Uloga i značaj carina u eu - ij

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
mat.dipl5 Nije na vezi
Member
***

Poruka: 245
Pridružen: Sep 2010
Poruka: #1
Uloga i značaj carina u eu - ij
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


UVOD

Unutarnje tržište predstavlja srž današnje Evropske unije, a osnovno njegovo obilježje je ukidanje zapreka slobodnom kretanju roba, osoba, usluga i kapitala.Stvaranje unutarnjeg tržišta podrazumijeva ne samo liberalizaciju trgovine među državama članicama, već i liberalizaciju kretanja proizvodnih faktora: rada, kapitala i usluga. To za sobom povlači slobodan poslovni nastan osoba i trgovačkih društava na cijelom teritoriju država članica kako bi im se omogućilo obavljanje profesionalnih odnosno poslovnih djelatnosti. Jasno je stoga da je ključna riječ unutarnjeg tržišta upravo "sloboda".
Carinska politika jedan je od osnova Evropske unije. Ona je odigrala ključnu ulogu u stvaranju integriranog unutarnjeg tržišta i zajedničke ekonomske politke. Osnove carinske unije su odredbe Ugovora o EZ-u, Glave I - Sloboda kretanja robe(čl. 23-27) i Glave X - saradnja u području carina (čl. 135). Članom 23 utvrđeno je da će carinska unija obuhvatati ukupnu trgovinu robom, što prvenstveno uključuje zabranu carina i dažbina sa istim efektima na uvoz i izvoz robe među državama članicama Unije, kao i primjenu zajedničke carinske tarife na njihove trgovinske odnose s trećim državama. Pojam carinska unija podrazumijeva prostor na kojem ne postoje unutrašnje prepreke kretanju robe, a na robu koja ulazi izvana primjenjuju se zajednička pravila, carine i kvote. Treba naglasiti da je, u skladnu sa odredbama GATT-a i WTO-a, ta vrsta regionalnog trgovinskog sporazuma izuzeta od primjene načela "najpovlaštenije nacije" na nečlanice carinske unije.

POJAM CARINE

Carine spadaju u posredne - indirektne poreze i predstavljaju jedan od najznačajnijih instrumenata spoljno-trgovinske politike tj. razmjene. Naplaćuju se prilikom prelaska robe preko državne, odnosno carinske granice.
Njene osnovne karakteristike su da je to dadžbina, a koja po pravilu predstavlja trošak uvoznika. Ona je državni prihod ali i instrument zaštite domaće proizvodnje.

Ciljevi uvođenja carina mogu biti:

• fiskalni za punjenje budžeta države;
• ekonomski zaštita domaće proizvodnje, djelovanje na strukturu uvoza itd.
• socijalni pojeftinjenjem uvoza određenih proizvoda i sirovina može se djelovati na stimulisanje potrošnje i na zaposlenost.

Carina predstavlja dažbinu koja se naplaćuje, najčešće, na uvoznu robu u vidu novčanog iznosa, a po utvrđenim carinskim stopoama u Carinskoj tarifi, bilo u cilju zaštite domaće privrede, fiskalnih, socijalnih i drugih razloga. Kod nekih zemalja postoji i carina na robu koja sa izvozi iz zemlje, npr. u Indiji na žitarice u cilju prehranjivanja domaćeg stanovništva.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
09-09-2010 03:58 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Carine - Pojam i vrste carina Maja 0 3,905 20-07-2012 05:02 PM
zadnja poruka: Maja
  Uloga i zadatak parafiskalnih prihoda u popunjavanju budzeta - seminarski Dzemala 0 1,592 26-08-2010 09:58 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: