UGOVOR O KOMISIONU I UGOVOR O KONTROLI KOLIČINE I KVALITETA ROBE

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Autor1 Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,299
Pridružen: Aug 2009
Poruka: #1
UGOVOR O KOMISIONU I UGOVOR O KONTROLI KOLIČINE I KVALITETA ROBE
UGOVOR O KOMISIONU


Pojam:

Ugovor o komisionu (komisijski ugovor) obavezuje se komisionar da za naknadu (proviziju) obavi u svoje ime i za račun komintenta jedan ili više poslova koje mu poverava komintent.
Komisionar ima pravo na naknadu i kad ona nije ugovorena.
Komisioni ugovor razlikuje se od zastupničkog po tome što komisionar radi po nalogu i za račun komintenta, ali ne u svoje ime. Ugovor koji on sklapa njegov je ugovor, a treći ne mora znati za komintenta, dok zastupnik radi u ime i za račun komintenta.
Komisionar se od posrednika razlikuje po tome što komisionar sklapa poslove s trećim, dok posrednik samo dovodi svog komintenta u vezu sa trećim.
Od ugovora o delu, odnosno naloga (mandata) uz naknadu, komisioni se ugovor razlikuje po tome što komisionar ne preduzima samo faktičke nego i pravne radnje za komintenta.
Komisioni ugovor ne sme se poistovetiti s ugovorom o mandatu, jer komisionar uvek nastupa u svoje ime i uvek uz naknadu, što pri ugovoru o mandatu nije uvek tako, a različit je predmet oba ugovora.


Vrste ugovora o komisionu:

Mada teoretski komisionar može zaključiti svaki ugovor u privredi, prema naloga iz ugovora o komisionu, osnovna obaveza komisionara u praksi je najčešće da zaključi ugovor o prodaji (prodajni komision), ili ugovor o kupovini (kupovni komision), kao i ugovor o prevozu robe ili otpremi robe (komision o transportu).
Kupovni komision. Kod kupovnog komisiona, komisionar se ugovorom obavezuje da će za naknadu (proviziju) u svoje ime i za račun komintenta kupiti (nabaviti) robu koja je potrebna komintentu. Predmet ugovora o komisionu, pored robe, može biti i kupovina hartija od vrednosti za račun komintenta.
Prodajni komision. Kod prodajnog komisiona, komisionar na osnovu ugovora o komisionu, preuzima na sebe obavezu da nastoji da robu (ili hartije od vrednosti), koje su svojina komintenta, proda nekom trećem licu.
Komision u transportu. Komisioni transport postoje u slučaju kad se komisionar obaveže komintentu da u svoje ime i za račun komintenta zaključi sa prevoziocem ugovor o prevozu robe. Takav pravni odnos sada predstavlja posebnu vrstu ugovora o otpremanju (špedicija).

Primena pravila o ugovoru o nalogu:

Na ugovor o komisionu na odgovarajući se način primenjuje pravila o nalogu, ako pravilima o komisionu nije drugačije određeno.

Sklapanje posla pod uslovima različitim od naloga:

Ako je komisionar sklopio neki posao pod nepovoljnim uslovima od onih određenih nalogom kad to nije smeo, dužan je nadoknaditi komintentu razliku, a i uzrokovanu štetu.
U slučaju iz predhodnog stava komintent može odbiti da prihvati sklopljen posao, pod uslovima da o tome odmah obavesti komisionara.
Ali, komintent gubi to pravo ako komisionar pokaže spremnost da mu odmah isplati razliku i nadoknadi prouzrokovanu štetu.
Ako je posao sklopljen pod povoljnim uslovima od onih određenih nalogom, sva ta postignuta korist pripada komintentu.


Prodaja robe prezaduženoj osobi:

Komisionar odgovara komintentu za štetu ako je prodao robu osobi za čiju je prezaduženost znao ili je mogao znati.


Kad sam komisionar kupuje robu komintenta ili mu prodaje svoju robu:

Komisionar kome je povereno da proda ili kupi neku robu kotiranu na berzi ili na tržištu može, ako mu je komintent to dopustio zadržati robu za sebe kao kupac, odnosno isporučiti je kao prodavac, po ceni u vreme izvršenja poverenog posla.
U tom slučaju između komisionara i komintenta nastaju odnosi iz ugovora o prodaji.
Ako se berzansko odnosno tržišna cena i cena koju je odredio komintent ne slažu, komisionar prodavac ima pravo na manju od ove dve cene, a komisionar – kupac dužan je platiti veću.

Čuvanje i osiguranje:

Komisionar je dužan čuvati poverenu robu s pažnjom dobrog privrednika.
On odgovara i za slučaj propasti ili oštećenja robe ako je nije osigurao, a prema nalogu je bio dužan to učiniti.

Obaveštenje o stanju primljene robe:

Prilikom preuzimanja robe od prevoznika, koju mu je poslao komintent, komisionar je dužan utvrditi njeno stanje i bez odgađanja izvestiti komintenta o danu prispeća robe te o vidljivim oštećenjima ili manjku, inače odgovara za štetu koja bi zbog tog propuštanja nastala za komintenta.
On je dužan preduzeti sve potrebne mere radi očuvanja prava komintenta prema odgovornoj osobi.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
12:07 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Ekonomski parametri kvaliteta poslovanja GSP derrick 0 1,824 26-02-2014 12:32 AM
zadnja poruka: derrick
  Menadžment troškova kvaliteta u lancu nabavke derrick 0 1,575 26-02-2014 12:09 AM
zadnja poruka: derrick
  Menadžment kvaliteta derrick 0 3,119 18-01-2013 09:40 PM
zadnja poruka: derrick
  Menadžment operacije i kvaliteta- Pristupni rad Dzemala 0 2,277 02-09-2011 09:16 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Poslovi uvoza i izvoza robe u zakup - hr Dzemala 0 2,686 14-08-2011 10:15 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: