje (administrativna i drugi vidovi saradnje).
Tri primarne funkcije se odnose na pranje novca :
● nadgledanje napretka zemalja članica u implementaciji mjera za sprečavanje pranja novca,
● praćenje i izvještavanje o trendovima u oblasti pranja novca i
● promocija usvajanja i implementacije standarda FATF-a za borbu protiv pranja novca na globalnom nivou.
Namena metodologija za procjenu FATF-a su “ Četrdeset preporuka “ i “ Osam posebnih preporuka “: omogućiti uniformisan pristup procjenama i osigurati okvir za integraciju rada različitih organizacija koje određuju standarde, razvijati metodologiju kao 12. standard MMF-a i WB, koje su n prihvaćene kao korisne za svoj rad i procjenu drugih zemalja. metodologija pokriva pravni i institucionalni okvir za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma za zemlje, uključujući i jedinice za finansijsko izvještavanje, i metodologija uključuje relevantne elemente rezolucije Veća bezbednosti UN i međunarodne Konvencije UN, kao i supervizorske i regulatorne standarde za sektore bankarstva, osiguranja i vrijednosnih papira.
Praktična primena ovih mjera u praksi je dugotrajan i skup proces i ponekad nailazi na jak otpor raznih političkih ili ekonomskih sektora.
Sistem prijava sumnjivih transakcija zakonodavstva država članica Evropske unije su usvojile na osnovu zbira ili sume i na osnovu iznosa transakcija. Ovaj sistem su širom svijeta usvojile i druge države. U svemu tome je ključna stručna sposobnost bančinog osoblja, da identifikuje i prijavi sumnjivca pranja novca.
Osoblje u bankama mora biti dobro osposobljeno da prepozna sumnjive transakcije. Pristup prepoznavanja perača novca daje veliku primat subjektivnoj procjeni od strane bančinih službenika.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
01:13 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
marija_radusinovic Nije na vezi
Junior Member
**

Poruka: 1
Pridružen: Dec 2010
Poruka: #2
RE: Uloga MMF i Svjetske banke (VB) u toku prevazilazenja svjetske finansijke i ekonomske
mogu li dobiti kompletan seminarski ovaj
pleaseeeeeeeeeeeee
hitnooooooooo
03:09 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #3
RE: Uloga MMF i Svjetske banke (VB) u toku prevazilazenja svjetske finansijke i ekonomske
Postovana, rad mozete pronaci na sledecoj adresi:

http://www.maturskiradovi.net/eshop/inde...t&Itemid=1

MaturskiRadovi.Net TIM


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
06:33 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Uloga festivala klasične muzike u Srbiji Dzemala 0 1,363 17-08-2011 07:14 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Rana komunikacija i njezina uloga u učenju i razvoju djeteta Dzemala 0 1,043 23-06-2011 02:12 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Istraživanje o poslovanju tri banke - Intessa, Raiffeisen, Aik banke Dzemala 0 1,605 07-02-2011 04:17 AM
zadnja poruka: Dzemala
  Pojam, vrste i uloga hartija od vrednosti - menica - bankarstvo Vesnica 0 2,794 06-07-2010 09:45 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Pojam, vrste i uloga hartija od vrednosti Vesnica 0 8,828 06-07-2010 09:38 PM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: