Ubistvo

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
derrick Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 3,096
Pridružen: Jul 2009
Poruka: #1
Ubistvo
UVOD

Pravo na život označava se kao vrhovno ljudsko pravo ili kao najosnovnije od svih ljudskih prava. Takav karakter ovog prava potvrđuje i činjenica da u okviru osnovnih ljudskih prava i sloboda, garantovanih međunarodnim dokumentima (Univerzalna deklaracija o pravima čovjeka, Evropska konvencija o ljudskim pravima, Konvencija o kažnjavanju i sprečavanju zločina genocida, Ženevske konvencije o zaštiti žrtava rata iz 1949. godine sa dopunskim protokolima iz 1965. godine, Američka konvencija o ljudskim pravima, Afrička povelja o pravima čoveka i naroda) pravo na život spada u grupu apsolutno zaštićenih prava, tj. onih prava koje države ne mogu ni pod kojim uslovima ukinuti, niti ograničiti bez obzira na vrstu vanrednih okolnosti u kojima se neka država može zateći, npr. ratno stanje ili stanje opšte opasnosti koje ugrožava opstanak cijele nacije.

Krivičnopravna zaštita prava na život i telesni integritet predstavlja najznačajniji segment krivičnopravne zaštite u svim savremenim krivičnim zakonodavstvima. To je sasvim razumljivo ako se ima u vidu da pravo na život i telesni integritet predstavlja fundamentalno i primarno ljudsko pravo na kojem se temelje i iz kojeg se izvode sva ostala čovekova prava. S obzirom na to, moglo bi se reći da je krivičnopravna zaštita ovog prava osnov zaštite svih drugih ljudskih prava, te je potpuno deplasirano svako raspravljanje o bilo kojem drugom pravu čoveka ako pravni poredak ovom pravu ne obezbeđuje adekvatnu zaštitu. U ostvarivanju krivičnopravne zaštite prava na život i telesni integritet savremena zakonodavstva uspostavljaju takav sistem koji, bez obzira na razlike koje u tom pogledu postoje između pojedinih zakonodavstava, u gotovo svim zemljama izražava iste osnovne tendencije i u osnovi ispoljava slične karakteristike. U tom pogledu sve inkriminacije kojima se štiti život i telesni integritet čoveka mogu se klasifikovati u dve osnovne grupe krivičnih dela. Prvu, i svakako važniju grupu čine one inkriminacije kod kojih su život i telo čovjeka primarni i isključivi objekat zaštite, dok drugu grupu čine one inkriminacije koje se nalaze u različitim glavama krivičnih zakonika i kod kojih primarni objekat zaštite predstavljaju neke druge individualne ili društvene vrednosti.

Sadržaj

UVOD 3
1 Ubistvo u pravnim izvorima starog i srednjeg veka 4
2 Ubistvo kao fenomen 8
3 Ubistvo u krivičnom pravu Srbije 10
3.1 Učinilac krivičnog dela ubistva 12
3.2 Vrste ubistva 13
ZAKLJUČAK 16
LITERATURA 17


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
10:07 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Ubistvo deteta pri porođaju - krivično pravo Dzemala 0 2,146 12-06-2010 01:28 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: