Uloga i značaj koridora X za Republiku Srbiju

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Uloga i značaj koridora X za Republiku Srbiju
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz medjunarodne spedicije.

Po svojim objektivnim istraživanjima, u poslednje dve decenije obim značajnih, često drastičnih promena beleži kontinuirani rast. U svim tim procesima, pod snažnim dejstvom makroekonomskih uticaja, neophodna je svest o promenama. Političke i privredne promene u Istočnoj Evropi koje se reflektuju kroz formiranje novih država, promene političkog sistema, prelazak na tržišnu privredu i dr., podstaklo je članice Evropske unije (u daljem tekstu EU) na razmišljanje kako da se brzo i efikasno na najracionalniji način povežu međusobno, kao i sa ostalim zemljama, i time stvore mogućnost za brz prodor i njihov razvoj. Ovi procesi rapidno napreduju, imajući u vidu da i same organizacije usvajaju inteligentan svetski pristup u svom traganju za proizvodnim resursima, tako da se sve više potrošačka roba iznosi na tržište kao svetski proizvod.
U ovim procesima, interesovanje istraživača iz mnogih razvijenih organizacija su se okrenula ka rešavanju: problema interakcije između organizacija i njihovog okruženja i faktora koji utiču na strukturu organizacije, jer se shvatilo da poslovna i transportna logistička podrška dobijaju ključnu ulogu u sposobnostima organizacija da konkurišu na svojim odabranim tržištima kao most između proizvodnje i potrošnje.
Pored toga, procesi ekonomske integracije zahtevaju, pre svega, razvoj brzih, pouzdanih i kvalitetnih magistralnih i pratećih logističkih transportnih sistema, odnosno odgovarajući obim kvalitet i tranparentnost pružanja transportnih usluga korisnicima, kako u lokalnom okruženju, tako i između glavnih evropskih transportnih tržišta.
Distributeri u široj Evropskoj zajednici usmeravaju svoj razvoj u tri pravca:
• Panevropski, tj. pružajući usluge distribucije saobraćajnih usluga širom Evrope, odnosno između evropskih zemalja.
• Multidomestic, tj. pružajući tradicionalne usluge od domaće osnove do nekoliko evropskih zemalja.
• Eurolinkers, tj. pružajući internacionalnu mrežu za ograničen asortiman saobraćajnih usluga između glavnih saobraćajnih koridora.

2. Pan – evropska saobraćajna mreža i evropske integracije

2.1 Pan – evropske saobraćajne konferencije


Evropski projekat Panevropskih saobraćajnih koridora otpočet je 1991. na konferenciji u Pragu usled potrebe za integrisanjem postojeće Transevropske transportne mreže (TEN-T) sa transportnim mrežama zemalja van tadašnje Evropske Unije.
Na drugoj Panevropskoj konferenciji o saobraćaju održanoj u martu 1994. godine na Kritu, definisano je tada devet koridora, kao glavne saobraćajne trase između ondašnje Evropske unije i država u njenom okruženju – u centralnoj, istočnoj i jugoistočnoj Evropi, sa idejom njihovog prioritetnog finansiranja tokom sledećih 10-15 godina.
Zaključci ove konferencije precizirani su i dopunjeni trećoj konferenciju u Helsinkiju, 1997. godine, kada je zahvaljujući kraju rata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, u mrežu Panevropskih koridora dodat je i deseti koridor (Panevropski koridor 10), koji prolazi kroz većinu bivših jugoslovenskih republika. (Zato se ovi koridori nekada nazivaju i „Kritski koridori“ ili „Helsinški koridori“.)
Devet koridora su železnični i drumski, a deseti (Koridor 7 – “Dunavski koridor”), je vodeni koridor – tok Dunava.

2.2 Pan – evropski saobraćajni koridori

Koridori su sa jednim izuzetkom bimodalni (drum, železnica, kombinovani transport) i često se opisuju kao šematske i logične drumsko-železničke veze između centara aktivnosti – često glavnih gradova, ali ponekad i sa vrlo preciznim odrednicama. Filozofija koridora prednost daje rezultatima, a ne sredstvima da se oni postignu.
Globalni cilj je da se promovišu održivi, efikasni transportni sistemi, koji zadovoljavaju potrebe stanovnika u širem ekonomskom i društvenom prostoru, u pogledu bezbednosti i očuvanja društvene sredine, pomažući da se smanje regionalne razlike i omogući Evropi da uspešno konkuriše na svim tržištima, a posebno:

1. Uvod 3
2. Pan – evropska saobraćajna mreža i evropske
integracije 4
2.1 Pan – evrpske saobraćajne konferencije 4
2.2 Pan – evropski saobraćajni koridori 4
3. Pan – evropski saobraćajni koridor X 7
3.1 Prostorna raširenost 7
3.2 Drumska mreža 7
3.3 Železnička mreža 8
4. Značaj koridora X za Srbiju 9
4.1 Strateški ciljevi 9
4.2 Ekonomski interesi 9
4.3 Socijalni interesi 10
5. Zaključak 11
6. Literatura 12


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
12:08 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Paneuropski koridor 7 i njegov značaj za RH - hr derrick 0 1,124 27-02-2014 03:26 PM
zadnja poruka: derrick
  Uloga medjunarodnih speditera logisticka podrska u realizaciji spoljnotrgovinskih pos zekan 0 2,283 09-09-2010 02:16 PM
zadnja poruka: zekan
  Uloga speditera u spoljnotrgovinskom poslovanju Vesnica 0 2,394 29-06-2010 12:18 AM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: