Uloga mikroorganizama u prečišćavanju otpadnih voda

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Uloga mikroorganizama u prečišćavanju otpadnih voda
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Biološko prečišćavanje otpadnih voda je neophodan, ali skup proces. Za ekonomično upravljanje je potrebno prilagođavanje parametara gajenju onih mikroorganizama koji omogućavaju uspešno prečišćavanje. Kontinualno praćenje fizičkih i hemijskih parametara nije dovoljno da se objasne složeni ekološki odnosi u aktivnom mulju, pa su za uspešno upravljanje procesom neophodne biološke analize. Mikroskopske analize aktivnog mulja su brze i jeftine. Analizom samo jedne kapi aktivnog mulja je moguće dobiti veliki broj informacija o efikasnosti prečišćavanja, opterećenosti i uzročnicima poremećaja. Poznavanje uzroka omogućava da se interveniše blagovremeno i najekonomičnije, izbegavanjem troškova primene neefikasnih mera i sanacije havarija nastalih biološkim poremećajima u sistemu.

Na uređaju za prečišćavanje otpadnih voda u Subotici prečišćavanje otpadne vode se vrši biološkom metodom aktivnog mulja u biološkim aeracionim bazenima. Nakon odvajanja vode od mulja u naknadnim taložnicima deo mulja se kao recirkularni mulj vraća u aeracione bazene, a deo izbacuje kao višak na deponiju mulja. Kvalitet mulja u aeracionim bazenima i recirkularnog mulja se svakodnevno prati i procenjuje fizičko - hemijskim i biološkim metodama kontrole. Biološki metodi kontrole se baziraju na mikroskopskom posmatranju flokula mulja, i na kvalitativnom i kvantitativnom određivanju populacija mikroorganizama aktivnog mulja.

Mikroorganizmi imaju izuzetno veliki značaj u kruženju materije u prirodi. Jedni mikroorganizmi vrše razgradnju složenih jedinjenja u procesu razlaganja organskih ostataka, a drugi u toku života sintetizuju organske materije od prostih neorganskih jedinjenja (ugljen-dioksida, atmosferskog azota i dr.). Neki mikroorganizmi mogu izazvati bolesti, a drugi se koriste za lečenje bolesti koje su ranije bile neizlečive. Mikroorganizmi učestvuju u formiranju zemljišta. Pod njihovim uticajem stvaraju se naslage nekih korisnih ruda (na primer, nekih vrsta gvožđevi-tih i sumpornih ruda). Danas se u svetu sve više razvija mikrobiološka grana industrije, čiji je jedan od zadataka dobijanje krmnih belančevina iz otpadaka od prerade nafte ili drugih otpadnih materija.

Mikrobiologija voda izučava građu i život mikroorganizama koji se nalaze u čistim i zagađenim vodama, određuje pravac i zakonitosti procesa samoočišćenja, razjašnjava mogućnost korišćenja mikroorganizama u svojstvu indikatora stepena zagađenja vode. Posebna pažnja se poklanja izučavanju biohemijskih procesa, koji se odvijaju tokom očišćenja otpadnih voda, uticaju mikroorganizama i proizvoda njihove aktivnosti na kvalitet vode i radu postrojenja za prečišćavanje...


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
01:31 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Ekologija i zaštita tekućih voda Dzemala 0 4,735 23-07-2011 05:38 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Tretman komunalnih voda u domacinstvu Dzemala 0 2,769 09-10-2010 11:35 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Tehnološki postupci za preradu otpadnih voda Dzemala 0 3,633 09-10-2010 11:30 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Transkripcija – uloga i funkcija inicijalnog kompleksa mat.dipl5 0 1,923 09-09-2010 04:20 PM
zadnja poruka: mat.dipl5
  Uloga glasovira u povijesti glazbe i njegov tehnički i povijesni razvoj Dzemala 0 2,103 30-08-2010 01:04 AM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: