Ugovor o prevozu stvari drumom

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Ugovor o prevozu stvari drumom
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Ugovor o prevozu stvari drumom

Ugovor o prevozu drumom je pravni posao u kojem se jedna ugovorna strana, tj. drumski prevozilac obavezuje da će izvršiti prevoz određene robe drumskim prevoznim sredstvom, na određenoj prevoznoj relaciji, za određeno vreme i u neoštećenom stanju te da će nakon izvršenog prevoza predati ovlaštenom licu. Druga ugovorna strana tj pošiljalac obavezuje se da zato plati ugovornu naknadu tj prevozninu. Radi se o dvostranom, obaveznom, teretnom i neformalnom ugovoru. Smatra se zaključenim kada se ugovorne strane dogovore o bitnim elementima ugovora. Takođe radi se o adhezionom ugovoru tj ugovoru po pristupu što znači da ga prevozilac unaprijed pripremi. Sadrži sve bitne elemente i obično preostaje da se upišu određeni podaci.
Zakonom o ugovorima o prevozu u drumskom saobracaju regulisana su pitanja prava prevoza robe, putnika i prtljaga kao i pitanja prevoza u kome učestvuje više prevozilaca kao i mešoviti (kombinovani) prevoz.
Ugovor o pevozu robe je realan ugovor, jer se matra zaključenim kada prevozilac primi stvari na prevoz. Prevozilac ne može da primi one stvari na prevoz čiji je prevoz zabranjen zakonom. Medjutim za stvari koje je propisano da se mogu prevoziti samo pod određenim uslovima, iste se mogu prmati na prevoz kada su ispunjeni takvi uslovi. Prevozilac je dužan da stvar preveze vozilom koje je određeno ugovorom o prevozu.

Sadržaj

1 Ugovor o prevozu stvari drumom 2
2 Izvori prava 2
3 Zaključivanje ugovora o prevozu stvari drumom 3
3.1 Prava i dužnosti pošiljaoca 5
3.2 Prava i dužnosti primaoca stvari 5
3.3 Prava i dužnosti prevozica 6
3.4 Odgovornost drumskog prevozica 7
4 Prestanak ugovora o prevozu stvari u drumskom saobraćaju 8
5 Prevoznina 8
6 Primer ugovora o prevozu stvari 9
LITERATURA: 11


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
11:06 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Ugovor o prodaji Dzemala 0 2,315 17-04-2011 11:07 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Ugovor o inzenjeringu Dzemala 0 2,161 30-08-2010 11:47 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: