Ulazak Srbije u Evropsku uniju

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Ulazak Srbije u Evropsku uniju
Maturski. seminarski i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima.

Politička scena u današnjoj Srbiji u globalu je sastavljena od vladajuće demokratske struje koja je zapadnjački opredeljena i opozicione radikalne, koja se trudi da narod odvuče na drugu. Prevlast u zemlji ima demokratska struja i Srbija polako ali sigurno prelazi trnovit put ka ulasku u ekonomski i politički najuticajniju organizaciju u evropi.
Još od pada Slobodana Miloševića demokratska stranka koja je tada došla na vlast teži da Srbiju okrene prema Evropi i učlani je u Evropsku uniju. Godinama unazad plan učlanjenja Srbije u Evropsku uniju je služilo za formiranje kvalitetnih viceva a ostvarenje istog se graničio sa naučnom fantastikom. Danas to uopšte nije nerealno i po svemu sudeći desiće se u skorijoj budućnosti. Do sada je urađeno dosta toga. Sprovedeno je mnogo reforma i promena u zemlji u težnji da se država uredi po standardima i pravilima koja su neophodna za „ulazak u evropu“, tj učlanjenje u Evropsku uniju.
Sve je to lepo, logično i po pričama mnogih obećava bolje sutra koje Srbiji i narodu u njemu nikako da dođe. Uvek nam je uteha bila „može i gore“, ruku na srce i pamtimo gora vremena od današnjeg ali da li je to pravi put? Reforme se i dalje sprovode, država se menja i svakim danom smo sve bliži cilju koji nam vladajući režim beskompromisno daje kao jedinu moguću perspektivu. Nameće se pitanje šta je sa narodom? Šta je sa ljudima koji žive u ovoj državi šta je sa njihovom svešću? Da li je Srbija, ili bolje rečeno da li su Srbi spremni za ulazak u Evropsku uniju?
Odgovori na ova pitanja su u velikoj meri različiti i podeljeni. Uglavnom, ljudi u urbanijim sredinama klimaju glavama u pozitivnom smeru dok ostatak iz manjih mesta skeptično govori kako to ne može biti dobro. Koji je pravi odgovor? Ne zna se, naravno. Istorija će ga vremenom dati. Za sada, možemo samo biti subjektivni i pokušati da razumemo druge koji se ne slažu sa nama. Nezahvalno je ali objektivnost u odgovaranju na ovo pitanje je nažalost besmislena ukoliko ste državljanin ove zemlje.
U ovom radu ću pokušati da sto bolje razmotrim činjenice i podatke dobijene na osnovu iskustva drugih i pokušati da što objektivnije odgovorim na pitanje „da li Srbija treba da uđe u Evropsku uniju“!
Da bismo mogli da pričamo o integraciji Srbije u EU moramo pre svega znati nešto o njoj. U sledećem poglavlju ću je malo bliže predstaviti.

PROCES PROŠIRENJA EU

Ideja o ujedinjenju evrope postoji još od davnina. Istorija govori o nemirima kojima je evropa bila izložena u prethodnom veku tako da politički gledano ujedinjenje evrope donosi pre svega mir i političku stabilnost. Sa druge strane ovakav tip zajednice bi trebalo da poboljša i privredne okolnosti u zemljama članicama. Stvaranje Evropske zajednice predstavlja veliko dostignuće u ujedinjenju Evrope. Postojanje ove zajednice dakle, kao i njeno uspešno poslovanje, pokazuje značaj integracija za pojedinačne privrede, ali i za celu zajednicu.
Proširenje Evropske unije je danas složen proces u kojem su formulisani kriterijumi ulaska, razvijeni mehanizmi pomaganja zemljama potencijalnim kandidatima, praćenja njihovog razvoja, kao i postupci odlučivanja koji se tiču neposrednog proširenja. Od formiranja Evropske unije (1950.g.) pa do danas bilo je nekoliko krugova proširivanja u kojima je organizacija dobijala nove članice. Dakle, politika ove evropske zajednice je orijentisana ka daljem proširenju ali postoje zemlje koje nemaju interesa da budu u njoj.

Zemlje koje nisu članice EU

Većina zemalja u evropi danas jeste član Evropske unije pa reklo bi se da je logično da i Srbija krene tim putem. Ima izuzetaka naravno. Još od formiranja EU formirala se i evropska zajednica slobodne trgovine (EFTA) čiji je osnovni interes bio da zadrži svoj integritet i omogući ekonomske beneficije kao u Evropskoj uniji. U početku je ova organizacija imala sedam članica naspram šest koje je tada EU imala. Vremenom se broj članova obe organizacije menjao.
Bez obzira na sve, članice EFTA-e su ekonomski bile značajno slabije od zemelja Evropske zajednice te je došlo do osipanja ove organizacije. Danas nju čini svega četiri države – Švajcarska, Norveška, Island i Lihtenštajn. Iako nisu članice EU u ovim zemljama je standard znatno viši od prosečnog standarda u EU i one nemaju interesa da se priključe Evropskoj uniji. Bivše članice EFTA su se mahom priključivale Evropskoj zajednici tokom vremena. Ova priključenja su od Evropske zajednice, danas Evropske unije, stvorile veoma moćan ekonomski i politički subjekat.
Stoga, proširivanje Evropske unije politički i ekonomski gledano donosi pozitivne stvari za nju samu ali da li je to tako i sa svakom zemljom koja se priključuje?


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
08:44 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Odliv mozgova iz Srbije derrick 0 2,196 07-08-2013 10:35 PM
zadnja poruka: derrick
  Saradnja fudbalskog saveza Srbije sa državnim i međunarodnim organima derrick 0 2,220 04-06-2013 11:42 PM
zadnja poruka: derrick
  Biljni i životinjski svet Srbije Maja 0 3,208 20-07-2012 04:04 PM
zadnja poruka: Maja
  Zaštita retkih ptica Srbije Maja 0 2,464 08-02-2012 11:30 AM
zadnja poruka: Maja
  Stanje kablova i vazdušnih vodova na prugama JP Železnice Srbije Dzemala 0 2,095 01-03-2011 12:24 AM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: