Uloga i značaj multinacionalnih kompanija u spoljnotrgovinskom poslovanju

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Uloga i značaj multinacionalnih kompanija u spoljnotrgovinskom poslovanju
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadžment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetništvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Međunarodna trgovina predstavlja razmenu dobara i usluga koja tom prilikom prelaze međunarodno priznate granice ili teritorije. U većini zemalja ona stvara značajan deo BDPa. Iako se međunarodna trgovina obavljala tokom dobrog dela istorije čovečanstva, ona je tokom poslednjih nekoliko vekova dobila na ekonomskom, društvenom i političkom značaju.

Industrijalizacija je unapredila prevoz, a globalizacija, multinacionalne korporacije, i autsorsing takođe imaju značajan uticaj na međunarodnu trgovinu. Rast obima međunarodne trgovine je osnov procesa globalizacije.Međunarodna trgovina je takođe i grana ekonomije, i, zajedno sa međunarodnim finansijama, čini širu disciplinu poznatu kao međunarodni ekonomski odnosi.

Privrede koje se uključuju u međunarodne tokove (otvorena privreda) na bazi izvoza i uvoza i veličine GDP koji se povećava putem međunarodne razmene, postižu značajnu stopu ekonomskog rasta, dok privrede koje su manje otvorene beleže stagnaciju ili pad GDP-a, a time i životnog standarda. Spoljna trgovina omogućava svakoj zemlji da se usmeri na područje svojih komparativnih prednosti u proizvodnji roba i usluga. Radnici u svakoj zemlji mogu ostvariti veću količinu potrošnih i proizvodnih dobara za istu količinu utrošenog rada. Zemlja se specijalizuje za proizvodnju u područjima komparativnih prednosti i razmenjuje svoju vlastitu proizvodnju putem spoljne trgovine za dobra i usluge gde nema komparativne prednosti.

Tako se u otvorenoj međunarodnoj trgovini povećava nacionalni dohodak svake zemlje koja učestvuje u toj trgovini, zahvaljujući najefikasnijoj alokaciji oskudnih resursa. O koristima procesa trgovinske liberalizacije koji se odvija u mnogim državama širom sveta ne postoji koncenzus, kao što ne postoji koncenzus i o mnogim drugim pitanjima iz oblasti ekonomije. Različite perspektive značajno utiču na formiranje mišljenja. Samo na krajnjim stranama nalaze se ekstremne grupe koje su apsolutno za ili protiv liberalizacije.

Tema ovog seminarskog rada jesu multinacionalne kompanije. Temu „Uloga i značaj multinacionalnih kompanija u spoljnotrgovinskom poslovanju“ obradili smo u kontekstu globalizacije savremenog društva...

Sadržaj :

UVOD 1
1 SPOLJNOTRGOVINSKI POSLOVI 2
2 MULTINACIONALNE KOMPANIJE 4
2.1 Globalizacija kao nadnacionalni proces 4
2.2 Pojam i nastanak multinacionalnih kompanija 6
2.3 Pojam multinacionalnih kompanija 8
2.3.1 Nastanak i razvoj multinacionalnih kompanija 9
2.3.2 Pojmovno određenje multinacionalne kompanije 11
2.4 Uloga multinacionalnih kompanija u transferu tehnologije 12
ZAKLJUČAK 16
LITERATURA 19PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
05:44 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Uloga sredstava za rad u poslovanju preduzeća derrick 0 1,233 05-02-2014 12:26 AM
zadnja poruka: derrick
  Značaj organizacionog ponašanja u savremenoj kompaniji – primer OMW derrick 0 1,145 05-02-2014 12:17 AM
zadnja poruka: derrick
  Ekonomska uloga države derrick 0 2,194 29-08-2013 02:38 PM
zadnja poruka: derrick
  Međunarodni uticaj transnacionalnih kompanija derrick 0 1,230 29-08-2013 02:11 PM
zadnja poruka: derrick
  Privredni značaj osiguranja i uticaj stranih ulaganja u ovu delatnost derrick 0 1,640 26-08-2013 11:56 PM
zadnja poruka: derrick

Skoči na forum: