Uloga i značaj etike za liderstvo

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Maja Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 1,234
Pridružen: Nov 2011
Poruka: #1
Uloga i značaj etike za liderstvo
UVOD

Moralna načela učimo od onih kojima se divimo i koje poštujemo – od roditelja, profesora, lidera i heroja, koje srećemo u životu. Poštenje u poslovnom smislu reči predstavlja temelj menadžerske veštine jer, niko ga neće slediti ako mu ne veruje. Stavovi menadžera su ključni u određivanju etičkog ili neetičkog ponašanja organizacije u celini.

Menadžer 21. veka mora biti svestan da uspešno poslovanje nije moguće bez poštovanja moralnih standarda. Ukratko rečeno, gde je zastupljena etika, tu su i dostojanstvo zaposlenih, visok moral, visoka motivisanost, produktivnost i profitabilnost.

Etika se određuje kao filozofska nauka o moralu. Kao deo filozofije koji proučava i procenjuje vrednosti, u smislu šta je dobro, a šta rđavo, šta treba da bude ili šta ne treba da bude i kao deo filozofije koji proučava poreklo i načela moralnosti, predmet izučavanja etike je moral, moralni odnos čoveka i čoveka, čoveka i društva, kao i odnos čoveka prema sebi samom. Ali, predmet ovog izučavanja je i čovekova praksa procenjivanja ljudi, uključujući i sebe, kao dobrih ili zlih, kao vrednih ili nevrednih, kao dostojnih ili nedostojnih.

Pod poslovnom etikom se podrazumeva obaveza (commitment) da se posao obavi na odgovarajući način i podrazumeva se odgovornost (respon-sibilitj) za njegovo (ne)odobravanje . U tom smislu, moralno odgovorna osoba se obavezuje da posao obavi i da prihvati odgovornost za neuspeh ili grešku . Odgovornost može biti lična, kada se krše etičke norme i pojedinac stiče ličnu korist na račun opštih interesa kompanije, a može biti i korporativna društvena odgovornost. Na tom odnosu lične i društvene odgovornosti, šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka ustalio se i nov koncept društvene odgovornosti. Napušten je stari, tradicionalni koncept, koji je isključivo bio usmeren ka stvaranju profita i ostvarenju ličnog interesa i stvoren je nov koncept korporativne društvene odgovornosti koji se odnosio na etičko ponašanje, na socijalne uloge i odredjen nivo društvene odgovornosti korporacija.

Sadržaj

UVOD 1
1.1 Liderstvo 2
1.2 Stilovi rukovođenja 5
1.3 Tipovi lidera 6
1.4 Poslovna etika 7
1.5 Etičnost menadžera 9
1.6 Menadžerski pristup etici 11
ZAKLJUČAK 14
LITERATURA 15


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
04:27 PM
Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Kodeks policijske etike derrick 0 1,295 30-08-2013 09:15 PM
zadnja poruka: derrick
  Teorijsko filozofske pretpostavke poslovne etike Dzemala 0 1,666 16-04-2011 11:52 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Teorijsko-filozofske pretpostavke poslovne etike Dzemala 0 1,550 18-10-2010 06:34 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Teorijsko filozofske pretpostavke poslovne etike- poslovna etika Dzemala 0 1,559 02-06-2010 11:28 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Rad iz etike Dzemala 0 1,276 02-06-2010 11:23 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: